García-Ballesteros, Sara; Mora Carbonell, Margarita; Vicente Candela, Rafael; Vercher Pérez, Rosa Francisca; Sabater Marco, Consuelo; Castillo López, María-Ángeles; Amat Payá, Ana María; Arqués Sanz, Antonio(Elsevier, 2019)
[EN] A methodology combining experimental design methodology, liquid chromatography, excitation emission matrixes (EEM) and bioassays has been applied to study the performance of O3 and O3/UVA-vis in the treatment of a ...
España Giner, José Manuel; Fages, E.; Moriana Torró, Rosana; Boronat Vitoria, Teodomiro; Balart Gimeno, Rafael Antonio(Wiley-Blackwell, 2012-08)
[EN] The aim of this study is to establish the thermal performance of a biocomposite (Arbofill kokos (R)), stabilized with different natural phenolic additives, to check the antioxidant capacity of the resulting compounds. ...
[EN] In order to valorise winemaking grape stalks, subcritical water extraction at 160 and 180 degrees C has been carried out to obtain phenolic-rich extracts useful for developing active food packaging materials. Red (R) ...
Vieira-De Freitas, Pedro Augusto; Bas Gil, Nuria Julia; González Martínez, María Consuelo; Chiralt, A.(Elsevier, 2022-12)
[EN] Antioxidant PLA films incorporating 2%, 4% and 6% of phenol-rich extract from rice straw (RS) were obtained by melt blending and compression-moulding. Aqueous RS extract was obtained by a combined ultrasound-reflux ...
Sáez Montesinos, Ana María(Universitat Politècnica de València, 2024-03-28)
[ES] En el contexto actual, la industria alimentaria emerge como el sector manufacturero
predominante en la Unión Europea, contribuyendo con el 14,3% de los ingresos totales.
España, con su extensa superficie de viñedos, ...
Baustista-Ortin A.B.; Jimenez-Martinez M.D; Jurado, Ricardo; Iniesta, Juan Alberto; Terrades-Rocafull, Luis Salvador; Andrés Grau, Ana María; Gomez-Plaza, Encarna(Blackwell Publishing, 2017)
[EN] Wine colour is one of the main organoleptic characteristics influencing its quality. It is of special interest in red vinifications due to the economic resources that wineries have to invest for the extraction of the ...
Díez Sánchez, Elena(Universitat Politècnica de València, 2021-09-02)
[ES] La presente tesis plantea distintas estrategias para el diseño de alimentos a partir del aprovechamiento del bagazo que se genera como subproducto en la industria de elaboración de zumos de frutos rojos. De este modo, ...
Cebrián-Tarancón, Cristina; Sánchez-Gómez, Rosario; Carot Sierra, José Miguel; Zalacaín, Amaya; Alonso, Gonzalo L.; Salinas, M. Rosario(Elsevier, 2019-08-01)
[EN] For the first time, the possibility of using vine-shoots as enological additives, similar to oak chips, is proposed. Their volatile and phenolic compounds contribution to a model wine was studied. Variables such as ...
Villalba Calomarde, Saray(Universitat Politècnica de València, 2023-10-03)
[ES] El higo chumbo (Opuntia ficus-índica), además de ser una fruta apreciada por su color y su delicado sabor dulce, es fuente de fitoquímicos con propiedades nutracéuticas. Sin embargo, su estacionalidad y corta vida ...
Ferrer-Polonio, Eva; Pérez Uz, Blanca; Mendoza Roca, José Antonio; Iborra Clar, Alicia; Pastor Alcañiz, Laura(Elsevier, 2017)
[EN] Biological treatment of fermentation brines from table olive processing (FTOP) entails many difficulties due to their very high salinity and high COD concentration, which include some phenolic compounds. These extreme ...
[EN] The fermentation brines from table olive processing (FTOP) are hypersaline effluents (conductivities higher than 75 mS·cm-1) with high organic matter concentrations (COD around 10 g·L-1), which also include phenolic ...
Melgar-Castañeda, Bruno; Dias, Maria Inês; Ciric, Ana; Sokovic, Marina; Garcia-Castello, Esperanza M.; Rodríguez López, Antonio Diego; Barros, Lillian; Ferreira, Isabel(Elsevier, 2017)
[EN] Opuntia spp. are a tropical and subtropical plant that provides both edible green steams and fruits; however, the processing of this fruits results in the accumulation of enormous amount of by-products that can be a ...
Cuaspud Cuaical, Silvana Carolina(Universitat Politècnica de València, 2019-09-02)
[ES] La obtención de compuestos bioactivos a partir de matrices vegetales requiere de procesos de extracción eficientes. De ahí surge el interés en la aplicación de tecnologías alternativas para acelerar la cinética del ...
Giménez Solano, Júlia(Universitat Politècnica de València, 2021-09-03)
[ES] La pitaya amarilla (Selenicereus megalanthus) se ha convertido en uno de los principales productos
exóticos de exportación de Colombia. Se trata de una fruta exótica que es consumida principalmente en
fresco, que ...
Martínez Lozano, Alba(Universitat Politècnica de València, 2023-07-12)
[ES] El procesado de cítricos para obtener zumo genera grandes cantidades de bagazo, subproducto fuente de fibra, con elevado contenido en compuestos bioactivos y capacidad antioxidante y con propiedades tecno-funcionales ...
Patrón Espá, Anita(Universitat Politècnica de València, 2019-10-21)
[ES] La búsqueda de nuevos ingredientes para la formulación de los alimentos del futuro nos lleva a buscar distintas fuentes de nutrientes. El chuño y la tunta son los nombres que reciben los productos secados al sol después ...
Gómez Ibáñez, Julia(Universitat Politècnica de València, 2022-10-18)
[ES] La pitaya amarilla (Selenecereus megalanthus) es una fruta exótica de corteza amarilla y pulpa blanca con bajo contenido calórico. Se le atribuyen propiedades a nivel inmunológico, antienvejecimiento, estomacal e ...
Aleixandre-Tudó, José Luis; Nieuwoudt, Helené; Aleixandre Benavent, José Luís; Du toit, Wessel(Elsevier, 2017)
[EN] The wine industry requires reliable methods for the quantification of phenolic compounds during the winemaking process. Infrared spectroscopy appears as a suitable technique for process control and monitoring. The ...
Sánchez-Arévalo, Carmen María; Pérez García-Serrano, Ane; Vincent Vela, Maria Cinta; Alvarez Blanco, Silvia(MDPI AG, 2023-02)
[EN] Despite the environmental concerns raised every year by the generation of high volumes of wet olive pomace, it contains valuable phenolic compounds that are essential for the valorization of this by-product. In this ...
Trigo Guzmán, Carla(Universitat Politècnica de València, 2022-09-06)
[ES] La Moringa oleifera es una planta originaria del norte de la India. Su modo de cultivo es muy versátil, se adapta muy bien a climas cálidos, con un alto rendimiento y con escasos requerimientos agronómicos (agua y ...