[EN] This work aimed to determine the presence of Arcobacter spp. in shellfish and to determine its susceptibility to quinolones. One hundred samples (41 mussels, 37 clams, and 22 cockles) were purchased from different ...
Almenar Rivilla, Laura(Universitat Politècnica de València, 2014-09-24)
[ES] En este trabajo, enmarcado dentro de la seguridad alimentaria, se propone la determinación de la calidad microbiológica de muestras de alimentos presentes en el mercado. Concretamente, se analizaron muestras de moluscos ...
Hortelano Martín, Irene(Universitat Politècnica de València, 2021-12-27)
[ES] De entre los patógenos emergentes presentes en agua, las bacterias del género Helicobacter son de las más alarmantes, ya que se encuentran directamente relacionadas con el cáncer gástrico y hepatobiliar y su epidemiología ...
[EN] Free-living amoebae (FLA) are ubiquitous protozoa commonly found in water. FLA are well-established hosts for amoeba-resistant bacteria, most of which are pathogenic, and offer them shelter from adverse environmental ...
Moreno Mesonero, Laura; Moreno Trigos, Mª Yolanda; Alonso Molina, José Luís; Ferrús Pérez, Mª Antonia(Elsevier, 2016-01)
Free-living amoebae (FLA) are ubiquitous microorganisms commonly found in water. They can act as Trojan Horses for some amoebaresistant
bacteria (ARB). Helicobacter pylori is a pathogenic bacteria, suggested to be transmitted ...
Fenollar Penadés, Alejandro(Universitat Politècnica de València, 2020-09-02)
[ES] Los antibióticos han sido uno de los mayores logros de la medicina moderna y han contribuido
al incremento de la esperanza de vida. Además, su uso en la producción ganadera primaria ha
permitido incrementar ...
Poveda Giner, Joan Josep(Universitat Politècnica de València, 2013-04-23)
[ES] Fundamento: Se describe un brote de toxinfección alimentaria por Salmonella ocurrido en la cena de un banquete entre comensales del restaurante. El objeto de la investigación fue determinar el alimento vehículo de ...
Moreno Mesonero, Laura(Universitat Politècnica de València, 2018-11-05)
En esta Tesis se estudia el posible papel de las FLA como reservorio de H. pylori y otras bacterias patógenas en aguas y alimentos mediante técnicas moleculares.
En primer lugar se realizó un ensayo de cocultivo entre la ...
Herrera Pérez, Ingrid Johana(Universitat Politècnica de València, 2013-04-12)
[ES] Listeria monocytogenes y Vibrio parahaemolyticus son microorganismos patógenos humanos transmitidos por alimentos, con la capacidad de introducirse y multiplicarse en la cadena alimentaria. Son capaces de adquirir el ...
Bru Hernández, María Isabel(Universitat Politècnica de València, 2012-05-08)
El presente trabajo aborda el estudio de los principales Agentes Biológicos a los que puede encontrarse expuesto el personal de enfermería en su trabajo, con objeto de colaborar en el cumplimiento del artículo 16 de la ley ...
[EN] The objective of the present study was to establish the most suitable culture medium for the isolation ofH. pylorifrom environmental and clinical samples. Ten different culture media were compared and evaluated. Four ...
[EN] Vegetables are one of the sources from which Helicobacter pylori can be acquired. This bacterium infects > 50% of the global population and is a recognized type I human carcinogen. H. pylori enters into the viable but ...
Moreno Molina, Miguel Ángel(Universitat Politècnica de València, 2015-09-04)
[ES] La bacteria de la tuberculosis mata a más de un millón y medio de personas
al año y representa un problema de salud global. Las técnicas genómicas están
permitiendo entenderla mejor de tal manera que la cantidad de ...
[EN] Helicobacter pylori is an emergent foodborne pathogen of concern, the entrance of which into the food chain has been recently related with the possible contamination of raw or minimally processed vegetables. The present ...
García-Ferrús, M.; González Pellicer, Ana; Pina-Pérez, María Consuelo; Ferrús Pérez, Mª Antonia(MDPI AG, 2022-03)
[EN]
Vegetables are one of the main foodstuffs consumed in the Mediterranean diet. However, raw vegetables have been associated with relevant foodborne outbreaks worldwide. Accurate knowledge of the microbiological ...
Santiago Cuellar, Paula; Jiménez Belenguer, Ana Isabel; García Hernández, Jorge; Montes Estellés, Rosa Mª; Hernández Pérez, Manuel; Castillo López, Mª Ángeles; Ferrús Pérez, Mª Antonia; Moreno Trigos, Mª Yolanda(Elsevier, 2018)
[EN] Salmonella spp. is one of the most important causal agents of food-borne illness in developed countries and its presence in irrigation water poses a risk to public health. Its detection in environmental samples is not ...
BackgroundHelicobacter pylori is one of the most common causes of chronic bacterial infection in humans, directly related to peptic ulcer and gastric cancer. It has been suggested that H.pylori can be acquired through ...
[EN] Some species of the Arcobacter genus are considered emerging foodborne and waterborne enteropathogens. However, the presence of Arcobacter spp. in vegetables very little is known, because most studies have focused on ...
[EN]
The increasing use of antibiotics has become one of the main environmental and health problems today, worldwide. In addition to causing toxic effects on non-targeted organisms, their presence in the environment ...
[EN] Accurate detection of H. pylori in different environmental and clinical samples is essential for public health studies. Now, a big effort is being made to design PCR methodologies that allow for the detection of viable ...