Hernández-Olivas, Ever; Muñoz-Pina, Sara; Andrés Grau, Ana María; Heredia Gutiérrez, Ana Belén(Elsevier, 2021-06)
[EN] Aging is accompanied by changes in gastrointestinal functions. The impact of the gastrointestinal (GI) conditions of the elderly on the extent of proteolysis and glycolysis as well as calcium bioaccessibility in some ...
Ruiz Serra, Sofía Magdalena(Universitat Politècnica de València, 2021-01-13)
[ES] Las leguminosas son capaces de colonizar ambientes desfavorables para otras especies vegetales por lo que suelen utilizarse con éxito para la repoblación y restauración de ambientes áridos y degradados. El establecimiento ...
Pina Pérez, Maria Consuelo; Ferrús Pérez, Mª Antonia(Elsevier, 2018)
[EN] Background: Alternative protein sources are being investigated in response to increasing consumer demand for
innovative and healthy food products of vegetable origin to replace non-sustainable animal exploitation. ...
Pons Torres, Mónica(Universitat Politècnica de València, 2022-10-27)
[ES] Las plantas forman parte de un rico ecosistema que incluye numerosos y diversos microorganismos en el suelo. Algunos de estos microbios, como los hongos micorríticos o las bacterias simbióticas fijadoras de nitrógeno, ...
Vela Gisbert, Marina Isabel(Universitat Politècnica de València, 2020-03-06)
[ES] En los últimos años se ha mostrado un gran interés en el uso de fuentes de proteína vegetal, como alternativa a la de origen animal, no sólo por su precio sino también por contribuir a una mayor sostenibilidad ambiental. ...
Fuertes Gil, Patricia(Universitat Politècnica de València, 2021-07-23)
[ES] Las legumbres son una excelente fuente de proteínas y aportan carbohidratos, fibra, vitaminas y minerales esenciales. Se consumen en todo el mundo y pueden incluirse en la dieta como ingredientes en ensaladas, guisos, ...
Gallego Ibáñez, Marta; Arnal-Salinas, Milagros; Barat Baviera, José Manuel; Talens Oliag, Pau(MDPI AG, 2021-01)
[EN] Legumes are protein-rich foods that can be used to prepare pastes or pureed foods suitable for babies and the elderly. The aims of this study were the characterization of different legume pastes (from soybean, lentil, ...
Vivó Vindel, Lucía Mei(Universitat Politècnica de València, 2022-10-17)
[ES] La creciente preocupación por los futuros problemas ambientales a los que se enfrentará la humanidad hace necesario el uso y desarrollo de nuevas técnicas agrícolas más sostenibles y beneficiosas para el medio ambiente. ...
Yago Martín, Alberto(Universitat Politècnica de València, 2023-10-03)
[ES] Lablab [Lablab purpureus (L.) Sweet] denominada comúnmente zarandaja o frijol de Egipto es una leguminosa cultivada en la región afrotropical y sudeste de Asia, Centro y Sudamérica. Esta especie es utilizada para ...
The Bclass of MADS box genes has been studied in a wide range of plant species, but has remained largely uncharacterized in legumes. Here we investigate the evolutionary fate of the duplicated AP3-like genes of a legume ...
[EN] The architecture of the inflorescence, the shoot system that bears the flowers, is a main component of the huge diversity of forms found in flowering plants. Inflorescence architecture has also a strong impact on the ...
Latorre Pérez, Juan Bautista(Universitat Politècnica de València, 2023-09-15)
[EN] Legumes are a source of protein, fiber, B vitamins, minerals (iron and zinc) and antioxidants. It is an environmentally sustainable food and one of the main ingredients in many diets. A regular consumption of legumes ...
Altuna Pérez, Carla Diega(Universitat Politècnica de València, 2023-09-15)
[ES] Las habas son legumbres con un alto contenido en proteínas, hidratos de carbono complejos y fibra. Sin embargo, tienen una cantidad importante de factores antinutricionales que se pueden reducir o incluso eliminar con ...
Espinosa Paéz, Edith; Alanis-Guzman, Ma Guadalupe; Hernandez Luna, Carlos; Baez Gonzalez, Juan G.; Amaya-Guerra, Carlos A.; Andrés Grau, Ana María(MDPI AG, 2017-12-20)
[EN] The aim of the research was to determine the impact of fermentation with Pleurotus ostreatus on kidney beans, black beans, and oats. The results indicate that the fungus has a positive effect on the substrates when ...
Rodas-Méndez, Ana Lucia; Roque Mesa, Edelin Marta; Hamza, Rim; Gómez Mena, María Concepción; Minguet, E.G.; Wen, Jiangqi; Mysore, Kirankumar S.; BELTRAN PORTER, JOSE PIO; Cañas Clemente, Luís Antonio(Wiley, 2021-02)
[EN] Legumes have unique features, such as compound inflorescences and a complex floral ontogeny. Thus, the study of regulatory genes in these species during inflorescence and floral development is essential to understand ...
Aragón Zamanillo, Gema(Universitat Politècnica de València, 2023-09-12)
[ES] El presente Trabajo fin de grado (TFG) estudia la creación de una empresa dedicada a la elaboración de productos a partir del cacahuete, en concreto, bebida de cacahuete y un snack elaborado a partir de la pulpa ...
Garrido Galand, Sara(Universitat Politècnica de València, 2020-10-13)
[EN] Nowadays there is an increasing demand for vegetable protein sources as an alternative to that of animal origin, not only for its greater environmental sustainability but also for its relationship with lower risk of ...
Mata Cagigao, Elena(Universitat Politècnica de València, 2016-09-08)
[ES] Almus-Gemüse es proyecto de diseño de producto enmarcado en un proyecto empresarial presentado al certamen nacional Ecotrophelia 2016. Con él los alumnos implicados consiguieron el tercer puesto. Almus-Gemüse está ...
Ortiz-Villajos Cano, Serezade Pilar(Universitat Politècnica de València, 2017-10-11)
Throughout the present piece of work, the characterization of the roots was performed, followed by the analysis of the nodulation of two main legumes of the Valencian Community: Medicago sativa L. y Onobrychis viciifolia ...
Rodas, Ana L.; Roque Mesa, Edelin Marta; Hamza, Rim; Gómez Mena, María Concepción; BELTRAN PORTER, JOSE PIO; Cañas Clemente, Luís Antonio(Frontiers Media SA, 2023-03-11)
[EN] The SUPERMAN (SUP) gene was described in Arabidopsis thaliana over 30 years
ago. SUP was classified as a cadastral gene required to maintain the boundaries
between reproductive organs, thus controlling stamen and ...