Carrión Balufo, Clara(Universitat Politècnica de València, 2017-07-21)
[ES] La liofilización a presión atmosférica es una técnica alternativa a la liofilización a vacío
muy interesante para la obtención de productos deshidratados de alta calidad al posibilitar su
funcionamiento en continuo. ...
Ozuna López, César(Universitat Politècnica de València, 2011-11-30)
El salado de carne de cerdo en salmuera supone una alternativa al salado en seco y presenta la ventaja de acelerar los procesos de transferencia de materia. Normalmente, en este tipo de salado se utilizan salmueras saturadas ...
Santiago Martínez, Ana Teresa(Universitat Politècnica de València, 2017-10-18)
[ES] El principal objetivo de este trabajo fue evaluar la influencia del secado a
baja temperatura asistido por ultrasonidos sobre la cinética y la calidad del
pimiento rojo. Para ello, muestras laminares (30 x 30 mm de ...
Moreno Guerrero, Carlota Martina(Universitat Politècnica de València, 2015-09-10)
[EN] Atmosphere freeze drying (AFD) is a slow process that provides high quality
dried products. Power ultrasound (US) can be used to intensify this process and the
sample surface is another important factor to be into ...
Borsini, Ariel Alejandro(Universitat Politècnica de València, 2019-10-10)
[ES] La industrialización de la alcachofa genera una cantidad importante de residuos sin una aplicación interesante tanto desde el punto de visto medioambiental como desde la perspectiva meramente económica. Sin embargo, ...
Torres López, Rita María(Universitat Politècnica de València, 2021-01-05)
[ES] La sidra se produce a partir de la fermentación del extracto obtenido a presión de diferentes variedades de manzana. El residuo sólido de dicho proceso se denomina magaya y actualmente no tiene un uso rentable. Sin ...
Baeza Boronat, Alejandro(Universitat Politècnica de València, 2018-09-11)
[ES] Los alimentos deshidratados son cada vez más habituales en la industria
agroalimentaria, tanto para su consumo directo como para su uso como ingredientes. Esto ha
generado un gran interés en el desarrollo de nuevas ...
Carrión Balufo, Clara(Universitat Politècnica de València, 2019-09-09)
[ES] El objetivo principal de este trabajo fue determinar la influencia de la
velocidad de congelación y de la aplicación de ultrasonidos sobre la cinética
de liofilización a presión atmosférica de champiñón y la calidad ...
Prósper Ortega, José(Universitat Politècnica de València, 2020-12-28)
[ES] Los métodos convencionales de inactivación microbiana y enzimática en alimentos se basan en tratamientos térmicos. Estos métodos son eficaces y garantizan la seguridad microbiológica de los productos. Sin embargo, ...
García Pérez, José Vicente; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Riera, Enrique; Rossello Matas, Carmen; Mulet Pons, Antonio(Taylor & Francis, 2012)
[EN] The main aim of this work was to test the feasibility of power ultrasound to intensify low-temperature drying processes. For this purpose, the convective drying kinetics of carrot, eggplant, and apple cubes (side 10 ...
Ahmad-Qasem Mateo, Margarita Hussam; Canovas, Jaime; Barrajon-Catalan, Enrique; Micol, Vicente; Cárcel Carrión, Juan Andrés; García Pérez, José Vicente(Elsevier, 2013-01)
[EN] Power ultrasound is being used as a novel technique for process intensification. In this study, the feasibility of using power ultrasound to improve the phenolic extraction from olive leaves was approached taking both ...
Ozuna López, César; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Walde, Per M.; García Pérez, José Vicente(Elsevier, 2014-06)
[EN] Low-temperature convective drying could be considered an affordable alternative to conventional freeze-drying
for foodstuffs. The process intensification should be based on non-thermal technologies, such as power ...
Castelló Gómez, María Luisa; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Fito Suñer, Pedro José; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Tarrazo Morell, José; Sanjuán Pellicer, María Nieves(Universitat Politècnica de València, 2023-12-04)
Once you have carefully read this document, you will be able to apply mass balances for the purposes of predicting the concentration of a given component in a given stream of an industrial process.
Castell Palou, A.; Vaquiro, Henry A.; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Rosselló, Carmen; Femenia, Antoni; Simal, S.(Taylor & Francis, 2012)
[EN] In the cheese industry, the longest phase in the manufacture of
cheese is ripening, during which a considerable loss of water occurs.
An understanding of the mass transfer mechanisms of drying would
thus contribute ...
[EN] Fluidized bed agglomeration is used to produce large and porous dry agglomerates with improved instant properties. Water (or binder solution) is sprayed in the fluidized bed of particles to render their surface sticky. ...
Santacatalina Bonet, Juan Vicente; Fissore, D.; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Mulet Pons, Antonio; García Pérez, José Vicente(Elsevier, 2015-04)
Atmospheric freeze drying consists of a convective drying process using air at a temperature below the
freezing point of the processed product, and with a very low relative humidity content. This paper focuses
on the use ...
Lespinard, Alejandro; Bon Corbín, José; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Benedito Fort, José Javier; Mascheroni, Rodolfo Horacio(2013)
Resumen. En la industria de los alimentos, el uso de ultrasonidos (US) en combinación con procesos convencionales ofrece nuevas posibilidades para la mejora de los procesos de alimentos, que van desde el ahorro de energía ...
Cárcel Carrión, Juan Andrés; Benedito Fort, José Javier; Cambero, M.I.; M. C. CABEZA; Ordóñez, J.A.(Elsevier, 2015-10)
[EN] The present work was carried out to model the effect of E-beam treatment on the safety,shelf-life and sensory attributes of two poultry products, steaks and hamburgers, and tooptimize the radiation treatment. The ...
García Pérez, José Vicente; Ozuna López, César; Ortuño Cases, Carmen; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Mulet Pons, Antonio(Taylor & Francis, 2011)
[EN] Modeling constitutes a fundamental tool with which to analyze the influence of ultrasound on mass transfer phenomena during drying. In this work, the study of the effect of power ultrasound application on the drying ...
Puig Gómez, Consuelo Ana; Pérez Munuera, Isabel Mª; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Hernando Hernando, Mª Isabel; García Pérez, José Vicente(Elsevier, 2012-10)
[EN] The overall aim of this study was to assess the moisture loss kinetics and the structural changes induced by both conventional and ultrasonically assisted convective drying of eggplant tissue. Three sets of drying ...