Pastor Fernández, Carlos(Universitat Politècnica de València, 2022-03-04)
[ES] Las malas hierbas pueden ocasionar pérdidas de rendimiento muy importantes en los cultivos. Para el manejo de las mismas, existen diferentes métodos de control, como culturales, mecánicos y físicos, biológicos, ...
Mejía Díaz, Alejandra Sarahí(Universitat Politècnica de València, 2019-10-11)
[ES] El objetivo de este trabajo fue aplicar un sistema de filtración basado
en micropartículas de sílice funcionalizadas con ácido ferúlico y eugenol para
reducir la carga microbiana del suero de leche. Se estudiaron ...
Fuentes López, Cristina; Ruiz Rico, María; Fuentes López, Ana; Barat Baviera, José Manuel; Ruiz, María José(Elsevier, 2021-01)
[EN] This work evaluated the cytotoxic effect of different EOCs-functionalised silica particle types. The in vitro toxicity of eugenol and vanillin-immobilised SAS, MCM-41 microparticles and MCM-41 nanoparticles was evaluated ...
Fuentes López, Cristina; VERDÚ AMAT, SAMUEL; Fuentes López, Ana; M.J.Ruiz; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2022-01)
[EN] The extensive use of essential oil components in an increasing number of applications can substantially enhance exposure to these compounds, which leads to potential health and environmental hazards. This work aimed ...
[EN] The main goal of this study was to develop poly(3-hydroxybutyrate-co-3-hydroxyvalerate) (PHBV) films with long-term antimicrobial capacity of interest in food packaging applications. To this end, eugenol was first ...
Tone, Ana Maria(Universitat Politècnica de València, 2016-09-05)
[ES] El propósito del presente trabajo fue obtener microcápsulas de eugenol en diferentes matrices mediante secado por atomización. El eugenol fue encapsulado con lecitina (LE) y por otra parte, con proteína de suero (WP) ...
Jiménez Serrallé, Miriam(Universitat Politècnica de València, 2015-09-10)
[EN] The effect of encapsulation of eugenol and cinnamon leaf essential oil
(CLEO) in lecithin liposomes on the losses of these compounds during the
chitosan film formation process, by casting, was evaluated. Film ...
Ruiz Rico, María; Pérez-Esteve, Édgar; Bernardos Bau, Andrea; Sancenón Galarza, Félix; Martínez-Máñez, Ramón; Marcos Martínez, María Dolores; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2017)
[EN] The antimicrobial activity of essential oils components (EOCs) is well-known. However, their high volatility and powerful aroma limit their application in the formulation of a wide range of food products. In this ...
Ribes-Llop, Susana; Ruiz Rico, María; Pérez-Esteve, Édgar; Fuentes López, Ana; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2019-10)
[EN] In this work, the antimicrobial activity and synergistic effect of eugenol, carvacrol and vanillin immobilised on
MCM-41 microparticles against Escherichia coli and Zygosaccharomyces rouxii, on culture media and fruit ...
Corrales Guerrero, Adrián(Universitat Politècnica de València, 2017-10-18)
[ES] Los aceites esenciales y sus compuestos activos poseen una reconocida actividad antifúngica; sin embargo, su utilización en alimentos es limitada debido al impacto sensorial que ocasionan en el producto final. Una de ...
Nogués Hervás, Lorena(Universitat Politècnica de València, 2022-09-06)
[ES] Estudio de la actividad antimicrobiana de componentes de aceites esenciales libres e inmovilizados en partículas de óxido de silicio frente a diferentes cepas de Salmonella enterica.
La infección por Salmonella ...
Capilla Pérez, Joan(Universitat Politècnica de València, 2024-10-10)
[ES] Uno de los principales problemas en la gestión de los ecosistemas agroforestales son las plantas arvenses, que pueden generar alteraciones en el equilibrio de las especies dentro del ecosistema, especialmente si se ...
[EN] The antibacterial effect of PHBV films with oregano or clove essential oil, or their main compounds, carvacrol (CA) and eugenol (EU), respectively, was analysed in food matrices (cheese, chicken breast and pumpkin and ...
Ribes-Llop, Susana; Pérez-Esteve, Édgar; Ruiz Rico, María; Fuentes López, Ana; Talens Oliag, Pau; Martínez-Máñez, Ramón; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2017)
[EN] Essential oils and their main compounds have been studied in-depth for their antifungal properties against a wide variety of microorganisms. However, the strong odour emitted by them, even at low concentrations, makes ...
Medina Ventura, Carla(Universitat Politècnica de València, 2017-10-19)
[ES] Los aceites esenciales y sus bioactivos presentan reconocida actividad
antimicrobiana por lo que se ha propuesto su uso en alimentación como
conservantes naturales. Sin embargo, su aplicación está limitada por ...
Castro Sánchez, Adrián(Universitat Politècnica de València, 2023-09-05)
[EN] This master's final thesis has consisted of the evaluation of the effectiveness of different formulations based on eugenol, carvacrol and thymol in different species of weeds of importance in Mediterranean crops. This ...
Soler Beatty, Jennifer(Universitat Politècnica de València, 2016-09-23)
[ES Actualmente existe la necesidad creciente de desarrollar envases bioactivos
para prolongar la vida útil de los alimentos. En este trabajo se ha evaluado la
capacidad antimicrobiana de películas de quitosano (CH) con ...
Sierra Montesinos, Marina(Universitat Politècnica de València, 2016-10-17)
[ES] Este trabajo plantea la aplicación de films de poli[(3-hidroxibutirato)-co-(3-hidroxivalerato)] (PHBV) con diferentes ingredientes activos sobre alimentos vegetales tales como calabaza, piña y melón. Como compuestos ...
Camara Mauri, Sara(Universitat Politècnica de València, 2017-10-18)
[EN] To prevent the accumulation of plastic waste and to extend the shelf- life of food, packaging and films obtained from biodegradable materials are currently being developed. In this work we intend to obtain chitosan ...
Ruiz Rico, María; Renwick, Simone; Vancuren, Sarah J.; Robinson, Avery V.; Gianetto-Hill, Connor; Allen-Vercoe, Emma; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2023-03-01)
[EN]
To address concerns about the biocompatibility of novel phenolic immobilization-based food preservatives, their impact on the composition and metabonomic profile of a defined community of human gut microbiota was ...