[EN] Mild thermal treatments could be considered a feasible technique with which to improve the texture of dry-cured ham. This study explores the feasibility of using power ultrasound (PuS) to intensify heat transfer during ...
Corona Jiménez, Edith; García Pérez, José Vicente; Gómez Álvarez-Arenas, Tomas E.; Watson, Nicholas; Povey, Malcolm J.W.; Benedito Fort, José Javier(Elsevier, 2013-12)
[EN] In this work, the feasibility of using non-contact ultrasonic techniques (air-coupled and scanning acoustic microscopy, SAM) for characterizing different dry-cured meat products was assessed. Air-coupled ultrasonic ...
Cruz, L.; Clemente Polo, Gabriela; Mulet Pons, Antonio; Ahmad-Qasem Mateo, Margarita Hussam; Barrajón-Catalán, E.; García Pérez, José Vicente(Elsevier, 2016)
[EN] The aim of this work was to address the air-borne application of power ultrasound in the convective drying
of grape skin, a by-product of winemaking. For that purpose, convective drying experiments were carried
out ...
Gamboa-Santos, Juliana; Montilla, Antonia; Cárcel Carrión, Juan Andrés; Villamiel, Mar; García Pérez, José Vicente(Elsevier, 2014-05)
The use of non-thermal technologies, such as power ultrasound, is mostly suitable for the drying of thermolabile
food materials. Thereby, the air-borne ultrasonic application as a means of improving the convective
drying ...
Andrés, R. R.; Riera, E.; Gallego-Juárez, J.A; Mulet, A.; Garcia-Perez, J.V.; Carcel, Juan A.(Taylor & Francis, 2021-03-17)
[EN] The recent development of a novel family of power ultrasonic transducers with extensiveradiating surfaces represents a step forward in the implementation of new airborne powerultrasonic (APU) technologies for drying ...
Sanchez-Torres, E.A.; Abril-Gisbert, Blanca; Benedito Fort, José Javier; Bon Corbín, José; Toldrà, M.; Parés, D.; Garcia-Perez, J.V.(Elsevier, 2022-05)
[EN] Nowadays, there is increasing interest in developing strategies for the efficient and sustainable use of animal byproducts, such as pork liver. In order to stabilize the product, a prior dehydration stage may be ...
Szmaj Aguilar, Jaroslaw(Universitat Politècnica de València, 2023-05-11)
[ES] El hígado de cerdo posee alto valor proteico y es rico en vitaminas y minerales, elementos que lo convierten en un importante producto alimenticio y es objeto de múltiples investigaciones dirigidas a su valorización ...
Navarro Vozmediano, Paola(Universitat Politècnica de València, 2019-07-30)
[ES] La distribución del tamaño de partícula de los alimentos es importante para determinar el vaciado gástrico, la saciedad y la absorción de nutrientes durante la digestión gástrica. La ruptura de las partículas sólidas ...
Ruiz Marín, Ester(Universitat Politècnica de València, 2019-10-02)
[ES] La industria cárnica está exigiendo sensores no destructivos para estimar tanto la composición
como las propiedades texturales de la carne y los productos procesados, permitiendo
determinar la textura del producto ...
Colomer Pérez, Borja Amadeo(Universitat Politècnica de València, 2021-01-04)
[ES] Al aplicar una corriente eléctrica a través de un alimento, se genera calor en el interior, lo que provoca un calentamiento uniforme, un daño estructural mínimo y, por lo tanto, una mejor conservación de sus nutrientes. ...
Serrano García, Sara(Universitat Politècnica de València, 2020-07-30)
[ES] La deshidratación constituye una de las operaciones básicas más importantes en la industria alimentaria. Sin embargo, los métodos tradicionales de secado, a pesar de crear alimentos seguros, pueden dan lugar a la ...
Lozano Aroca, María Ana(Universitat Politècnica de València, 2021-10-07)
[ES] El proceso de inactivación microbiana es de gran interés en la industria alimentaria, debido a la necesidad de garantizar la calidad y seguridad en los productos consumidos por la población. En la actualidad, el ...
Trecet Pizarro, Raquel(Universitat Politècnica de València, 2018-12-17)
[ES] Este trabajo tiene como objeto explicar la pastosidad que presentan los jamones. La pastosidad es una característica de baja calidad que es medida a partir de personas especializadas con criterios gustativos y texturales, ...
Abril Gisbert, Blanca(Universitat Politècnica de València, 2023-03-02)
[ES] El hígado de cerdo es un coproducto de origen animal que contiene una elevada cantidad de proteínas, así como otros compuestos de interés, entre los que destacan las enzimas como la ferroquelatasa (FeQ). La FeQ actúa ...
Báez Martín, Miguel(Universitat Politècnica de València, 2014-09-19)
[ES] Las técnicas actuales de estabilización de biocatalizadores por deshidratación presentan como principal inconveniente la disminución de la viabilidad de las estructuras biológicas procesadas. Y entre estas técnicas ...
Pedrero González, José Vicente(Universitat Politècnica de València, 2019-09-03)
[ES] La zinc-protoporifirina (ZnPP) es un pigmento natural en el cual el átomo de hierro del anillo porfirínico ha sido sustituido por un átomo de zinc, reacción catalizada por la enzima ferroquelatasa (FeQ). Este pigmento ...
Bordera Soriano, Jordi(Universitat Politècnica de València, 2024-10-11)
[ES] La industria vitivinícola, en el proceso de elaboración de vinos, obtiene diferentes subproductos como pueden ser, desde restos de poda en el cultivo de la vid, hasta hollejos, pepitas, raspones, orujos o lías durante ...
[EN] The impact of low temperattire treatment and its combination with ultrasound has been evaluated in order to correct texture defects in dry-cured hams. A total of 26 dry-cured hams, classified as high proteolysis index ...
Fernandez-Caballero-Fariñas, Maria Dolores; Sanchez-Torres, Eduardo A.; Sanchez-Jimenez, Virginia; Díaz, Ricardo; Benedito Fort, José Javier; Garcia-Perez, J.V.(Elsevier, 2021-01)
[EN] In the present study, the use of the air-coupled ultrasonic technique has been analysed as a new tool for the contactless assessment of the avocado post-harvest textural modifications during ripening. Thus, ultrasonic ...
[EN] Moisture adsorption is considered a critical factor during production and shelf-life of puffed corn cakes (PCC). This study aims to develop and validate an instrumental method and a mathematical model for the ...