Silva Janeiro, Sara Da(Universitat Politècnica de València, 2019-10-25)
[ES] La contaminación microbiana representa un riesgo para la salud pública. Cada vez se detectan más resistencias bacterianas en el ámbito de la industria alimentaria y urge lograr alternativas para combatir esta ...
Muriel-Galet, Virginia; Pérez-Esteve, Édgar; Ruiz Rico, María; Martínez-Máñez, Ramón; Barat Baviera, José Manuel; Hernandez-Muñoz, Pilar; Gavara Clemente, Rafael(MDPI AG, 2018)
[EN] This work is a proof of concept for the design of active packaging materials based on the anchorage of gated mesoporous silica particles with a pH triggering mechanism to a packaging film surface. Mesoporous silica ...
Polo, Lorena; Díaz de Greñu-Puertas, Borja; Della Bella, Elena; Pagani, Stefania; Torricelli, Paola; Vivancos, José-Luis; Ruiz Rico, María; Barat Baviera, José Manuel; Aznar, Elena; Martínez-Máñez, Ramón; Fini, Milena; Sancenón Galarza, Félix(Elsevier, 2018-11)
[EN] Infections represent one of the most frequent causes of arthroplasty revision. Thus, design of new antimi-crobial scaffolds to reduce implant rejections, bone infections and associated medical costs is highlydesired. ...
Ruiz Rico, María(Universitat Politècnica de València, 2013-04-15)
[ES] El objetivo de este trabajo fue evaluar la aplicación de la lengua electrónica en la determinación de la vida útil de bacalao fresco almacenado en refrigeración. Para ello, se llevaron a cabo análisis físico-químicos, ...
Mejía Díaz, Alejandra Sarahí(Universitat Politècnica de València, 2019-10-11)
[ES] El objetivo de este trabajo fue aplicar un sistema de filtración basado
en micropartículas de sílice funcionalizadas con ácido ferúlico y eugenol para
reducir la carga microbiana del suero de leche. Se estudiaron ...
Verdú, Samuel; Ruiz Rico, María; Pérez Jiménez, Alberto José; Barat Baviera, José Manuel; Grau Meló, Raúl(Elsevier, 2020-09)
[EN] The capacity of orthogonal imaging applied to laser-backscattering for characterising antimicrobial particles based on immobilised essential oils was tested. Different particles were synthesised using various particle ...
Ruiz Rico, María; Fuentes López, Cristina; Pérez-Esteve, Édgar; Jiménez Belenguer, Ana Isabel; Quiles Chuliá, Mª Desamparados; Marcos Martínez, María Dolores; Martínez-Máñez, Ramón; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2015-10)
[EN] Development of nanotechnologies to improve the functionality of natural antimicrobials for food applications has received much attention in recent years. Mesoporous silica particles, such as MCM-41, have been recently ...
Fuentes López, Cristina; Ruiz Rico, María; Fuentes López, Ana; Barat Baviera, José Manuel; Ruiz, María José(Elsevier, 2021-01)
[EN] This work evaluated the cytotoxic effect of different EOCs-functionalised silica particle types. The in vitro toxicity of eugenol and vanillin-immobilised SAS, MCM-41 microparticles and MCM-41 nanoparticles was evaluated ...
Fuentes López, Cristina; Ruiz Rico, María; Fuentes López, Ana; Ruiz, María José; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2020-11-15)
[EN] In this work, the biodurability of three silica particle types (synthetic amourphous silica, MCM-41 microparticles, MCM-41 nanoparticles) functionalised with three different essential oil components (carvacrol, eugenol, ...
Abril Gisbert, Blanca(Universitat Politècnica de València, 2015-09-02)
[EN] Caprylic acid is a saturated fatty acid characterized as a natural antimicrobial compound.
Conventional antibiotics can produce resistant antimicrobial, and therefore, consumers
demand the development of natural ...
Mateo Talavera, Rafael(Universitat Politècnica de València, 2016-10-18)
[ES] El crecimiento de ácaros en las piezas de jamón curado implica pérdidas importantes para los productores, relacionadas con la necesidad de realizar tratamientos que ralentizan la obtención de la pieza comercial u ...
Allué Losada, María Nieves(Universitat Politècnica de València, 2018-03-09)
[ES] El objetivo de este trabajo fue el desarrollo de un sistema de
filtración en lecho profundo a partir de partículas de sílice amorfa de distinto
tamaño (5, 10, 25 y 50 µm) funcionalizadas con distintos compuestos
bioactivos ...
Zaragozá Torres, Patricia; Fuentes López, Ana; Ruiz Rico, María; Vivancos, José-Luis; Fernández Segovia, Isabel; Ros-Lis, José Vicente; Barat Baviera, José Manuel; Martínez-Máñez, Ramón(Elsevier, 2015-05-15)
[EN] The aim of this work was to develop and evaluate a rapid, easy-to-use optoelectronic system for the shelf-life assessment of squid in cold storage. For this purpose, an optoelectronic nose was designed, which consisted ...
Peña-Gomez, Nataly; Ruiz Rico, María; Fernández Segovia, Isabel; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2018)
[EN] Treatments to ensure water supply of an acceptable hygienic-sanitary quality is of vast importance. Among unconventional treatments, membrane technologies have recently stood out. Immobilization of antimicrobial ...
Peña Gomez, Natalie(Universitat Politècnica de València, 2020-02-17)
[ES] En la presente tesis doctoral se ha evaluado el uso de nuevos soportes celulósicos y silíceos como sistemas de filtración para la estabilización y conservación de alimentos líquidos con el fin de afrontar dos grandes ...
Fuentes López, Ana; Masot Peris, Rafael; Fernández Segovia, Isabel; Ruiz Rico, María; Alcañiz Fillol, Miguel; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2013-07)
The aim of this study was to evaluate a rapid, low-cost and easy-to-use system of impedance spectroscopy with two different electrodes (double electrode (DE) and arrowhead (AH)) to distinguish between fresh and frozen-thawed ...
Hernández Rosas, David(Universitat Politècnica de València, 2019-09-04)
[ES] Las partículas de sílice mesoporosa presentan hoy en día un gran número
de aplicaciones en el mundo de la nanotecnología, siendo el desarrollo de
nuevos sistemas de encapsulación y liberación controlada uno de ...
Llorens Guillem, Clara(Universitat Politècnica de València, 2018-10-16)
[ES] El objetivo de este trabajo fue la aplicación de un sistema de
filtración basado en micropartículas de sílice funcionalizadas con
componentes de aceites esenciales (carvacrol, eugenol, timol o vainillina),
como ...
Roselló Tomás, Javier(Universitat Politècnica de València, 2019-09-16)
[ES] La estabilización microbiológica de alimentos líquidos es un objetivo frecuente de la industria
alimentaria. Para este propósito, existen diferentes opciones, la mayoría de las cuales involucran
el uso de tratamientos ...
Vargas González, Liliana(Universitat Politècnica de València, 2018-10-16)
[ES] El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de la incorporación de eugenol encapsulado o libre en la calidad y vida útil de hamburguesas de atún. El eugenol fue encapsulado en micropartículas porosas de sílice ...