Muñoz-Pina, Sara; Duch-Calabuig, Aitana; Ros-Lis, José V.; Verdejo, Begoña; García-España, Enrique; Argüelles Foix, Angel Luís; Andrés Grau, Ana María(Elsevier, 2022-01-15)
[EN] Enzymatic browning in fruits and vegetables can produce undesirable colour changes and adversely affect the taste, flavour, and nutritional value. This fact poses a challenge to the food industry to apply appropriate ...
Hernández-Olivas, Ever; Muñoz-Pina, Sara; Andrés Grau, Ana María; Heredia Gutiérrez, Ana Belén(Elsevier, 2021-06)
[EN] Aging is accompanied by changes in gastrointestinal functions. The impact of the gastrointestinal (GI) conditions of the elderly on the extent of proteolysis and glycolysis as well as calcium bioaccessibility in some ...
Camino Pérez, Nerea(Universitat Politècnica de València, 2022-10-18)
[ES] El pardeamiento del vino, debido principalmente a la oxidación enzimática y química de los compuestos fenólicos, representa uno de los procesos más temidos que pueden surgir durante la vinificación. En la viticultura, ...
Muñoz-Pina, Sara; Duch-Calabuig, Aitana; Ruiz De Assín David, Elia; Ros-Lis, José V.; Amorós, Pedro; Argüelles Foix, Angel Luís; Andrés Grau, Ana María(Elsevier, 2022-12)
[EN] Fruits and vegetables juices present a high supply of polyphenols, making them highly exposed to enzymatic browning. In this work, we report a novel magnetized mesoporous silica material (Fe3O4NPs-UVM-7) functionalised ...
Martí García, Alberto(Universitat Politècnica de València, 2024-05-14)
[ES] Este estudio tiene como objetivo investigar los efectos de la fermentación
en estado sólido con un hongo comestible (Pleurotus ostreatus) sobre las habas
(Vicia faba), un alimento con un excelente perfil nutricional ...
Gerini, Diego(Universitat Politècnica de València, 2024-09-03)
[ES] Hoy en día la búsqueda de nuevos ingredientes y productos enfocados al consumo entre horas tipo snacks que cumplan los requisitos nutricionales y de saciedad para jóvenes y niños está en el foco tanto de la industria ...
Muñoz Pina, Sara(Universitat Politècnica de València, 2016-09-05)
[ES] La apariencia de un alimento es el primer factor que condiciona al
consumidor a la hora de escoger un producto. El oscurecimiento en frutas y
verduras cortadas se debe fundamentalmente al pardeamiento enzimático, ...
Díaz de Greñu-Puertas, Borja; Muñoz-Pina, Sara; De los Reyes Cánovas, Ruth; Benitez, Miriam; El Haskouri, Jamal; Amoros del Toro, Pedro; Ros-Lis, José Vicente(John Wiley & Sons, 2023)
[EN] We report here, for the first time, the use of a solid state
microwave source for the synthesis, calcination and functionalization of a UVM-7 based hybrid mesoporous silica material. The
synthesis of the UVM-7 material ...
Sánchez-García, Janaina Madelein; Muñoz-Pina, Sara; García Hernández, Jorge; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Andrés Grau, Ana María(Elsevier, 2023-06-01)
[EN] Quinoa (Chenopodium quinoa Willd) is a pseudocereal rich in protein and excellent source of vitamins, antioxidants, and minerals. Developing new quinoa-based products would be a strategy to extend its consumption. The ...
Muñoz-Pina, Sara; Ros-Lis, José Vicente; Argüelles Foix, Angel Luís; Coll, Carmen; Martínez-Máñez, Ramón; Andrés Grau, Ana María(Elsevier, 2018)
[EN] Darkening processed fruits and vegetables is caused mainly by enzymatic browning through polyphenol oxidase (PPO) action. Accordingly, we explored the potential of four silica-based materials (MCM-41 nanometric size, ...
Sánchez-García, Janaina Madelein; Muñoz-Pina, Sara; García-Hernández, Jorge; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Andrés Grau, Ana María(MDPI AG, 2023-03)
[EN] Solid-state fermentation (SSF) with Pleurotus ostreatus enhances the nutritional value of legumes. However, drying can cause significant changes in physical and nutritional properties of the final products. Thus, this ...
Hernández-Olivas, Ever; Muñoz-Pina, Sara; García Hernández, Jorge; Andrés Grau, Ana María; Heredia Gutiérrez, Ana Belén(Elsevier, 2022-04)
[EN] This study aimed to in vitro evaluate the impact of common gastrointestinal (GI) alterations appearing with aging on protein digestibility, and functional related properties, in four different meats (chicken, turkey, ...
Hernández-Olivas, Ever; Muñoz-Pina, Sara; Andrés Grau, Ana María; Heredia Gutiérrez, Ana Belén(American Chemical Society, 2021-04-21)
[EN] This study aimed to in vitro assess the impact of the cooking process of eggs (hard-boiled, poached, and omelet) on nutrients digestibility and vitamins A and D3 bioaccessibility under elderly gastrointestinal (GI) ...
Hernández-Olivas, Ever; Muñoz-Pina, Sara; Andrés Grau, Ana María; Heredia Gutiérrez, Ana Belén(Elsevier, 2020-10-01)
[EN] This study aimed to analyze the effect of elderly gastrointestinal (GI) conditions on proteolysis, lipolysis and calcium and vitamins A and D3 bioaccessibility in salmon, sardine, sea bass and hake. For this purpose, ...
Khvostenko, Kateryna; Muñoz-Pina, Sara; García Hernández, Jorge; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Andrés Grau, Ana María(MDPI AG, 2024-08)
[EN] The impact of fava bean processing methods (soaking, autoclaving, fermentation) on a legume-based bars' quality, protein characteristics, and digestibility was shown. The antioxidant and the angiotensin-converting ...
Ruiz de Assin David, Elia(Universitat Politècnica de València, 2021-10-13)
[ES] Las frutas y hortalizas son alimentos muy demandados actualmente gracias a los beneficios que poseen. Sin embargo, en estos productos el pardeamiento enzimático producido por la enzima polifenoloxidasa (PPO), conlleva ...
Aróstegui Romanos, Ibai(Universitat Politècnica de València, 2024-10-02)
[ES] En la actualidad, el consumo de "snacks" con alto contenido de azucares, bajo contenido de proteínas y bajo poder saciante se ha visto aumentado en los últimos años en la población infantil aumentando los casos de ...
Sánchez-García, Janaina Madelein; Muñoz-Pina, Sara; García Hernández, Jorge; Tárrega, Amparo; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Andrés Grau, Ana María(MDPI AG, 2023-11)
[EN] The growing number of older adults necessitates tailored food options that accommodate the specific diseases and nutritional deficiencies linked with ageing. This study aims to investigate the influence of age-related ...
Sánchez García, Janaina(Universitat Politècnica de València, 2019-10-08)
[ES] El envejecimiento es un proceso biológico que desencadena en una serie de cambios estructurales y funcionales, provocando alteración y deterioro a nivel del tracto digestivo, lo cual provoca maldigestión y malnutrición ...