Dabrowska, Monika(Universitat Politècnica de València, 2014-02-28)
[ES] Los objetivos de la presente investigación fueron la evaluación del efecto de incubación con Lactobacillus salivarius spp. salivarius sobre las propiedades físico-químicas y funcionales de un líquido simbiótico y la ...
Pérez Pérez, Julia(Universitat Politècnica de València, 2022-02-09)
[ES] En respuesta a un estrés biótico, las plantas sintetizan compuestos que limitan el
crecimiento de los patógenos. Estos compuestos pueden actuar de forma indirecta, como
moléculas señal activando las defensas vegetales. ...
López Borrell, Alexis(Universitat Politècnica de València, 2022-09-08)
[ES] El proyecto se centrar´a en la recuperaci´on y concentraci´on de compuestos fen´olicos presentes en los residuos de vinazas procedentes del proceso productivo de la elaboraci´on de
vinos mediante un proceso de ...
Munekata, Paulo E. S.; Alcantara, Cristina; Collado, María Carmen; Garcia-Perez, J.V.; Saraiva, Jorge A.; Lopes, Rita P.; Barba, Francisco J; do Prado Silva, Leonardo; Sant'Ana, Anderson S.; Movilla Fierro, Elena; Lorenzo, Jose M.(Elsevier, 2019-12)
[EN] Erodium spp. is a genus that can be found in all continents that has been traditionally used in folk medicine to treat many diseases such as hemorrhage, dermatological disorders, indigestion, and inflammatory diseases. ...
Cuñat Tamarit, Amparo Noelia(Universitat Politècnica de València, 2014-09-19)
[EN] Eggplant (Solanum melongena) is a widespread horticultural crop, being the sixth vegetable in production worldwide. Medicinal uses are attributed to eggplant both in India and in China. These properties can be justified ...
Castro Grattoni, Mariano Ezequiel(Universitat Politècnica de València, 2021-10-05)
[ES] Los compuestos fenólicos son sustancias bioactivas de vital importancia en los vinos tintos debido al efecto en sus atributos organolépticos. Estos compuestos tienen un papel crucial en el color y en las sensaciones ...
Morcillo Martinez, Sandra(Universitat Politècnica de València, 2024-01-08)
[ES] La importancia de optimizar la cuantificación de los compuestos fenólicos extraídos durante la fermentación se debe a que estos compuestos juegan un papel fundamental en los atributos de color, sabor y sensaciones en ...
Aleixandre Tudo, José; Du toit, Wessel(South African Society for Enology and Viticulture, 2020-11-04)
[EN] During red wine ageing, phenolic compounds undergo several reactions that have an impact on wine colour and mouthfeel properties. The evolution of phenolic content is affected during wine ageing. The aimof this study ...
Sánchez-Arévalo, Carmen María; Iborra Clar, Alicia; Vincent Vela, Maria Cinta; Alvarez Blanco, Silvia(Elsevier, 2022-08-01)
[EN] The two-phase olive mill waste is enormously produced in the Mediterranean area. This major waste is significantly rich in bioactive compounds that are highly valued by industry, such as phenolic and triterpenic ...
Sánchez-Arévalo, Carmen María; Croes, Tim; Van der Bruggen, Bart; Vincent Vela, Maria Cinta; Alvarez Blanco, Silvia(Elsevier, 2023-01-15)
[EN] Organic-solvent nanofiltration (OSN) has been applied to purify and fractionate the phenolic compounds present in wet olive pomace, which is the main by-product of olive mills. Nine commercial OSN membranes have been ...
[EN] Flavonoids are a large group of plant phenolics, including almost 10,000 different compounds with a common chemical structure consisting of two aromatic rings, joined by a three-carbon chain generally forming a ...
García Ballesteros, Sara; Mora Carbonell, Margarita; Vicente Candela, Rafael; Sabater Marco, Consuelo; Castillo López, Mª Ángeles; Arques Sanz, Antonio; Amat Payá, Ana María(Elsevier, 2016-03-15)
A mixture of eight phenolic compounds, namely 2,4-dinitrophenol, tannic, ellagic, gallic, protocatechuic, vanillic, syringic and sinapic acids, have been treated by means of a photo-Fenton process under simulated and real ...
Alvarez Cano, María Inmaculada; Aleixandre Benavent, José Luís; García Esparza, Mª José; Lizama Abad, Victoria(Elsevier, 2006-03-23)
[EN] The effects of two prefermentation treatments (cold soak at 6¿8 °C and cold soak at 0¿2 °C with dry ice) and two different maceration times (4 and 8 days) in must and wine composition have been studied. Grapes from ...
Sánchez Arévalo, Carmen María(Universitat Politècnica de València, 2023-10-20)
[ES] El sector agroalimentario constituye una de las industrias con mayor relevancia. Durante la producción de aceite de oliva, se generan grandes volúmenes de subproductos, destacando el alperujo, que contiene todos los ...
[EN] The link between nutrition and health has focused on the strategy of diet-based programs to deal with various physiological threats, such as cardiovascular disease, oxidative stress, and diabetes. Therefore, the ...
Salgado Lorente, Cynthia(Universitat Politècnica de València, 2023-10-03)
[ES] Se han obtenido films biodegradables de PHBV, con incorporación (5% en el film) de ácido ferúlico, vainillina y catequina, con propiedades antioxidantes y antimicrobianas, mediante
mezclado en fundido y moldeo por ...
Torres López, Rita María(Universitat Politècnica de València, 2021-01-05)
[ES] La sidra se produce a partir de la fermentación del extracto obtenido a presión de diferentes variedades de manzana. El residuo sólido de dicho proceso se denomina magaya y actualmente no tiene un uso rentable. Sin ...
[EN] Almond (Prunus dulcis (Mill.) D. A. Webb) production keeps an increasing trend worldwide, leading to augment in generation of harmful by-products that should be valorized as a source of bioactive phytochemicals with ...
Fernández Gracia, Claudia(Universitat Politècnica de València, 2020-07-16)
[ES] El principal objetivo de este trabajo es estudiar el impacto de la microencapsulación, por dos métodos: spray-drying y liofilización, de emulsiones de Pickering, constituidas por aceite de café tostado y nanopartículas ...
Merino Escriche, Teresa(Universitat Politècnica de València, 2024-03-04)
[ES] Los envases biodegradables con propiedades activas (antioxidantes/
antimicrobianas) son una alternativa sostenible para el envasado de alimentos y la
extensión de su vida útil. El poli-hidroxi-butirato-valerato ...