[EN] This paper reports the first results on alkylphenol pollution in edible bivalves from the Spanish coast. Two sampling campaigns (July 2006 and July 2007) were carried out to determine the concentration of nonylphenol ...
España Giner, José Manuel; Fages, E.; Moriana Torró, Rosana; Boronat Vitoria, Teodomiro; Balart Gimeno, Rafael Antonio(Wiley-Blackwell, 2012-08)
[EN] The aim of this study is to establish the thermal performance of a biocomposite (Arbofill kokos (R)), stabilized with different natural phenolic additives, to check the antioxidant capacity of the resulting compounds. ...
Agudelo Sterling, Claudia Marcela(Universitat Politècnica de València, 2013-11-21)
[ES] Se ha estudiado el efecto de la aplicación de un método combinado de deshidratación osmótica y secado por aire caliente (DO+SAC) sobre la cinética de secado y algunas propiedades fisicoquímicas y funcionales de porciones ...
Finding fluoride: An azo dye functionalized with tert-butyldimethylsilyl ether has been synthesized and used as a selective chromogenic fluoride sensor in the acetonitrile/water mixtures. The chromogenic response arises ...
Pastor Barceló, Daniel Pascual(Universitat Politècnica de València, 2022-10-18)
[ES] La gran cantidad de residuos que genera la industria del zumo de naranja ha despertado el interés de muchos investigadores en incorporar sistemas de reciclado y seguir un modelo de economía circular mucho más sostenible. ...
Martínez-Ispizua, Eva; Martínez-Cuenca, Mary-Rus; Marsal, Jose Ignacio; Díez, María José; Soler Aleixandre, Salvador; Valcarcel Germes, José Vicente; Calatayud, Ángeles(MDPI AG, 2021-02)
[EN] Sweet pepper is one of the most important economic fruits with nutritional attributes. In this sense, the nutraceutical value of consumed products is a major concern nowadays so the content of some bioactive compounds ...
Capilla Fernández, Elvira(Universitat Politècnica de València, 2018-09-07)
[ES] En la actualidad está incrementándose el cultivo del almendro. De él se aprovecha, en
primer lugar, su fruto, la almendra, del cual el consumo puede ser en fresco, tostado, en la
elaboración de alimentos, en producción ...
Igual Ramo, Marta; García Martínez, Eva María; Camacho Vidal, Mª Mar; Martínez Navarrete, Nuria(Elsevier, 2011-04)
The effect of conventional and microwave pasteurization on the main flavonoids present in grapefruit juice and their stability throughout 2 months of refrigerated and frozen storage was evaluated. Individual flavonoids ...
Hernández Hernández, Gilberto Juan(Universitat Politècnica de València, 2015-03-05)
[ES] Ante el creciente desarrollo del cultivo del granado se plantea la caracterización de
algunos materiales vegetales nuevos de granado (Punica granatum L.) en comparación con los
materiales clásicos y autóctonos en ...
Sancho, Mª Teresa; Pascual-Maté, Ana; Rodriguez-Morales, Elena G; Oses, Sandra M.; Escriche Roberto, Mª Isabel; Periche Santamaría, Angela; M.A. Fernández-Muiño(Wiley, 2016-01)
[EN] In this study, several antioxidant-related parameters were researched on 56 Spanish honeys, setting up
and optimising some assays. Melissopalynology and colour (L*, a*, b*) were determined. Solid-phase
extraction ...
Aranibar, Gledy Mabel(Universitat Politècnica de València, 2021-10-13)
[ES] El objetivo de este trabajo es desarrollar y caracterizar films biodegradables mezclando diferentes proporciones del residuo de la elaboración de horchata de chufa con PHBV. Para ello, se optimizaron los ratios residuo: ...
Borrás García, Esther Mª; Tortajada-Genaro, Luis Antonio(Taylor & Francis, 2012)
[EN] The determination of multifunctional oxygenated compounds in secondary organic aerosols (SOA) usually requires a derivatisation protocol prior to gas chromatography-mass spectrometry analysis (GC-MS). Our proposed ...
The aim of this work was the development of monoclonal antibodies (MAbs) and highly sensitive immunoassays (ELISAs) to bisphenol A (BPA), a well-known endocrine disruptor able to migrate from the internal coating of cans ...
Santín Azcona, Jone(Universitat Politècnica de València, 2016-12-15)
[EN]
n this study we determine the concentration of total, free and conjugated phenols in the Jack variety of tomato in order to study the effect that different rootstocks have on the quality of the fruits. In general, ...
Fuente Lorente, Susana de la(Universitat Politècnica de València, 2015-10-06)
[ES] Las frutas, especialmente las tropicales, presentan un gran interés en la nutrición humana por su elevado valor nutritivo y funcional, derivado de la presencia de vitaminas, minerales, fibra y otras sustancias bioactivas. ...
Martí García, Alberto(Universitat Politècnica de València, 2024-05-14)
[ES] Este estudio tiene como objetivo investigar los efectos de la fermentación
en estado sólido con un hongo comestible (Pleurotus ostreatus) sobre las habas
(Vicia faba), un alimento con un excelente perfil nutricional ...
López Fernández, Sara(Universitat Politècnica de València, 2016-03-29)
[ES] En este trabajo se analizaron muestras de plátano primitivo (Musa
acuminata AA), cacao (Theoborma cacao L.) y quinoa (Chenopodium quinua)
deshidratadas, equilibradas en ambientes con dos humedades relativas
(11,3% ...
Lacuesta Martínez, Sheila(Universitat Politècnica de València, 2021-09-30)
[ES] En el proceso de obtención de zumo de naranja se genera un gran volumen de residuos que tienen un contenido abundante en compuestos fitoquímicos con propiedades antioxidantes. Su preciada composición justificaría el ...
Periche Santamaría, Angela; Castelló Gómez, María Luisa; Heredia Gutiérrez, Ana Belén; Escriche Roberto, Mª Isabel(John Wiley & Sons, 2016-03)
[EN] Different drying methods (hot air drying, freeze drying and shade drying) were evaluated to discern the optimal conditions for the preservation of flavonoid, phenolic and volatile compounds in stevia leaves. All the ...
[EN] The health properties of fruit are widely known. Powdered fruit may be a practical format to be offered to the consumer. Nevertheless, the process used to obtain the powder must ensure the maximum retention of the ...