Brun, Eva M.; Puchades, Rosa; Maquieira Catala, Ángel(Elsevier, 2011-05)
[EN] Doping control in sport is mandatory to detect and to control the use of prohibited substances. Due to the growing number of targets, the analysis of doping compounds and their metabolites is carried out using established ...
Munera Cabañero, Gloria(Universitat Politècnica de València, 2021-10-08)
[ES] El objetivo del presente trabajo se ha centrado en analizar la fracción volátil de mieles monoflorales españolas con la finalidad de evaluar su efectivad como técnica objetiva diferenciadora de la monofloralidad de ...
Gómez Torrente, María Luisa(Universitat Politècnica de València, 2015-07-20)
[EN] The fruits belonging to the clementine varieties Clemenules and Clemenpons,
are of great commercial interest. They are morphologically indistinguishable, since
they have a very similar size, weight, diameter, ratio ...
[EN] This study was aimed to obtain and characterize the dried powder of cajá-umbu (Spondias spp) fruit pulp obtained by spray-drying and lyophilization. Spray-drying of the pulp was done at different temperatures. Analysis ...
[EN] There is a growing interest in the use of non-polluting compounds, which come from renewable sources, and which performance in their scope is equivalent to their synthetic similes. In this work, five types of rosins ...
Lara Flores, Allison Melissa(Universitat Politècnica de València, 2023-10-10)
[ES] Los aceites esenciales son extractos concentrados de plantas aromáticas, cítricas o aliáceas que contienen compuestos volátiles y semivolátiles. Estos componentes son los responsables del aroma de las plantas y poseen ...
Gallart Martínez, Fernando(Universitat Politècnica de València, 2021-06-04)
[ES] La gran mayoría de cítricos comerciales conocidos se originaron a partir de cuatro especies ancestrales: el Pummelo (Citrus maxima Merr.), el mandarino (C. reticulata Blanco), la papeda denominada C.
micrantha ...
Recio Celda, Marc(Universitat Politècnica de València, 2021-10-14)
[ES] Los aceites esenciales constituyen la parte volátil y semi volátil de los productos del metabolismo secundario de muchas especies vegetales, pudiendo ser obtenidos a partir de diferentes órganos de la planta y mediante ...
Previous studies have indicated that 15N enrichment of solid-associated bacteria (SAB) may be predicted from the same value in liquid-associated bacteria (LAB). The aims of this study were to confirm this and to measure ...
Borrás García, Esther Mª; Tortajada-Genaro, Luis Antonio(Taylor & Francis, 2012)
[EN] The determination of multifunctional oxygenated compounds in secondary organic aerosols (SOA) usually requires a derivatisation protocol prior to gas chromatography-mass spectrometry analysis (GC-MS). Our proposed ...
[EN] A reliable multi-residue method for determining gaseous and particulate phase pesticides in atmospheric samples has been developed. This method, based on full scan gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), allowed ...
Martínez Onandi, Nerea(Universitat Politècnica de València, 2013-04-16)
[ES] Se estudió el efecto del tratamiento de altas presiones (600 MPa, 6 min), y del almacenamiento a 4ºC durante 5 meses sobre la fracción volátil del jamón Ibérico con distintos contenidos de grasa y sal mediante ...
Valdiviezo Orellana, Sandy Nicole(Universitat Politècnica de València, 2020-01-10)
[ES] Los frutos del género Capsicum corresponden a los alimentos vegetales más populares e importantes económicamente a nivel mundial, siendo reconocidos por sus atributos sensoriales a nivel de color, aroma y pungencia. ...
Del Río García, Ana Isabel; Fernández Sáez, Javier; Molina Puerto, Javier; Bonastre Cano, José Antonio; Cases Iborra, Francisco Javier(Elsevier, 2011-06-15)
The electrochemical treatment of wastewaters from textile industry is a promising technique for substances which are resistant to biodegradation. This paper deals with the electrochemical decolourisation/degradation of ...
Zambrano Núñez, Telmo Marcelo(Universitat Politècnica de València, 2016-02-09)
[ES] Los compuestos aromáticos son de mucha importancia en la cerveza, ya que contribuyen de manera importante a la calidad del producto final. Un gran número de compuestos volátiles, que pertenecen a grupos neos muy ...
[EN] The essential oil composition of Peumus boldus and Drimys winterii was analyzed by means of capillary GC-FID and GC-MS. More than 96% of the total oil components (43 and 54 compounds, respectively) were identified, ...
The fruit volatile fraction of 8 Capsicum annuum and 2 Capsicum chinense accessions as well as 6 intra-specific and 2 inter-specific hybrids developed from crossings between them was isolated by headspace-solid phase ...
Mira Castelló, José Antonio(Universitat Politècnica de València, 2020-10-06)
[ES] Los aceites esenciales han sido tradicionalmente conocidos y utilizados por su capacidad de transferir agradables aromas utilizados, por ejemplo, en perfumería y, en la industria alimentaria y farmacéutica, como ...
Lin, Chenyue(Universitat Politècnica de València, 2020-10-05)
[ES] En general, las cortezas de cítricos son residuos de la industria agroalimentaria con una potencial
valorización basada en la extracción de los aceites esenciales. Estos poseen un amplio espectro de
aplicaciones ...
[EN] Essential oil (EO) extracts coming from two representative populations of Mentha suaveolens Ehrh. subesp. suaveolens in Eastern Iberian Peninsula were analyzed by gas chromatography coupled with mass spectrometry and ...