[EN] Carotenoids are lipophilic isoprenoids with roles in photosynthesis and signaling. Dietary carotenoids are nutritionally relevant as precursors of retinoids (including vitamin A). These pigments also provide health ...
[EN] Carotenoids are lipophilic plastidial isoprenoids highly valued as nutrients and natural pigments. A correct balance of chlorophylls and carotenoids is required for photosynthesis and therefore highly regulated, making ...
García de la Fuente, Rosana; Mendoza Hernandez, Daicy de Jesus; Fornes Sebastiá, Fernando; Belda Navarro, Rosa María; Girbent, J.; Abad Berjón, Manuel(International Society for Horticultural Science (ISHS), 2012)
Co-composting two phase olive mill wastes (TPOMW) with bulking agents ¿which provide nitrogen and aeration¿ with agricultural purposes is an appropriate strategy for the management of this by-product from both environmental ...
Cano Sales, Lucía(Universitat Politècnica de València, 2023-10-30)
[ES] La edición genética CRISPR-Cas ha abierto oportunidades sin precedentes en biotecnología de plantas. Para conseguir edición genética CRISPR-Cas en plantas es necesario expresar dos componentes de la reacción, una ...
[EN] Biofortification of green leafy vegetables with pro-vitamin A carotenoids, such as beta-carotene, has remained challenging to date. Here, we combined two strategies to achieve this goal. One of them involves producing ...
Pellicer Alcaraz, Consuelo(Universitat Politècnica de València, 2023-09-14)
[ES] La seguridad alimentaria de productos frescos es clave para la comercialización y exportación de estos. En los últimos años se han detectado graves brotes de E. coli, Salmonella spp. y Listeria spp. en Estados Unidos ...
Sáez Rufete, Carmen(Universitat Politècnica de València, 2021-09-29)
[ES] El consumo de hortalizas crudas y fruta fresca es un pilar fundamental en una dieta saludable. Desde el punto de vista microbiológico pueden suponer un riesgo menor que otros alimentos, pero debemos tener en cuenta ...
Celdrán Alcázar, Marina(Universitat Politècnica de València, 2023-12-01)
[ES] La agricultura se ve afectada por el cambio climático debido a los cambios en las temperaturas promedio, las precipitaciones, etc. Factores abióticos, como el estrés salino, son unos de los de mayor repercusión en la ...
Pérez Márquez, Myriam(Universitat Politècnica de València, 2021-12-22)
[ES] La podredumbre blanca o de cuello en lechuga, causada por Sclerotinia sclerotiorum y S. minor, es una de las enfermedades más importantes de la lechuga a nivel mundial, debido a las pérdidas que ocasiona y su difícil ...
[EN] Vegetables are one of the sources from which Helicobacter pylori can be acquired. This bacterium infects > 50% of the global population and is a recognized type I human carcinogen. H. pylori enters into the viable but ...
Beléndez Pascual, Augusto(Universitat Politècnica de València, 2016-09-08)
[ES] La desinfección es uno de los procesos de mayor importancia en la industria de los productos vegetales de IV gama, con él se pretende reducir la carga microbiana del producto. Habitualmente se realiza mediante la ...
Martínez Ispizua, Eva(Universitat Politècnica de València, 2023-01-05)
[ES] La erosión genética provocada en los cultivos al primar producción sobre calidad ha derivado en pérdida de biodiversidad,
lo que compromete la seguridad alimentaria mundial. Los agricultores, a través de un proceso ...
[EN] Arcobacters are considered potential emerging food and waterborne pathogens. However, there is no data on the presence of Arcobacter spp. in fresh vegetables. Therefore the objective of this research was to study the ...
[EN] Interest in the cultivation of lettuce landraces is increasing because native varieties, as high-quality products, are particularly attractive to consumers. Lettuce is a popular leafy vegetable worldwide, and interest ...