Salam, Asmaa(Universitat Politècnica de València, 2014-07-31)
[EN] Total and partial substitution of fish meal by vegetable mixtures supplemented with synthetic amino acids were studied in gilthead sea bream. The results showed that total substitution of fish meal is possible as it ...
Aznar Tatay, Adrián(Universitat Politècnica de València, 2021-09-29)
[ES] Las doradas son especies costeras típicas de aguas marinas y salobres, cuya producción se ha expandido por prácticamente todos los países mediterráneos, pero el exceso de sus importaciones en España acompañado de un ...
BENITO ALAS, FERNANDO(Universitat Politècnica de València, 2016-04-05)
[EN] The state of the Spanish aquaculture Sea bream, Sea bass and Meagre produced in fish farms in the Spanish Mediterranean coast is analyzed setting as objective the analysis of the economical and financial situation of ...
Arbona Gimeno, Elena(Universitat Politècnica de València, 2023-01-09)
[ES] Se estudiaran los índices económicos de las empresas de acuicultura marina de jaulas marinas del litoral mediterráneo, obtenidos de la base de datos SABI para el periodo 2012 al 2018. Entre otros se analiizarán: ...
Méndez Flórez, Emmy Lisette(Universitat Politècnica de València, 2011-07-26)
El objetivo de este trabajo fue evaluar la aplicación de la espectroscopía de impedancia en la diferenciación de dorada congelada-descongelada y dorada fresca, así como en la determinación de la vida útil de esta especie ...
The use of carob seed germ meal (CG) as a substitute for fish meal was evaluated in fingerlings (average weight 10g) of gilthead sea bream fed isonitrogenous (46% Crude Protein, CP) and isolipidic (19.5% Crude Lipid, CL) ...
Fuentes López, Ana; Masot Peris, Rafael; Fernández Segovia, Isabel; Ruiz Rico, María; Alcañiz Fillol, Miguel; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2013-07)
The aim of this study was to evaluate a rapid, low-cost and easy-to-use system of impedance spectroscopy with two different electrodes (double electrode (DE) and arrowhead (AH)) to distinguish between fresh and frozen-thawed ...
Díaz Pasquín, Irene(Universitat Politècnica de València, 2014-03-10)
[ES] El objetivo de este trabajo fue estudiar la influencia de la composición de diferentes piensos en la evolución de la calidad físico-química y microbiológica de doradas de piscifactoría almacenadas en refrigeración y ...
Ribes Llop, Susana(Universitat Politècnica de València, 2013-04-16)
[ES] El objetivo de este trabajo fue evaluar dos métodos de análisis, uno
basado en la aplicación de lengua voltamétrica y otro en sensores
cromogénicos, en la determinación de la vida útil de dorada fresca
almacenada ...
Tefal, Eslam Hamdy Taha(Universitat Politècnica de València, 2024-04-25)
[ES] La acuicultura orgánica o ecológica está ganando popularidad a medida que los consumidores se vuelven más conscientes de las prácticas de producción alimentaria sostenibles y respetuosas con el medio ambiente. Las ...
Zaragozá Torres, Patricia; Fuentes López, Ana; Fernández Segovia, Isabel; Vivancos, José-Luis; Rizo Párraga, Arancha María; Ros-Lis, José Vicente; Barat Baviera, José Manuel; Martínez-Máñez, Ramón(Elsevier, 2013-05-15)
[EN] A new optoelectronic nose for the shelf-life assessment of fresh sea bream in cold storage has been developed. The chromogenic array used eight sensing materials (based on aluminium oxide and silica gel) containing ...
Zaragozá Torres, Patricia; Ribes, Susana; Fuentes López, Ana; Vivancos, José-Luis; Fernández Segovia, Isabel; Ros-Lis, José Vicente; Barat Baviera, José Manuel; Martínez-Máñez, Ramón(Elsevier, 2012-09)
The development of rapid non-destructive techniques to determine fish quality and shelf-life is vital to guarantee food safety. The aim of this study was to evaluate a new optoelectronic nose composed by eight sensing ...
Campus, Paolo(Universitat Politècnica de València, 2011-09-01)
Los análisis de calidad (color, oxidación de la grasa, composición de macronutrientes, perfil de aminoácidos y ácidos grasos) efectuados en peces de acuicultura encontrados en el mercado español, evidenciaron un buen perfil ...
[EN] The energy and protein requirements for gilthead sea bream were studied until commercial weight. Gilthead sea bream with different body weights (from 24 to 422 g) were fed from starvation to apparent satiation, studying ...
Estruch Cucarella, Guillem(Universitat Politècnica de València, 2014-05-19)
[ES] Se realizó la puesta a punto del protocolo de preparación de muestras de contenido gastrointestinal de dorada para un ensayo de pirosecuenciación del gen rRNA 16S (que está presente en todos los genomas bacterianos) ...
[EN] This study evaluated liver and gut alterations of gilthead sea bream, Sparus aurata L., fed diets in which 12 fish meal was substituted by a mixture (M) of pea protein concentrate (PPC) and rice protein concentrate ...
In the present study, the use of a rapid portable system based on impedance spectroscopy to assess fish freshness has been tested. The evolution of different physical and chemical parameters (moisture, fat, pH and TVBN) ...
Andrés Bello, María Desamparados; De Jesus De Barros, Carlos Alberto; García Segovia, Purificación; Pagán Moreno, Mª Jesús; Martínez Monzó, Javier(Elsevier, 2015-03)
The aim of this study was to determine the possible technological uses of biopreservation and vacuum impregnation techniques to extend shelf life of gilthead sea bream fillets. Two impregnation media were studied: a solution ...