The economic profitability of fish meal replacement by soybean meal and pea-rice concentrate mixture, was analysed considering the economic conversion ratio (ECR) and the economic profit index (EPIst) as a proposal for ...
Modelling growth as a function of feeding rate (FR) could be one of the most important tools for fish farms, because this knowledge allows growth to be maximized, or the feed conversion ratio (FCR) to be minimized, thereby ...
Background. Our previous study demonstrated that sharpsnout seabream, Diplodus puntazzo (Walbaum, 1792), can be fed with up to 34.8% sunflower meal (SFM), with excellent results in growth parameters and feed efficiency. ...
Toro Díaz, David del(Universitat Politècnica de València, 2017-10-04)
[ES] La acuicultura está en continuo crecimiento, sin embargo, las harinas y los aceites de pescado
son un recurso que está en decadencia, es por ello que la industria se ha visto forzada a
investigar materias primas ...
Cusiyunca Phoco, Edilson Ronny(Universitat Politècnica de València, 2019-05-08)
[ES] Una de las claves de la expansión y rentabilidad futuras de la acuicultura de peces marinos es la alimentación, que todavía es muy dependiente de las materias primas obtenidas a partir de la pesca extractiva, concretamente ...
Arregui González, Ana Paula(Universitat Politècnica de València, 2011-11-24)
Four experimental diets in which fish meal was partially replaced (0, 18, 36 and 55%) by carob seed germ meal (CSGM) were fed to gilthead sea bream (Sparus aurata L.). The results of this experiment demonstrated that CSGM ...
Cerezo Valverde, Jesús; Martínez-Llorens, Silvia; Tomás Vidal, Ana; Jover Cerdá, Miguel; Rodriguez, Carmen; Estefanell, Juan; Gairin, Joan I.; Domingues, Pedro Miguel; Rodriguez, Carlos J.; Garcia Garcia, Benjamin(Springer Verlag (Germany), 2013-04)
The amino acid composition and protein levels of three species of cephalopods (Octopus vulgaris, Loligo gahi and Todarodes sagittatus), the natural diets of common octopus (O. vulgaris) and different kinds of meals were ...
Calanche Morales, Juan Benito; Tomas-Vidal, A.; Cusiyunca Phoco, Edilson Ronny; Martínez-Llorens, Silvia; Marquina, Pedro L.; Jover Cerda, Miguel; Roncales, Pedro; Beltrán, José Antonio(MDPI AG, 2021-11)
[EN] Seabass is one of the leading aquaculture species in Europe. Sensory analysis is essential for new product development. This research focused on establishing and differentiating the opinion of consumers about seabass ...
Martínez-Llorens, Silvia; Jauralde García, Ignacio; S. Peñaranda, David; Tomás-Vidal, Ana; Jover Cerdá, Miguel(Editorial Universitat Politècnica de València, 2021-03-24)
[ES] En el presente trabajo se muestra una experiencia de la aplicación del Aprendizaje Basada en proyectos en la titulación del Master interuniversitario de Acuicultura de la Universitat Politécnica de València. El ABPr ...
Estruch Cucarella, Guillem(Universitat Politècnica de València, 2018-11-22)
Aunque el uso de altos niveles de fuentes de proteína vegetal en piensos para doradas de engorde se ha alcanzado con éxito en cuanto al crecimiento, estas dietas todavía están asociadas a efectos negativos en la eficiencia ...
[EN] A feeding trial was carried out to assess the effect of partially replacing fish meal (FM) by Black soldier fly pre-pupae meal (HM) in diets for European seabass Dicentrarchus labrax juveniles. A FM-based diet was ...
The use of carob seed germ meal (CG) as a substitute for fish meal was evaluated in fingerlings (average weight 10g) of gilthead sea bream fed isonitrogenous (46% Crude Protein, CP) and isolipidic (19.5% Crude Lipid, CL) ...
Perelló Guarro, Paula Isabel(Universitat Politècnica de València, 2015-07-16)
[ES] En al presente trabajo, se lleva a cabo el cálculo de la Huella de carbono en una empresa acuicola, dedicada al efl90rde de lubina, obteniendo las emisiones de C02 eq.
)
Medela Trigoso, Daniel(Universitat Politècnica de València, 2022-09-16)
[ES] La dorada es una de las especies criadas en Acuicultura más extendida en la cuenca Mediterránea. A la hora de mejorar su productividad, se han llevado a cabo múltiples estudios diseñados para comparar diversas dietas, ...
Velazco Vargas, Jorge Luis(Universitat Politècnica de València, 2014-02-10)
La corvina es una especie carnívora que se ha incorporado a la producción de la
acuicultura en el Mar Mediterráneo, por sus altos índices de crecimiento y calidad de la carne.
Por la poca información nutricional existente ...
Sánchez-Jerez, Pablo; Babarro, Jose M. F.; Padin, X.A.; Longa Portabales, Angeles; Ballester-Berman, J. David; Martínez-Llorens, Silvia; Sara, Gianluca; Mangano, Maria Cristina(Elsevier, 2022-02-25)
[EN] Marine aquaculture takes advantage of marine ecosystem services to produce goods that can be relevant from a food security point of view. However, this activity is subject to multiple stressors as the ones exerted by ...
An in vitro model designed to assess protein
bioavailability in diets for growing Octopus was
developed. The model required a previous assessment
of some functional features of protein digestion in
this species like ...
Castelló Saus, Isabel(Universitat Politècnica de València, 2020-10-15)
[ES] El trabajo se centrará en el aprendizaje de protocolos de diagnóstico y control de enfermedades infecciosas en peces cultivados en un laboratorio de patología. Estos procedimientos serán aplicados en la resolución de ...