Salam, Asmaa(Universitat Politècnica de València, 2014-07-31)
[EN] Total and partial substitution of fish meal by vegetable mixtures supplemented with synthetic amino acids were studied in gilthead sea bream. The results showed that total substitution of fish meal is possible as it ...
Arregui González, Ana Paula(Universitat Politècnica de València, 2011-11-24)
Four experimental diets in which fish meal was partially replaced (0, 18, 36 and 55%) by carob seed germ meal (CSGM) were fed to gilthead sea bream (Sparus aurata L.). The results of this experiment demonstrated that CSGM ...
Soler Luque, Zaida(Universitat Politècnica de València, 2019-09-02)
[ES] La necesidad de una mayor producción de harina de pescado para satisfacer la actual demanda
en el mercado, así como su elevado coste, ha puesto de manifiesto la necesidad de buscar fuentes
proteicas alternativas más ...
Gutiérrez Vela, Míriam(Universitat Politècnica de València, 2017-10-04)
[ES] La dorada es la especie que más se produce en el mediterráneo, pero la caída en el
precio de venta está disminuyendo la rentabilidad de la producción. Por otro lado, la
alimentación supone uno de los mayores costes ...
Cerdà Molins, Marina(Universitat Politècnica de València, 2021-11-24)
[ES] En el presente trabajo se ha estudiado el efecto de la sustitución parcial de la harina de pescado por una mezcla de concentrado de proteínas vegetales sobre el crecimiento y las actividades de los enzimas digestivos ...
García Moreno, Paula(Universitat Politècnica de València, 2022-09-08)
[ES] El alto precio y baja disponibilidad de las fuentes procedentes de pescado han llevado a que los piensos destinados a acuicultura incluyan cada vez más un menor porcentaje de estas, siendo sustituidas por materias ...
The present work studies the growth and body composition of 18 Octopus vulgaris (6 per treatment) fed two extruded diets, namely FMS and 3FMS, based on different fish and squid meal ratios (1:1, and 3:1 respectively). The ...
Magdalena Gálvez, Borja(Universitat Politècnica de València, 2023-01-09)
[ES] La acuicultura actual presenta problemas de contaminación al medio y contribuye al aumento de la presión ejercida sobre los caladeros debido a la demanda de pescado que se requiere para alimentar las especies carnívoras ...
The purpose of this study was to evaluate the effect of two dry extruded diets on growth and nutritional composition of digestive gland (DG) and muscle of Octopus vulgaris. Both artificial diets (FMK and 3FMK) were composed ...
[EN] An 84-day trial was performed to assess the use of alternative protein sources in Seriola dumerili. Three diets were used, FM100 diet, as a control diet without fishmeal substitution, and FM66 and FM33 diets with a ...
[EN] The objective of this study was to evaluate the effect of fish meal replacement with a mixture of plant, and animal protein supplemented with a commercial nucleotide NucleofomeFish (TM), on growth, feed utilization, ...
Sánchez López, Antonio(Universitat Politècnica de València, 2016-12-19)
[EN]
The experiment was carried out with European sea bass (Dicentrarchus labrax) during 62 days. Fish were fed in groups triplicate with four experimental diets with different levels of inclusion (0, 6.5, 13 and 19.5%) ...
Arbona Gimeno, Elena(Universitat Politècnica de València, 2020-09-09)
[EN] The objective of this study was to estimate the effect of organic feed feeding on the
growth of gilthead seabream using organic raw materials such as poultry flour, trout
flour, and scraps of sea bass fillet, as ...
Escudero Campos, Laura(Universitat Politècnica de València, 2021-10-26)
[ES] El aumento de la demanda de productos de acuicultura en los últimos años hace necesario la necesidad urgente de la búsqueda de nuevas fuentes de proteínas y de HUFA n-3 (ácidos grasos altamente insaturados), que ...