Domenech Carbo, Mª Teresa; Buendía Ortuño, María del Milagro; Pasies Oviedo, Trinidad; Osete Cortina, Laura(Elsevier, 2016)
[EN] This work reports an analytical study conducted prior to the conservation intervention of a collection of elephant tusks excavated from a wreck site of a 600-500 BC Phoenician trading vessel in Bajo de la campana ...
Sánchez-Mateos Rodríguez-Espinar, Carlos(Universitat Politècnica de València, 2023-10-10)
[ES] Los polifenoles en el vino tinto son responsables de su color y estabilidad, sabor, cuerpo, astringencia, capacidad de crianza e incluso en el efecto positivo del vino sobre la salud. Los polifenoles más importantes ...
Traffano-Schiffo, Maria Victoria; Castro Giraldez, Marta; Herrero Bosch, Vicente; Colom Palero, Ricardo José; Fito Suñer, Pedro José(Elsevier, 2018)
[EN] The trend in meat consumption has changed drastically in the last years, mainly due to the relationship of red and processed meats with cancer and cardiovascular diseases, which has caused a substantial growth in ...
Gil Hernando, María de Iciar(Universitat Politècnica de València, 2015-01-23)
[ES] Diseño de una nueva colección de camisetas de algodón dirigida a un público joven. Esta nueva línea aporta protección solar mediante una tintura realizada a partir de materias naturales. Se consigue un incremento de ...
Palomares Sala, Idoia(Universitat Politècnica de València, 2020-10-15)
[ES] En los últimos años, Pinna nobilis prácticamente se ha extinguido de nuestras costas, con la
excepción del Delta del Ebro y el Mar Menor, debido al protozoo Haplosporidium pinnae, que
provoca una enfermedad mortal ...
Tomás Hernández, Nerea(Universitat Politècnica de València, 2016-09-08)
[ES] El vino es uno de los productos gastronómicos más antiguos, admirados y celebrados de la cultura mediterránea. Hoy en día, está recogido como uno de los alimentos opcionales dentro de pirámide de la alimentación que ...
Zapata Camps, Alberto(Universitat Politècnica de València, 2017-01-10)
[EN] The measurement technique by spectrophotometry is one of the analysis methodologies more widespread in the fields of chemistry, biology, etc. It is unusual not to find a spectrophotometer in research laboratories where ...
Rodríguez Sepúlveda, Gabriela Massiel(Universitat Politècnica de València, 2017-12-26)
[ES] En este trabajo se formuló pasta a partir de harina de chufa y se secó a baja
temperatura (40ºC, 1,5 m/s) durante distintos tiempos de secado (10, 20, 40,
80, 140 y 200 min), analizando la masa, el volumen, la humedad ...
Guijarro-Real, Carla; Plazas Ávila, María de la O; Gramazio, Pietro; Adalid-Martinez, Ana Maria; Prohens Tomás, Jaime; Rodríguez Burruezo, Adrián; Fita, Ana(IATED, 2019-03-13)
[EN] According to the new market trends, one of the goals in many modern breeding programmes is the development of varieties with enhanced bioactive properties. Despite the importance of evaluating the content of specific ...
Traffano-Schiffo, Maria Victoria; Castro Giráldez, Marta; Colom Palero, Ricardo José; Fito Suñer, Pedro José(Springer-Verlag, 2017)
[EN] The knowledge of the electrical properties of the fruit tissues and their relation with the structural and compositional properties opens an endless number of opportunities in the development and design of industrial ...
Miravalls Calpe, Eva(Universitat Politècnica de València, 2023-07-25)
[ES] La histamina es una amina biógena, producto de la descarboxilación del aminoácido L-histidina, reacción catalizada por la enzima L-histidina descarboxilasa (EC.4.1.1.22). En el ser humano, la histamina está involucrada ...
Carmona Okhotnikova, Artur(Universitat Politècnica de València, 2021-10-01)
[ES] Los beneficios asociados a la actividad antioxidante de algunos compuestos presentes en los
alimentos, relacionados con su papel en la prevención de algunas enfermedades, hacen que sea
interesante su cuantificación. ...
A quantitative analytical imaging approach for determining the nickel content of metallic meteorites is proposed. The approach uses a digital image of a series of standard solutions of the nickel-dimethylglyoxime coloured ...
[EN] Several different instruments have been introduced into the market to obtain good color characterization for different measurement configurations. These commercial instruments have different optical and working ...
Aleixandre-Tudó, José Luis; Buica, Astrid; Nieuwoudt, Helené; Aleixandre Benavent, José Luís; du Toit, Wessel(American Chemical Society, 2017)
[EN] Phenolic compounds are of crucial importance for red wine color and mouthfeel attributes. A large number of enzymatic and chemical reactions involving phenolic compounds take place during winemaking and aging. Despite ...
Santagapita, Patricio; Castro Giráldez, Marta; Traffano Schiffo, María Victoria; Fito Suñer, Pedro José(Editorial Universitat Politècnica de València, 2018-09-07)
[EN] The purpose of this work was to study the drying process of Ca(II)-alginate beads with/without sucrose, monitored by infrared thermography (IRT), in order to describe the critical points and the transformations suffered ...
Martínez Bazán, Mª Luisa; Mas Barberà, Xavier; Grafiá Sales, José Vicente; del Hoyo Meléndez, Julio M.(Instituto Universitario de Restauración del Patrimonio de la UPV, 2007)
This paper is a continuation of a previous study that was carried out to determine the suitability of a series of organic consolidants employed in the process of conservation-preservation of a modern sculpture. The work ...