[EN] The effects produced by high-intensity ultrasound application during the acid pretreatment of biomass can enhance its later conversion into bioethanol. Therefore, it is interesting to evaluate how residues,such as ...
Gamboa-Santos, Juliana; Montilla, Antonia; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Villamiel, Mar; García Pérez, José Vicente(Elsevier, 2014-05)
The use of non-thermal technologies, such as power ultrasound, is mostly suitable for the drying of thermolabile
food materials. Thereby, the air-borne ultrasonic application as a means of improving the convective
drying ...
Andrés, R. R.; Riera, E.; Gallego-Juárez, J.A; Mulet, A.; Garcia-Perez, J.V.; Carcel, Juan A.(Taylor & Francis, 2021-03-17)
[EN] The recent development of a novel family of power ultrasonic transducers with extensiveradiating surfaces represents a step forward in the implementation of new airborne powerultrasonic (APU) technologies for drying ...
[EN] Atmospheric freeze drying (AFD) yields products of a similar quality to the conventional vacuum
freeze-drying technique, but reduces the operating cost. However, it involves very low drying rates.
The sample ...
Colomer Pérez, Borja Amadeo(Universitat Politècnica de València, 2021-01-04)
[ES] Al aplicar una corriente eléctrica a través de un alimento, se genera calor en el interior, lo que provoca un calentamiento uniforme, un daño estructural mínimo y, por lo tanto, una mejor conservación de sus nutrientes. ...
Serrano García, Sara(Universitat Politècnica de València, 2020-07-30)
[ES] La deshidratación constituye una de las operaciones básicas más importantes en la industria alimentaria. Sin embargo, los métodos tradicionales de secado, a pesar de crear alimentos seguros, pueden dan lugar a la ...
Wu Deng, Shu Ying(Universitat Politècnica de València, 2020-07-30)
[ES] El salado es una técnica que se lleva aplicando para la conservación de los alimentos desde la antigüedad, especialmente en producto cárnicos. La adición de sal disminuye la actividad del agua (aw) permitiendo que el ...
Mestre Martínez, José María(Universitat Politècnica de València, 2024-07-18)
[ES] La cerveza es una de las bebidas más consumidas del mundo. Su producción genera una gran cantidad subproductos, de entre los que destaca el bagazo, que representa el 85% de la masa total de residuo sólido. El vertido ...
[EN] The reuse of food industry by-products constitutes one of the essential pillars of the change from a linear to a circular economic model. Drying is one of the most affordable techniques with which to stabilize ...
Ahmad-Qasem Mateo, Margarita Hussam(Universitat Politècnica de València, 2016-01-03)
[EN] The main goal of this Thesis was to determine the influence of the main processing stages involved in obtaining natural extracts with high antioxidant potential from byproducts originating in the olive oil industry.
Firstly, ...
Santacatalina Bonet, Juan Vicente; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Simal, S.; García Pérez, José Vicente; Mulet Pons, Antonio(IOP Publishing: Conference Series, 2012)
[EN] Atmospheric freeze drying (AFD) is considered an alternative to vacuum freeze
drying to keep the quality of fresh product. AFD allows continuous drying reducing fix and
operating costs, but presents, as main ...
Castelló Gómez, María Luisa; Tarrazo Morell, José; Fito Suñer, Pedro José; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Sanjuán Pellicer, María Nieves(Universitat Politècnica de València, 2020-06-01)
En este artículo se explica la metodología para abordar un caso de transporte de materia de un componente (la sal) en una operación básica en la que la variable tiempo está afectando a la concentración de dicho componente
Moya Latorre, Miriam(Universitat Politècnica de València, 2022-07-29)
[ES] Los métodos de cocción convencionales, cocción en medio líquido, fritura y horneado, implican un calentamiento del alimento mediante transferencia interna de calor por conducción, siendo un proceso lento y heterogéneo ...
Boluda Puchades, Ismael(Universitat Politècnica de València, 2019-10-11)
[ES] El trabajo ha consistido en desarrollar distintos procedimientos y calibraciones de diferentes parámetros para su aplicación en un espectrofotómetro FTIR. Este equipo utiliza un sistema ATR: Attenuated Total Reflectance. ...
Castelló Gómez, María Luisa; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Fito Suñer, Pedro José; Tarrazo Morell, José; Sanjuán Pellicer, María Nieves(Universitat Politècnica de València, 2019-06-07)
Mediante este objeto de aprendizaje se podrá obtener la potencia estimada de un microondas para cada posición de su dial. Para ello, se recurrirá a la aplicación de un balance de energía en estado estacionario que dará ...
Cuaspud Cuaical, Silvana Carolina(Universitat Politècnica de València, 2019-09-02)
[ES] La obtención de compuestos bioactivos a partir de matrices vegetales requiere de procesos de extracción eficientes. De ahí surge el interés en la aplicación de tecnologías alternativas para acelerar la cinética del ...
Jiménez Requena, Sergio(Universitat Politècnica de València, 2016-09-07)
[ES] La aplicación de ultrasonidos de potencia ha demostrado ser una técnica muy interesante para la intensificación de los procesos de secado, especialmente los que tienen lugar a bajas temperaturas como es el caso de la ...
Llavata-Cabrero, Beatriz; Picinelli, A.; Simal, S.; Carcel, Juan A.(Elsevier, 2022-10-30)
[EN] Apple pomace, the by-product of the cider industry, contains a high content of antioxidant compounds and dietary fiber. Drying would allow its preservation for a later use. The aim of this study was to evaluate the ...
[EN] Drying is one of the most used options for the stabilization of the surpluses resulting from kiwifruit industrialization for their upcycling. However, drying conditions, such as drying temperature or ultrasound ...
Rojas, Meliza Lindsay; Augusto, Pedro Esteves Duarte; Carcel, Juan A.(John Wiley & Sons, 2021-03-30)
[EN] BACKGROUND: An interesting approach to improve dried foods nutritional properties, functionality, and sensorial attributes, is by taking advantage of pre-treatments for incorporating components into the food matrix. ...