Melitón Barbancho, Sandra(Universitat Politècnica de València, 2020-07-02)
[ES] El creciente número de prótesis utilizadas en la medicina moderna ha mejorado la calidad de vida de muchos pacientes, sin embargo, han surgido nuevos problemas como consecuencia de su uso. Las tasas de infecciones ...
Polo, Lorena; Díaz de Greñu-Puertas, Borja; Della Bella, Elena; Pagani, Stefania; Torricelli, Paola; Vivancos, José-Luis; Ruiz Rico, María; Barat Baviera, José Manuel; Aznar, Elena; Martínez-Máñez, Ramón; Fini, Milena; Sancenón Galarza, Félix(Elsevier, 2018-11)
[EN] Infections represent one of the most frequent causes of arthroplasty revision. Thus, design of new antimi-crobial scaffolds to reduce implant rejections, bone infections and associated medical costs is highlydesired. ...
[EN] Pathogenic microorganisms can adhere to solid surfaces, leading to the formation of biofilms, thus building a physical barrier hindering the penetration and diffusion of antimicrobial compounds. In this context, the ...
Fuentes López, Cristina; Ruiz Rico, María; Fuentes López, Ana; Barat Baviera, José Manuel; Ruiz, María José(Elsevier, 2021-01)
[EN] This work evaluated the cytotoxic effect of different EOCs-functionalised silica particle types. The in vitro toxicity of eugenol and vanillin-immobilised SAS, MCM-41 microparticles and MCM-41 nanoparticles was evaluated ...
Fernández - Ateca del Valle, Inés(Universitat Politècnica de València, 2023-10-06)
[ES] Dentro de los objetivos de las industrias alimentarias se encuentra garantizar la seguridad y la calidad de los alimentos, evitando su contaminación por organismos patógenos y/o alterantes. De entre todos los ...
Fuentes López, Cristina; VERDÚ AMAT, SAMUEL; Fuentes López, Ana; M.J.Ruiz; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2022-01)
[EN] The extensive use of essential oil components in an increasing number of applications can substantially enhance exposure to these compounds, which leads to potential health and environmental hazards. This work aimed ...
Ruiz Rico, María; Pérez-Esteve, Édgar; Bernardos Bau, Andrea; Sancenón Galarza, Félix; Martínez-Máñez, Ramón; Marcos Martínez, María Dolores; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2017)
[EN] The antimicrobial activity of essential oils components (EOCs) is well-known. However, their high volatility and powerful aroma limit their application in the formulation of a wide range of food products. In this ...
Ribes-Llop, Susana; Ruiz Rico, María; Pérez-Esteve, Édgar; Fuentes López, Ana; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2019-10)
[EN] In this work, the antimicrobial activity and synergistic effect of eugenol, carvacrol and vanillin immobilised on
MCM-41 microparticles against Escherichia coli and Zygosaccharomyces rouxii, on culture media and fruit ...
Ortiz Francés, Javier(Universitat Politècnica de València, 2023-03-03)
[ES] El vino es una bebida fermentada que puede deteriorarse por el crecimiento de algunos microorganismos indeseables, produciendo un efecto irreversible en la calidad del vino y pérdidas económicas considerables. Por ...
Nogués Hervás, Lorena(Universitat Politècnica de València, 2022-09-06)
[ES] Estudio de la actividad antimicrobiana de componentes de aceites esenciales libres e inmovilizados en partículas de óxido de silicio frente a diferentes cepas de Salmonella enterica.
La infección por Salmonella ...
García-Ríos, Estéfani; Ruiz Rico, María; Guillamón Navarro, José Manuel; Pérez-Esteve, Édgar; Barat Baviera, José Manuel(Elsevier, 2018)
[EN] Wine, as a fermented drink, is considered a microbiologically safe beverage, but the growth of spoilage microorganisms can cause economic damage. As a new preservative process, the application of immobilised essential ...
Cebrián Cabo, Santiago(Universitat Politècnica de València, 2020-12-28)
[ES] Los compuestos de aceites esenciales (eugenol, carvacrol, vainillina y timol) están siendo muy estudiados por sus excelentes propiedades antimicrobianas y antioxidantes para ser utilizados en tecnología de alimentos. ...
Calabuig Benavent, Inés(Universitat Politècnica de València, 2017-10-19)
[ES] La horchata de chufa es un alimento de aspecto lechoso, de gran valor nutricional y elevado contenido energético, obtenido mecánicamente a partir de los tubérculos Cyperus Sculentus L. Es un alimento altamente perecedero, ...
Fuentes López, Cristina; Fuentes López, Ana; Barat Baviera, José Manuel; Ruiz, María José(Taylor & Francis, 2021-10-13)
[EN] Phenolic compounds carvacrol, thymol, eugenol, and vanillin are four of the most thoroughly investigated essential oil components given their relevant biological properties. These compounds are generally considered ...
Gómez-Llorente, Héctor; Pérez-Esteve, Édgar; Barat Baviera, José Manuel; Fernández Segovia, Isabel; Myrmel, Mette(Elsevier, 2024-03)
[EN] A batch process, based on a physico-chemical interaction between Tulane virus (TuV) in water and essential oil components immobilised onto silica microparticles (SiO2-EOCs), was investigated. For this purpose, the ...