Espinosa Roselló, Víctor; Calise, Lucio; Estruch, V. D.; Llorens Escrich, Susana; Ordoñez Cebrián, Patricia; Pérez Arjona, Isabel; Puig Pons, Vicente; Soliveres, Ester(Associazione Italiana di Acustica, 2015)
[EN] Acoustics is the basics of the most important technologies for underwater telecommunication, as well as for target detection and identification in the aquatic media. Multiple frequency measurements are the key for ...
Muro Vicente, Catalina(Universitat Politècnica de València, 2022-09-19)
[ES] Los ensayos con las dos especies marinas (dorada y lubina) y la especie dulceacuícola más producidas en España (trucha arcoíris) consiste en estudiar el efecto de diferentes piensos en los que se ha sustituido la ...
Gasca-Leyva, Eucario; León, Carmelo; Hernández, Juan María; Vergara, José Manuel(Universitat Politècnica de València, 2001)
[EN] Aquaculture is an expanding industry, which represents an altemative to the limited fishing resources. This paper develops a bioeconomic model for the production of gilthead seabream, a species with large market ...
Mulema, Sérgio Afonso(Universitat Politècnica de València, 2016-04-15)
[EN] The work is the result of a research at Aquaquel company, located in Inhagome district in Mozambique. This was to examine the health status of tilapia through the variability of phisico-chemical parameters by statistics ...
[EN] Industrial aquaculture has become one of the main protagonists both on the coasts and in international policy aimed at regulating matters concerning the sea. This new role is reflected in the recently adopted Common ...
Puig Pons, Vicente; Espinosa Roselló, Víctor; Soliveres González, Ester; Ortega, Aurelio; Belmonte, Antonio; De la Gandara Garcia, Fernando(International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT), 2012)
[EN] In this paper, an experimental setup to estimate the biomass of caged bluefin tuna (Thunnus thynnus) in the Spanish Mediterranean coast is presented. Aims are to monitor individual tuna during all stages of growth, ...
Ribes Navarro, Alberto(Universitat Politècnica de València, 2025-06-21)
[ES] El rápido crecimiento de la acuicultura ha generado una serie de problemas relacionados con la disponibilidad de ingredientes marinos esenciales en la alimentación de peces, debido a su alto contenido en ácidos grasos ...
Alfaro Lacasa, Marta(Universitat Politècnica de València, 2024-10-14)
[ES] En España, la dorada (Sparus aurata) es la especie de pez más producida en cautividad. Sin embargo, la acuicultura enfrenta desafíos como el aumento de los costes de la harina de pescado y el cambio climático, que ...
Medela Trigoso, Daniel(Universitat Politècnica de València, 2022-09-16)
[ES] La dorada es una de las especies criadas en Acuicultura más extendida en la cuenca Mediterránea. A la hora de mejorar su productividad, se han llevado a cabo múltiples estudios diseñados para comparar diversas dietas, ...
Picard Sánchez, María Amparo(Universitat Politècnica de València, 2021-05-30)
[ES] La producción en acuicultura se ha visto menguada por aparición de enfermedades en los sistemas de cría de peces. En concreto, en la dorada (Sparus aurata), hay dos parásitos destacados: Enteromyxum leei (Myxozoa) y ...
Parra Boronat, Lorena(Universitat Politècnica de València, 2015-09-18)
[EN[ The control of physicochemical parameters is needed in the fish farms. This control can suppose several improvements in their production from an economical and operational point of view. Wireless sensor networks are ...
[EN] The monitoring of farming processes can optimize the use of resources and improve its sustainability and profitability. In fish farms, the water quality, tank environment, and fish behavior must be monitored. Wireless ...
[EN] The possibility of detecting uneaten food pellets in aquaculture floating cages using a scientific single beam echosounder is demonstrated. The applied methodology is based in a basic scheme with the ultrasonic beam ...
Butts, Ian Anthony Ernest; Hilmarsdóttir, Gudrun Svana; Zadmajid, Vahid; Gallego Albiach, Victor; Stottrup, Josianne G.; Jacobsen, Charlotte; Krüger-Johnsen, Maria; Politis, Sebastian N.; Asturiano, Juan F.; Holst, Lars K.; Tomkiewicz, Jonna(Elsevier, 2020-03-15)
[EN] Little is known about the role of dietary amino acids on male reproductive performance and gamete quality in fishes. Thus, the objective of this study was to investigate how "enhanced" feeds (EH-4, EH-5, EH-6), with ...
Grandez Yoplac, Dorila Esteffany(Universitat Politècnica de València, 2024-10-22)
[ES] El presente trabajo de investigación aborda una temática pionera en el mundo, como es el uso de ingredientes ecológicos vegetales en la formulación de dietas para la producción de langostinos con la tecnología biofloc ...
Aguilera Salmerón, Enrique David(Universitat Politècnica de València, 2021-01-25)
[ES] Debido la rápida expansión y versatilidad de formas de producción en acuicultura, se pueden generar impactos ambientales por su desarrollo. Por ello, recientemente se ha incrementado la preocupación por un consumo más ...
Marín Lora, Cristina(Universitat Politècnica de València, 2016-10-14)
[ES] El aumento en las demandas de aceite de pescado para la formulación de piensos en
acuicultura, unido a la disminución de la oferta de los mismos, ha provocado un aumento en
los precios, que conlleva la necesidad de ...
Trujillo Martínez, Irene(Universitat Politècnica de València, 2018-09-18)
[ES] El creciente coste y limitada disponibilidad de la harina de pescado empleada en las formulaciones
de los piensos acuícolas, ha promovido la necesidad de buscar nuevas estrategias, en relación a la
dieta de los ...
Arnold Cruañes, Lucas Stephen(Universitat Politècnica de València, 2021-12-13)
[ES] El alto coste y la cada vez menor de accesibilidad de la harina de pescado (HP)
para la fabricación de piensos, ha llevado a la búsqueda de otras fuentes de proteína
alternativas. Una fuente proteica alternativa de ...
Sanchis Jaén, Iván(Universitat Politècnica de València, 2019-07-22)
[ES] El descenso en la fabricación de las principales materias primas que se
utilizan en la acuicultura, principalmente la harina y el aceite de pescado, junto con el
auge de esta actividad en la actualidad, son los ...