Amesty Martínez, Alejandro(Universitat Politècnica de València, 2024-10-18)
[ES] Este trabajo ofrece un análisis exhaustivo de la relación comercial entre España y Marruecos, profundizando en diversos aspectos que influyen en los flujos comerciales bilaterales. Se proporciona un estudio detallado ...
Ameur, Mehrez; Gil, José M.(Universitat Politècnica de València, 2003)
[EN] In an increasing globalized environment, the agrofood firms’ competitiveness becomes a strategic need for future survival. Recent changes both in agrofood markets and consumers’ habits have encouraged firms to adopt ...
Cáceres-Hernández, José Juan; Martín Rodríguez, Gloria; González Gómez, José Ignacio; Nuez Yánez, Juan Sebastián(Universitat Politècnica de València, 2014-01-08)
[EN] During the last years, Canary banana suppliers have made the decision to withdraw a significant part of their exportable supply from the Iberian Peninsula market. In this paper, an analytical tool is provided to ...
Andrés González-Moralejo, Silvia; Marín Orantes, Tania; Flores Romero, Martha(UNIVERSIDAD DE LOS ANDES VENEZUELA, 2021)
[EN] This work provides a diagnosis of the position, in terms of competitiveness, of the export flows of the Mexican food
industry compared to the total flows of the world food industry, in the 2001-2016 period. The analysis ...
Guaita-Pradas, Inmaculada; Rodríguez-Mañay, Luis Oswaldo; Marques-Perez, Inmaculada(MDPI AG, 2023-04)
[EN] More intense floriculture activity in Ecuador could mean huge improvements for the country's economic growth, while at the same time would be a sustainable exploitation of its natural resources. This study aims to ...
Smeets Kristkova, Z.; García Alvarez-Coque, José María(Czech University of Life Sciences, 2015)
In this study, the elements of competitiveness of the EU beef sector are assessed using the value chain approach. Consequently, the impact of the external factors represented by domestic policy and foreign trade policy is ...
Grimalt Ferrer, Marina(Universitat Politècnica de València, 2018-09-19)
[ES] Las empresas que quieran exportar productos a EEUU deben tener un Plan
de Inocuidad de Alimentos específico llevado a cabo mediante un Análisis de
Peligros y Controles Preventivos Basado en Riesgo (HARPC). En este ...
Rivas Molinelli, Sebastián Gonzalo(Universitat Politècnica de València, 2022-09-30)
[ES] El aguacate (Persea americana), es un producto agrícola cada vez más demandado a nivel global, tanto para consumo en fresco como para usos industriales, al ser considerado un producto saludable por su elevado contenido ...
Martí Selva, María Luisa; Puertas Medina, Rosa María(University Library System University of Pittsburgh, 2020)
[EN] Nowadays, production chains may cross the borders of several continents in search of greater profitability. In order to more accurately calculate countries¿ foreign demand, value-added exports should be used rather ...
Ridaura Minguet, Nuria María(Universitat Politècnica de València, 2014-09-22)
[ES] La globalización de la economía
ha permitido ampliar la
capacidad de acceso de las empresas a los mercados
internacionales. El sector agroalimentario es uno de los que
más han contribuido a la potenciación del ...
Montoro Cavero, María del Carmen(Universitat Politècnica de València, 2013-02-25)
[ES] En este trabajo se estudia la evolución de la competitividad de las exportaciones españolas de vino y aceite de oliva a partir de diversos índices (Balassa, RXA, RMA, RTA) y de la evolución de cantidades, cuotas y ...
Terol Uixera, Jorge(Universitat Politècnica de València, 2020-08-13)
[ES] Los mercados citrícolas Españoles están sufriendo cambios muy rápidos en las últimas campañas. Existen indicios de que la posición competitiva internacional de la citricultura valenciana está erosionándose por la ...
Bravo Sellés, Milagros(Universitat Politècnica de València, 2016-07-06)
This video focuses on the concept of international trade. More precisely, contents to be reviewed are as follows: absolute and comparative advantage - trade, imports, exports and balance of payments.
Sánchez Morales, Hernán Jesús(Universitat Politècnica de València, 2019-10-25)
[ES] En este trabajo se realiza una caracterización de la cadena de valor y de las exportaciones de
cacao y sus derivados en el Perú. Se trata de un producto que en la última década está en
crecimiento tanto a nivel de ...
Blázquez Soriano, Mª Desamparados(Universitat Politècnica de València, 2014-09-22)
[ES] Las políticas de fomento de la exportación ocupan un importante lugar en la agenda de los responsables
políticos, dado que impulsan la internacionalización del tejido productivo y promueven el dinamismo
económico. ...
Cáceres-Hernández, José Juan; Ramos-Henríquez, José Manuel; González-Gómez, José Ignacio; Martín-Rodríguez, Gloria; Morini-Marrero, Sandra(Universitat Politècnica de València, 2011-10-14)
[EN] A procedure is proposed to determine the optimal beginning and ending weeks of the tomato export period for a Canary farm. The weekly man-hours dedicated to each one the activities are the main element to evaluate ...
Liberós Picó, Sara(Universitat Politècnica de València, 2021-07-20)
[ES] España ha demostrado ser un país muy competitivo globalmente cuando se trata de
alimentos, tanto en fresco como sometidos a algún proceso industrial, agregándoles así
valor y promoviendo la producción agropecuaria. ...