[EN] The reuse of food industry by-products constitutes one of the essential pillars of the change from a linear to a circular economic model. Drying is one of the most affordable techniques with which to stabilize ...
Pastor Barceló, Daniel Pascual(Universitat Politècnica de València, 2022-10-18)
[ES] La gran cantidad de residuos que genera la industria del zumo de naranja ha despertado el interés de muchos investigadores en incorporar sistemas de reciclado y seguir un modelo de economía circular mucho más sostenible. ...
Villalba Calomarde, Saray(Universitat Politècnica de València, 2023-10-03)
[ES] El higo chumbo (Opuntia ficus-índica), además de ser una fruta apreciada por su color y su delicado sabor dulce, es fuente de fitoquímicos con propiedades nutracéuticas. Sin embargo, su estacionalidad y corta vida ...
Camacho Vidal, Mª Mar; Martínez-Lahuerta, Juan José; García Martínez, Eva María; Igual Ramo, Marta; Martínez-Navarrete, Nuria(MDPI AG, 2023-04)
[EN] Much attention has been paid to the health benefits of including fruits and vegetables in the diet. However, for the compounds responsible for this beneficial effect to be effective at the level
of the human organism, ...
Camacho Vidal, Mª Mar; Igual Ramo, Marta; Martínez-Lahuerta, Juan José; Martínez Navarrete, Nuria(Editorial Universitat Politècnica de València, 2018-09-07)
[EN] An alternative as to offer higher stable and easy handling than fresh fruit is in powdered form, as long as the process used to obtain it ensures a high quality product. The objective of this study was to compare the ...
Martínez Simó, Javier(Universitat Politècnica de València, 2015-11-13)
[ES] A pesar de que la Acerola está considerada, de entre todas las frutas, como una de las mayores fuentes naturales de vitamina C y otros compuestos fitoquímicos como es el caso de carotenoides y polifenoles, su ...
Martínez Lozano, Alba(Universitat Politècnica de València, 2023-07-12)
[ES] El procesado de cítricos para obtener zumo genera grandes cantidades de bagazo, subproducto fuente de fibra, con elevado contenido en compuestos bioactivos y capacidad antioxidante y con propiedades tecno-funcionales ...
Trigo Guzmán, Carla(Universitat Politècnica de València, 2022-09-06)
[ES] La Moringa oleifera es una planta originaria del norte de la India. Su modo de cultivo es muy versátil, se adapta muy bien a climas cálidos, con un alto rendimiento y con escasos requerimientos agronómicos (agua y ...
San José, Raquel; Sánchez Mata, María de Cortes; Cámara, Maria Montaña; Prohens Tomás, Jaime(Wiley, 2013-12)
We have investigated the diversity for composition in seven eggplant (Solanum melongena) cultivars of the Occidental type. The results show that, with the exception of moisture content and pH, there is a wide diversity for ...
[EN] Information about plant gathering by Palaeolithic hunter-gatherers in Europe is scarce because of the problems of preservation of plant remains in archaeological sites and due to the lack of application of archaebotanical ...
Godoy Higueras, Sara(Universitat Politècnica de València, 2023-01-04)
[ES] Actualmente en el mercado se comercializan distintas bebidas funcionales a base de frutas. Sin embargo, aunque en los últimos años haya surgido alguna alternativa en torno a la paliación de dolores menstruales, aún ...
Pacheco, Consuelo; García Martínez, Eva María; Moraga Ballesteros, Gemma; Piña, Juliana; Nazareno, Mónica A.; Martínez-Navarrete, Nuria(Elsevier, 2020-02-15)
[EN] The production of powdered food is an increasingly important industry due to the high stability and easy handling of those products. The aim of this work was to evaluate the effect of the addition of gum arabic in ...
Chin, S. K.; Lee, Y. H.; Chung, B. K.(Editorial Universitat Politècnica de València, 2018-09-07)
[EN] In this research, a Coulomb force assisted heat pump (CF-HP) dryer was invented for the purpose of improving the drying characteristics and product quality of biomaterials. As compared to heat pump drying alone, the ...
Pascual Pérez, Marta(Universitat Politècnica de València, 2015-11-16)
[ES] El contenido en carotenoides y vitamina C en los frutos cítricos
son importantes atributos de calidad organoléptica y nutricional. La
conservación refrigerada y el tratamiento con etileno son prácticas
postcosecha ...
Rubira Martínez, Juana(Universitat Politècnica de València, 2018-09-11)
[ES] La extrusión es un proceso tecnológico versátil y de bajo coste empleado en la industria
alimentaria para la elaboración de distintos alimentos, entre ellos los productos tipo
snack. La mayoría de estos productos ...
Lacuesta Martínez, Sheila(Universitat Politècnica de València, 2021-09-30)
[ES] En el proceso de obtención de zumo de naranja se genera un gran volumen de residuos que tienen un contenido abundante en compuestos fitoquímicos con propiedades antioxidantes. Su preciada composición justificaría el ...
Agenjos Moreno, Alba(Universitat Politècnica de València, 2023-03-24)
[ES] El árbol del azofaifo o jinjolero (Ziziphus jujuba) es originario de Oriente. En el momento actual, en la Península Ibérica se trata de cultivo marginal y muy localizado o, incluso, se encuentra asilvestrado. ...
[EN] The health properties of fruit are widely known. Powdered fruit may be a practical format to be offered to the consumer. Nevertheless, the process used to obtain the powder must ensure the maximum retention of the ...
Moraga Ballesteros, Gemma; Igual Ramo, Marta; García Martínez, Eva María; Mosquera, L. Hicela; Martínez Navarrete, Nuria(Elsevier, 2012-10)
The modified state diagram of freeze-dried grapefruit powder was obtained in order to determine the
critical water content and critical water activity that cause the glass transition of the amorphous matrix
at storage ...
[EN] Purpose A healthy and easy-to-use orange snack obtained from the freeze-dried orange pulp puree is proposed. Once the commercial packaging of the snack has been opened, the effect of conventional home storage temperature ...