[EN] Response surface methodology (RSM) was chosen to optimize the influence of solvent pH and relative proportion, and time of extraction, regarding polyphenols and radical scavenging capacity of almond (Prunus dulcis ...
Rodriguez-Muniz, Gemma M.; Miranda Alonso, Miguel Ángel; Marín García, Mª Luisa(MDPI AG, 2019-01-02)
[EN] Reactive oxygen species (ROS) can provoke damage to cells, where their concentrations are regulated by antioxidants. As the hydroxyl radical (center dot OH) is the most oxidizing ROS, we have focused our attention on ...
Baena Noriega, Nicole Andrea(Universitat Politècnica de València, 2019-10-10)
[ES] Los probióticos son microorganismos que, consumidos en cantidades adecuadas, ejercen efectos beneficiosos sobre la salud del huésped. Para su inclusión en los alimentos deben ser considerados como ingredientes GRAS y ...
Gisbert Mullor, Ramón(Universitat Politècnica de València, 2023-09-01)
[ES] En la actualidad, los estreses abióticos son una de las principales limitaciones en la producción agraria y seguridad alimentaria. La búsqueda de estrategias para conseguir una mejor tolerancia a los estreses abióticos ...
Labrador Miguel, Patricia(Universitat Politècnica de València, 2024-09-03)
[ES] El desperdicio alimentario es un problema a nivel mundial para el que se busca solución mediante
la valorización de los residuos generados. En concreto, durante el procesado de frutas y hortalizas se
pierden pieles, ...
Talens Oliag, Pau; Mora, L.; Bramley, Peter M.; Fraser, Paul D.(Elsevier, 2016-12)
[EN] The economic value, the ease of cultivation and processing, and the well-known health-promoting
properties of tomato fruit, make the tomato an important target for genetic manipulation to increase
its nutritional ...
Espert Muñoz, María(Universitat Politècnica de València, 2013-04-23)
[ES] La planta de estevia presenta un elevado poder edulcorante debido a la acumulación de glucósidos de esteviol en sus hojas. El consumo de estos compuestos, una vez extraídos y purificados, se está extendiendo como ...
Sánchez Pérez, Julio Alejandro(Universitat Politècnica de València, 2019-10-10)
[ES] Muchos residuos agrícolas de origen vegetal contienen elevadas cantidades de fibras dietéticas, enzimas, vitaminas, y otros fitoquímicos como los polifenoles o los carotenoides. Por esta razón, en los últimos años ...
[EN] Carotenoid-rich foods such as citrus fruits have a wide range of functions in human health. They primarily exert antioxidant effects, but individual carotenoids may also act through other health-promoting mechanisms ...
[EN] Oilseed cakes (OC) present high potential as feedstock for the biobased industry. Biotechnological processes allow OC valorization by the production of diverse value-added products and simultaneously altering OC ...
[EN] Sunflower (SFC), rapeseed (RSC), and soybean cakes (SBC) are examples of oilseed cakes (OC) used in animal feed. Bioprocessing of these OC by solid-state fermentation (SSF) aims to boost OC applications in feed and ...
Plazas Ávila, María de la O; Vilanova Navarro, Santiago; Andújar, I.; Gramazio, Pietro; Herraiz García, Francisco Javier; Raigón Jiménez, Mª Dolores; Soler Aleixandre, Salvador; Figás Moreno, María del Rosario; Rodríguez Burruezo, Adrián; Fita, Ana; Borràs, D.; Prohens Tomás, Jaime(University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca, 2014)
[EN] Vegetable crops contain significant amounts of many bioactive compounds which prevent and/or protect against chronic diseases. Consumers increasingly demand vegetables with improved bioactive properties and this is ...
Goodb, Fesal; Soliman, Farid; Elghalid, Osama; Abd El-hady, Ahmed Mohamed(Universitat Politècnica de València, 2022-12-29)
[EN] This study was conducted at the Poultry Research Centre, Faculty of Agriculture, Alexandria University, Egypt, during the summer season (July and August months) 2018. For five weeks, until 63 d of age, a total number ...
Mora Mortes, Vega(Universitat Politècnica de València, 2023-04-03)
[ES] Los bagazos procedentes de la extracción del zumo de manzana y mandarina son subproductos de la industria hortofrutícola que, cuando no se gestionan de forma adecuada, se convierten en residuos. Ambos subproductos ...
Catararu Puiu, Ana Maria Elena(Universitat Politècnica de València, 2024-10-02)
[ES] Los estrictos estándares de comercialización de frutas y hortalizas generan grandes volúmenes de residuos orgánicos con un impacto ambiental negativo. Aprovechar estos residuos fomenta la economía circular y contribuye ...
Pageo Diaz, Sergio(Universitat Politècnica de València, 2022-11-02)
[ES] Los efectos del cambio climático, como la subida de temperaturas y la sequía, son cada vez más latentes en la Comunidad Valenciana. Debido a esto se está buscando la introducción de nuevos cultivos, como podría ser ...
Duarte Serna, Stevens(Universitat Politècnica de València, 2024-10-09)
[ES] El mercado de bebidas vegetales está experimentando un crecimiento constante debido a la creciente demanda de productos de origen vegetal. Dentro de este mercado, la bebida de almendra, perteneciente al grupo de las ...
Fuster Martí, Vanessa(Universitat Politècnica de València, 2016-09-05)
[ES] La Disqueratosis congénita (DC, ORPHA1775) está catalogada como una enfermedad rara, con una prevalencia 1 en 1.000.000. Se trata de una enfermedad progeroide que presenta una clásica triada de signos mococutaneos: ...
Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) extracts (RE) are natural antioxidants that are used in food, food supplements and cosmetic applications; exert anti-inflammatory and anti-hyperglycaemic effects; and promote weight ...
[EN] This research developed an apple snack with potential probiotic effect (> 107 CFU/g) by combining vacuum impregnation with Lactobacillus salivarius spp. salivarius (CECT 4063) and freeze-drying. Throughout storage ...