[EN] The T-2 toxin is a mycotoxin produced by molds belonging to Fusarium. Among the Fusarium mycotoxins, trichothecenes are frequently reported in food and feed, being the T-2 toxin (T-2) the mycotoxin which possesses the ...
Ruiz Rico, María; Fuentes López, Cristina; Pérez-Esteve, Édgar; Jiménez Belenguer, Ana Isabel; Quiles Chuliá, Mª Desamparados; Marcos Martínez, María Dolores; Martínez-Máñez, Ramón; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2015-10)
[EN] Development of nanotechnologies to improve the functionality of natural antimicrobials for food applications has received much attention in recent years. Mesoporous silica particles, such as MCM-41, have been recently ...
La oxidación de las grasas se produce como resultado de reacciones de lipólisis o enranciamiento hidrolítico y de reacciones de oxidación, fenómeno conocido como enranciamiento oxidativo o autooxidación. Existen diferentes ...
VERDÚ AMAT, SAMUEL; Fuentes López, Cristina; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl(Elsevier, 2022-06)
[EN] Multispectral imaging represents a powerful technique to maximise data collection and analysis for biological materials. It improves the exploitation and understanding of in vivo/vitro experiments. This work focused ...
Fuentes López, Cristina; Ruiz Rico, María; Fuentes López, Ana; Barat Baviera, José Manuel; Ruiz, María José(Elsevier, 2021-01)
[EN] This work evaluated the cytotoxic effect of different EOCs-functionalised silica particle types. The in vitro toxicity of eugenol and vanillin-immobilised SAS, MCM-41 microparticles and MCM-41 nanoparticles was evaluated ...
Las micropipetas son instrumentos de laboratorios diseñados para conseguir una alta precisión y exactitud en la medida y dosificación de líquidos. Para garantizar mediciones precisas y exactas es necesario evitar errores ...
Verdú-Amat, Samuel; Fuentes López, Cristina; Fuentes López, Ana; Pérez, Alberto J.; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl(Elsevier, 2024-06)
[EN] Chemical changes in cod-liver oil produced by oxidation and adulterations with other oils were modelled using RGB-laser scattering imaging. Two types of composition-altered cod-liver oil were: oxidised oil at three ...
Fuentes López, Cristina; Ruiz Rico, María; Fuentes López, Ana; Ruiz, María José; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2020-11-15)
[EN] In this work, the biodurability of three silica particle types (synthetic amourphous silica, MCM-41 microparticles, MCM-41 nanoparticles) functionalised with three different essential oil components (carvacrol, eugenol, ...
Fuentes López, Ana; Fuentes López, Cristina; García Martínez, Eva María(Universitat Politècnica de València, 2018-06-25)
La determinación de cafeína es un procedimiento muy empleado para la caracterización de ciertos alimentos que contienen cafeína de manera natural como son el café, el cacao o el té, y también para el control de calidad ...
El empleo de altas temperaturas en alimentos puede dar lugar a sustancias potencialmente tóxicas como los compuestos derivados de la reacción de Maillard, entre los que se encuentra el hidroximetilfurfural (HMF). La presencia ...
Fuentes López, Ana; Fuentes López, Cristina(Universitat Politècnica de València, 2023-06-16)
Las grasas comestibles son propensas a las reacciones de deterioro que provocan cambios importantes en su composición y propiedades organolépticas. Este deterioro en la calidad de las grasas es el resultado de reacciones ...
La oxidación de las grasas es un aspecto de especial interés para la industria alimentaria, ya que el nivel de oxidación tiene un gran impacto en la calidad de las mismas. Para evaluar el grado de oxidación de las grasas ...
Fuentes López, Cristina; VERDÚ AMAT, SAMUEL; Fuentes López, Ana; M.J.Ruiz; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2022-01)
[EN] The extensive use of essential oil components in an increasing number of applications can substantially enhance exposure to these compounds, which leads to potential health and environmental hazards. This work aimed ...
Fuentes López, Ana; Fuentes López, Cristina(Universitat Politècnica de València, 2023-06-13)
La prueba de mutación inversa bacteriana o test de Ames es el método más utilizado para evaluar el potencial mutagénico de todo tipo de sustancias químicas. Se trata de un ensayo in vitro rápido, barato y fácil de realizar, ...
Córdoba Serra, Laura(Universitat Politècnica de València, 2018-09-12)
[ES] En este trabajo se ha planteado un doble objetivo. El primer objetivo es evaluar la oferta de
productos de aceituna de mesa en el mercado español y determinar las preferencias de los
consumidores ...
Cantos Amores, Gloria(Universitat Politècnica de València, 2022-10-21)
[ES] Los objetivos de este trabajo fueron evaluar la presencia de sellos de sostenibilidad en los productos de la pesca comercializados en España y estudiar el conocimiento que tienen los consumidores de estos sellos, así ...
Cortes Macias, Erika Tatiana(Universitat Politècnica de València, 2018-10-11)
[ES] Se evaluó el efecto de tres tratamientos postcosecha diferentes de café
(método seco, húmedo y semi-seco con fermentación), así como la intensidad
de tostado sobre las características fisicoquímicas, capacidad ...
Fuentes López, Ana; VERDÚ AMAT, SAMUEL; Fuentes López, Cristina; Ginzel, Michel; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl(Springer-Verlag, 2022-07)
[EN] Consumers consider food products sold in transparent packaging to be trustworthy and of higher quality, but only if the contained product is visually attractive. However, at points of sale, the appearance of food ...
[EN] Post-harvest methods applied on coffee cherries processing impact the resulting physicochemical characteristics, and the roasting modulates the beans composition, influencing their sensory analysis. Thus, this work ...
Fuentes López, Cristina; Verdú, Samuel; Grau Meló, Raúl; Barat Baviera, José Manuel; Fuentes López, Ana(Elsevier, 2024-06-01)
[EN] To examine the impact of raw material and enzyme type on the physico-chemical and functional properties of fish by-products hydrolysates, mackerel ( Scomber scombrus ) and sardine ( Sardina pilchardus ) by-products ...