[EN] Predatory insects are key natural enemies that can highly reduce crops pest damage. However, there is a lack of knowledge about the movements of flying predatory insects in agroecosystems throughout the year. In ...
Genovard Ortiz, María del Mar(Universitat Politècnica de València, 2015-06-15)
[EN] We compare abundance and diversity of different natural enemies in citrus crops and studied between production system standard and a sustainable production system of citrus Food Chain Partnership, patented by Bayer ...
Agustí Fonfría, Manuel; Reig Valor, Carmina; Martinez Fuentes, Amparo; Mesejo Conejos, Carlos(Frontiers Media SA, 2022-04-08)
[EN] Citrus are polycarpic and evergreen species that flower once in spring or several times a year depending on the genotype and the climatic conditions. Floral induction is triggered by low temperature and water-deficit ...
[EN] Pezothrips kellyanus (Bagnall) (Thysanoptera: Thripidae) has recently emerged as an international pest of citrus. It causes severe scarring of the fruit surface and commercial downgrading of fresh fruit production. ...
[EN] Delottococcus aberiae De Lotto (Hemiptera: Pseudococcidae) is the latest exotic mealybug species introduced in citrus in the Mediterranean basin. It causes severe distortion and size reduction on developing fruits. ...
[EN] Fresh market demands high quality fruit and, therefore, citrus growers and researchers are constantly looking for
solutions to avoid seed presence. Current horticultural techniques have low effectiveness or high cost. ...
Torregrosa Mira, Antonio; Albert Gil, Francisco Eugenio; Aleixos Borrás, María Nuria; Ortiz Sánchez, María Coral; Blasco Ivars, José(Elsevier, 2014-03)
The vibratory behaviour of citrus fruits is studied using slow-motion cameras in order to gain a better understanding of the parameters involved in fruit detachment when mechanical harvesting is done using shakers. Single ...
Benedict Villagran, Ana Cristina(Universitat Politècnica de València, 2021-09-18)
[ES] Los cítricos son uno de los cultivos frutales más importantes y ampliamente cultivados en el mundo, donde aproximadamente el 80% de la producción se destina al consumo en fresco. En la Unión Europea, España es el ...
Martínez Alcántara, Belén; Tadeo Serrano, Francisco Ramon; Mesejo Conejos, Carlos; Martínez Cuenca, Mary Rus; Ruiz Valdés, Marta; Reig Valor, Carmina; Forner Giner, María Ángeles; Iglesias Fuente, Domingo José; Talon Cubillo, Manuel; Agustí Fonfría, Manuel; Primo Millo, Eduardo(Autoeditado. Impresión: Gráficas Agulló, S.L., Cocentaina, Spain., 2015)
La agricultura del s. XXI debe estar basada en el conocimiento científico, y no solo en el empirismo y la experiencia, por muy amplia que ésta sea. Solo de este modo el agricultor será capaz de comprender e interpretar la ...
Martínez Giorgino, Diego(Universitat Politècnica de València, 2023-09-13)
[ES] Una de las mayores amenazas para la citricultura actual es el Huanglongbing (HLB), una enfermedad capaz de afectar a una amplia variedad de rutáceas y a la mayoría de los cítricos comerciales. Causada por la bacteria ...
Moreno Leal, Marcos(Universitat Politècnica de València, 2023-07-27)
[ES] Las alteraciones abióticas de la corteza de los frutos cítricos se distinguen entre desórdenes fisiológicos, daños por accidentes meteorológicos y síntomas de carencias de elementos minerales. Algunas aparecen en la ...
Ortega Albero, Neus(Universitat Politècnica de València, 2018-09-17)
[ES] La obtención de híbridos triploides en cítricos es una herramienta clave para el desarrollo de
nuevos programas de mejora genética. Los híbridos triploides se caracterizan por la ausencia de
semillas en sus frutos, ...
Garavello, Miguel Fernando(Universitat Politècnica de València, 2020-09-02)
[ES] Uno de los principales objetivos de los programas de mejora genética de mandarinos es
generar nuevas variedades que no produzcan semillas ni induzcan la formación de semillas
en otras variedades por polinización ...
Gómez Torrente, María Luisa(Universitat Politècnica de València, 2015-07-20)
[EN] The fruits belonging to the clementine varieties Clemenules and Clemenpons,
are of great commercial interest. They are morphologically indistinguishable, since
they have a very similar size, weight, diameter, ratio ...
Izu Pérez, Pablo Santiago(Universitat Politècnica de València, 2024-09-09)
[ES] El comercio exterior agroalimentario español en general, y los sectores citrícola y porcino en
concreto, enfrentan un escenario dinámico marcado por cambios en los flujos comerciales y el
surgimiento de nuevos ...
[EN] Blood oranges require low temperature for anthocyanin production. We have investigated the activation of anthocyanin biosynthesis and accumulation in the pulp of Moro blood and Pera blond oranges (Citrus sinensis L. ...
[EN] The antimicrobial activity of eight essential oils (EOs) extracted from the fruit peel of Citrus genotypes
(orange, mandarin and lemon) was evaluated against 76 strains of Listeria monocytogenes, previously
isolated ...
Calabuig Gomar, Altea; García Mari, Ferran; Pekas, Apostolos(Elsevier Masson, 2015-12-25)
[EN] Although ants act as plant biotic defences, in agricultural ecosystems they are often associated with outbreaks of honeydew-producing pests mainly due to the protection they offer to the plant feeders in exchange for ...
Taberner Roselló, Verónica(Universitat Politècnica de València, 2013-04-17)
[CA] Les podridures verda i blava, causades respectivament pels fongs
Penicillium digitatum (Pers.: Fr.) Sacc. i Penicillium italicum Wehmer són
una de les principals causes de pèrdues econòmiques en postcollita de
cítrics. ...
Valls Forner, Francisco(Universitat Politècnica de València, 2022-10-21)
[EN] Citrus sector of Valencian Community is in a critical moment, due to several factors. One of them, is the insertion of a new pest known as "South African Cotonet" or "Cotonet de les Valls" (Delotococcus aberiae), a ...