Dasí, Diego; Camaró-Sala. Maria Luisa; González Pellicer, Ana; García-Ferrús, Miguel; Jiménez Belenguer, Ana Isabel; Castillo López, María-Ángeles(MDPI AG, 2024-03)
[EN] Seawater has been proposed as a reservoir for antibiotic-resistant bacteria and antibiotic
resistance genes, thus representing a risk to public health. In this study, we evaluated the presence of
antibiotic resistance ...
Sobrino Gregorio, Lara(Universitat Politècnica de València, 2014-09-26)
[EN] Microbiological risks and food-borne diseases are an ever-increasing public
health problem. In recent decades, significant increases in the incidence of
diseases caused by microorganisms which are mainly food- and ...
Bayas Morejón, Isidro Favián(Universitat Politècnica de València, 2016-12-12)
Bacteria of the Arcobacter genus are microorganisms belonging to the Campylobacteraceae family. Currently, the Arcobacter genus comprises 23 species, isolated from a variety of hosts and ecological niches. Although most ...
González Pellicer, Ana(Universitat Politècnica de València, 2013-07-04)
En este objeto de aprendizaje vamos a estudiar las características taxonómicas y celulares de las enterobacterias lactosa-positivas, es decir, de los coliformes
Bertomeu Bartual, Arnau(Universitat Politècnica de València, 2017-09-07)
[ES] Los antibióticos son uno de los fármacos de mayor uso, se emplean tanto en humanos
como en animales; este elevado consumo está relacionado con el incremento de la aparición
de bacterias resistentes a éstos. Según ...
Navarro Brotons, Natalia(Universitat Politècnica de València, 2013-04-16)
[ES] La epidemiología de Salmonella enterica se ha estudiado utilizando diversos métodos de tipado molecular entre los que se incluyen PFGE (Pulsed-Field Gel Electrophoresis) y MLST (Multiple-Locus Sequence Typing). El uso ...
[EN] This work aimed to determine the presence of Arcobacter spp. in shellfish and to determine its susceptibility to quinolones. One hundred samples (41 mussels, 37 clams, and 22 cockles) were purchased from different ...
Amato, Michela(Universitat Politècnica de València, 2018-09-18)
[ES] El incremento en el uso de antibióticos, tanto para humanos como para animales, está siendo uno de los mayores problemas medio ambientales y de salud pública, hoy en día. En primer lugar, los antibióticos podrían ...
Almenar Rivilla, Laura(Universitat Politècnica de València, 2014-09-24)
[ES] En este trabajo, enmarcado dentro de la seguridad alimentaria, se propone la determinación de la calidad microbiológica de muestras de alimentos presentes en el mercado. Concretamente, se analizaron muestras de moluscos ...
Ferrer García, Claudia(Universitat Politècnica de València, 2022-10-25)
[EN] Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) is a pathogenic microorganism capable of causing
various infections in humans associated with high morbidity and mortality worldwide, such as
invasive pneumococcal disease ...
Valenzuela Pérez, Ramón Isael(Universitat Politècnica de València, 2019-10-25)
[ES] El análisis microbiológico de Campylobacter spp. en alimentos es una técnica complicada, tanto por las necesidades de microaerofilia, como por la dificultad del aislamiento de estas bacterias en los medios de cultivo, ...
Bresó Fernández, Rosendo(Universitat Politècnica de València, 2024-07-25)
[ES] La tuberculosis es una enfermedad grave causada por Mycobacterium tuberculosis (Mtb), y se calcula que una cuarta parte de la población mundial está infectada por esta bacteria de forma latente. Se ha postulado que ...
[EN] Helicobacter pylori is an emergent foodborne pathogen of concern, the entrance of which into the food chain has been recently related with the possible contamination of raw or minimally processed vegetables. The present ...
García-Ferrús, M.; González Pellicer, Ana; Pina-Pérez, María Consuelo; Ferrús Pérez, Mª Antonia(MDPI AG, 2022-03)
[EN]
Vegetables are one of the main foodstuffs consumed in the Mediterranean diet. However, raw vegetables have been associated with relevant foodborne outbreaks worldwide. Accurate knowledge of the microbiological ...
González Pellicer, Ana(Universitat Politècnica de València, 2013-07-04)
En este objeto de aprendizaje se describe el método IMVIC, una combinación de pruebas bioquímicas que engloba: indol, rojo de metilo, Voges-Proskauer y citrato, y resulta de gran utilidad para la diferenciación de enterobacterias
Jorgensen, F.; Ellis-Iversen, J.; Rushton, S.; Bull, S. A.; Harris, S. A.; Bryan, S. J.; González Pellicer, Ana; Humphrey, T. J.(American Society for Microbiology, 2011)
[EN] Geographical and seasonal variation in the incidence and prevalence of Campylobacter jejuni and C. coli in housed broiler flocks reared in Great Britain in 2004 to 2006 was investigated in this study. Ceca (30) from ...
González Pellicer, Ana(Universitat Politècnica de València, 2013-07-04)
En este objeto de aprendizaje vamos a describir como se realiza un recuento de coliformes en medio líquido basándonos en su capacidad para fermentar la lactosa con producción de gas