[EN] Tomato spotted wilt virus (TSWV) causes economically important losses in many
crops, worldwide. In pepper (Capsicum annuum), the best method for disease
control has been breeding resistant cultivars by introgression ...
Chicchi-Giglioli, Irene Alice; Pravettoni, Gabriella; Sutil Martin, Delores Lucia; Parra Vargas, Elena; Alcañiz Raya, Mariano Luis(Frontiers Media SA, 2017)
[EN] Virtual reality (VR) technology represent a novel and powerful tool for behavioural research in psychological assessment. Virtual reality provides simulated experiences able to create the sensation of undergoing real ...
Seguí-Simarro, Jose M.; Corral Martínez, Patricia; Parra Vega, Verónica; Gonzalez Garcia, Beatriz(Springer Verlag (Germany), 2011-05)
[EN] Tomato, eggplant, and pepper are three solanaceous crops of outstanding importance worldwide. For hybrid seed production in these species, a fast and cheap method to obtain pure (homozygous) lines is a priority. ...
Martínez-Ispizua, Eva; Martínez-Cuenca, Mary-Rus; Marsal, Jose Ignacio; Díez, María José; Soler Aleixandre, Salvador; Valcarcel Germes, José Vicente; Calatayud, Ángeles(MDPI AG, 2021-02)
[EN] Sweet pepper is one of the most important economic fruits with nutritional attributes. In this sense, the nutraceutical value of consumed products is a major concern nowadays so the content of some bioactive compounds ...
Ortiz de Zárate Villar, Jesús(Universitat Politècnica de València, 2024-10-13)
[ES] El pimiento es una de las hortalizas de mayor importancia a nivel mundial. Actualmente, los híbridos F1 de tipos varietales élite están desplazando a las variedades tradicionales, lo que se traduce en una pérdida de ...
Lara Minda, Mauricio Ruben(Universitat Politècnica de València, 2017-10-26)
In the Valencian region of La Vall d'Albaida there is a set of traditional varieties of tomato and pepper cultivated for generations. The objective of the present work was the morphological and agronomic characterization ...
Penella-Casañ, Consuelo; Pina, A.; San Bautista Primo, Alberto; López Galarza, Salvador Vicente; Calatayud, A.(Springer-Verlag, 2017-12-01)
[EN] Graft union development in plants has been studied mainly by destructive methods such as histological studies. The aim of this work was to evaluate whether the chlorophyll fluorescence imaging (CFI) technique is ...
Tur Giménez, Laura(Universitat Politècnica de València, 2020-10-05)
[ES] La embriogénesis de microsporas consiste en desviar in vitro la ruta normal de desarrollo gametofítico de las microsporas para formar un embrión a partir del cual se obtendrán plantas haploides o dobles haploides tras ...
Mut Bertomeu, María(Universitat Politècnica de València, 2021-10-06)
[ES] El tobamovirus del mosaico moteado del tomate (Tomato mottle mosaic virus, ToMMV) fue descrito por primera vez en 2013 infectando cultivos de tomate (Solanum lycopersicum L.) en México. Posteriormente se detectó en ...
Sandoval, R.; Guevara, L.; Beltran Porter, Jose Pio; Gómez Mena, María Concepción; Acosta, G.(Springer-Verlag, 2017)
[EN] Pepper (Capsicum annuum L.) is an important horticultural crop in many regions of the world. The final shape and size of the fruit are known to be determined at a very early step of flower development. During flower ...
San Nicolás Sánchez, José Manuel(Universitat Politècnica de València, 2019-12-26)
[ES] El proyecto trata del diseño de una instalación hortofrutícola, concretamente el diseño de una nave con una superficie de 2100 m2 (30 x 70 m) que incluye zona de recepción y expedición de mercancía, zona de almacenamiento ...
Olivet, Juan José; Val Manterola, Luís María José; Usera, Gabriel(Elsevier, 2011-08)
[EN] A cold fogger was evaluated for efficiency of spray-deposit distribution and for control of insect damage and fungal disease on pepper (Capsicum annuum L.) plants cultured in a greenhouse. The logger was placed at one ...
SANCHEZ TORRES, PALOMA; Raigón Jiménez, Mª Dolores; Gammoudi, Najet; Gisbert Domenech, Maria Carmen(International Society for Horticultural Science (ISHS), 2016-08)
[EN] Introduction. Interest in grafting onto rootstocks resistant to soil-borne pathogens has risen since the
phasing-out of methyl bromide, an efficient soil disinfectant. In this study, we have evaluated the putative ...
Domingo Calap, María Luisa(Universitat Politècnica de València, 2015-06-02)
[EN] Salinity is one of the biggest environmental problems in horticulture. Grafting is
presented as a sustainable and respectful technique with the environment. The
grafting implementation as an alternative goes through ...
Martí Llorca, María del Mar(Universitat Politècnica de València, 2013-11-20)
[ES] El objetivo de este trabajo ha sido seleccionar el material vegetal más adecuado para obtener extractos de pimiento, ricos en compuestos bioactivos, para su uso en el enriquecimiento de alimentos y/o en la formulación ...
Pérez Moro, Clara(Universitat Politècnica de València, 2019-11-06)
[ES] En la actualidad uno de los principales problemas en las prácticas agrícolas son las intervenciones poco respetuosas con el medio ambiente, siendo una de las más agresivas el uso inadecuado de fertilizantes químicos, ...
Albiñana Palacios, Mireia(Universitat Politècnica de València, 2017-01-02)
[EN] Microspore culture is a useful tool to produce doubled haploid individuals for plant
breeding in a way
cheaper and faster than through conventional crosses. This technique has been studied in many
species and ...
Belinchón Moreno, Javier(Universitat Politècnica de València, 2020-07-11)
[ES] En la naturaleza las plantas están continuamente expuestas a condiciones ambientales que pueden ejercer un efecto negativo en su supervivencia, desarrollo y productividad.
La sequía está considerada el factor abiótico ...
Penella, Consuelo; González Nebauer, Sergio; López Galarza, Salvador Vicente; San Bautista Primo, Alberto; Gorbe, Elisa; Calatayud, Ángeles(WFL, 2013)
[EN] Salinity is a major environmental constraint on crop productivity and grafting can be a sustainable strategy to enhance plant tolerance under adverse growth conditions. Screening different graft combinations under ...
Gómez Gómez, Ángela(Universitat Politècnica de València, 2014-09-24)
[ES] El consumidor valora de forma muy positiva aquellos alimentos que, además de ser de conveniencia, poseen sustancias con posibles efectos saludables a largo plazo, como los compuestos bioactivos. En los últimos años, ...