Escriche Roberto, Mª Isabel; Kadar, Melinda Andreea; Doménech Antich, Eva Mª; Gil Sánchez, Luís(Elsevier, 2012-04)
[EN] The effectiveness of a potentiometric electronic tongue, made of various metals and metallic compounds was evaluated for the differentiation of honey in three different states: raw, liquefied and pasteurized. Principal ...
[EN] The viscoelastic parameters storage modulus (G¡ä)
and loss modulus (G¡å) were measured at different temperatures
(5ºC, 10ºC, 15ºC, 20ºC, 25ºC, 30ºC, and 40ºC)
using oscillatory thermal analysis in order to obtain ...
Juan Borrás, María del Sol; Soto Camino, Juan; Gil Sánchez, Luís; Pascual-Maté, Ana; Escriche Roberto, Mª Isabel(John Wiley & Sons, 2017)
[EN] BACKGROUND: This work evaluates the capacity of a potentiometric electronic tongue to differentiate between types of honey
(orange blossom, rosemary, thyme, sunflower, winter savory and honeydew honey) according to ...
Segura Melchor, Clara(Universitat Politècnica de València, 2023-10-16)
[ES] El desarrollo de herramientas analíticas sencillas que permitan autentificar el origen
geográfico de las mieles, actualmente, es una necesidad para el sector agroalimentario. En
concreto, para las mieles españolas, ...
González García, Ángela Isabel(Universitat Politècnica de València, 2015-09-04)
[EN] Honey is one of the foods most likely to be adulterated. In this final degree work, it was
evaluated the ability of an electronic tongue system, based on electrochemical techniques
(potentiometry, cyclic voltammetry ...
Pérez Martínez, José Luis(Universitat Politècnica de València, 2022-09-06)
[ES] El presente trabajo busca implementar un clasificador de mieles basado en el recuento de las partículas de polen presentes en la muestra. Para ello, se empleará técnicas de aprendizaje automático fundamentadas en redes ...
Gotor Ramos, Pablo(Universitat Politècnica de València, 2022-07-28)
[ES] La fracción volátil de la miel contiene compuestos volátiles orgánicos relacionados con el néctar de las flores o de las secreciones de las plantas que liban las abejas. Por ello, determinados compuestos pueden asociarse ...
Güerri Gericó, Ángela(Universitat Politècnica de València, 2022-07-28)
[ES] La calidad de la miel se define por sus características físicas, químicas, sensoriales y microbiológicas y, al tratarse de un alimento natural, presenta una microbiota característica propia que puede modificarse por ...
Marí Herguido, Juan Ignacio(Universitat Politècnica de València, 2017-10-19)
[ES] La apicultura urbana, entendida como tal el ejercicio de la práctica de la apicultura en las
zonas urbanas, es una actividad sostenible y segura, con un impacto ambiental positivo y
que ayuda a mantener la biodiversidad ...
Camara Campos, Eloy(Universitat Politècnica de València, 2019-10-01)
[ES] El objetivo del presente proyecto es la realización del diseño y cálculo de una nave
agroalimentaria destinada a uso apícola para almacenamiento de material y extracción de miel
en el término municipal de Ayora ...
Oroian, Mircea Adrian; Amariei, Sonia; Escriche Roberto, Mª Isabel; Leahu, Ana; Damian, Cristina; Gutt, Gheorghe(Taylor & Francis (Routledge): STM, Behavioural Science and Public Health Titles, 2014)
The purpose of this work was to examine the viscoelastic properties of Spanish honeys
with various sugar contents [fructose (32 42 g/100 g honey), glucose (24 35 g/100 g
honey), sucrose (0.0 3.4 g/100 g honey)]; ...
Sancho, Mª Teresa; Pascual-Maté, Ana; Rodriguez-Morales, Elena G; Oses, Sandra M.; Escriche Roberto, Mª Isabel; Periche Santamaría, Angela; M.A. Fernández-Muiño(Wiley, 2016-01)
[EN] In this study, several antioxidant-related parameters were researched on 56 Spanish honeys, setting up
and optimising some assays. Melissopalynology and colour (L*, a*, b*) were determined. Solid-phase
extraction ...
Quelal Vásconez, Maribel Alexandra(Universitat Politècnica de València, 2017-09-13)
Honey is a high commercial value product. It is susceptible of adulteration with low cost production syrups. If these syrups are not properly described on the product label, this adulteration may allow illegal economic ...
[EN] BACKGROUND: In recent years there has been a concern about the presence of pesticides in honey because residues of DDT and carbaryl were found in honey samples. Traditional techniques, such as chromatography, reach ...
[EN] A lateral flow immunoassay (LFIA) was developed in the competitive reaction format and applied to test sulphathiazole (STZ) residues in honey samples. To prepare the assay test, a hapten conjugate and goat antirabbit ...
Sobrino Gregorio, Lara(Universitat Politècnica de València, 2016-09-13)
[ES] La miel es uno de los alimentos con mayor riesgo de sufrir fraude
alimentario, por ello, garantizar su autenticidad es una prioridad para
productores y autoridades reguladoras. Estudios previos han mostrado que
la ...
ALVAREZ GONZÁLEZ, Mª JOSÉ(Universitat Politècnica de València, 2015-10-29)
[ES] Garantizar la autenticidad de la miel se está convirtiendo en una prioridad
para productores y autoridades reguladoras. Con esta finalidad, la Comisión
Europea está fomentando el estudio de métodos analíticos que ...
Requena Marco, Marta(Universitat Politècnica de València, 2015-11-18)
[ES] La presencia de residuos de antibióticos en la miel ha generado una creciente preocupación por su repercusión en la salud de la población. Su detección constituye uno de los principales objetivos de las autoridades ...
Calero Alcarria, María del Señor(Universitat Politècnica de València, 2022-05-02)
[ES] La sociedad actual demanda un mayor control en la seguridad y calidad de los alimentos que se consumen. Esta preocupación se ve reflejada en los diferentes planes estatales y europeos de investigación científica, los ...
Guillen Guille, Isabel; Martínez SanMartín, Ángel; Gabaldón Hernández, José Antonio; Núñez Delicado, Estrella; Puchades Pla, Rosa; Maquieira Catala, Ángel(Ştefan cel Mare University – Suceava, 2011)
[EN] A lateral flow immunoassay (LFIA) was developed in the competitive reaction format and applied to test residues of the antimicrobial oxyteracycline (OTC) in honey samples. To prepare the assay test, a nitrocellulose ...