Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author | Pons Puig, Clara | es_ES |
dc.contributor.author | Monforte Gilabert, Antonio José | es_ES |
dc.contributor.author | Figás Moreno, María del Rosario | es_ES |
dc.contributor.author | Soler Aleixandre, Salvador | es_ES |
dc.contributor.author | Blanca Postigo, José Miguel | es_ES |
dc.contributor.author | Ziarsolo Areitioaurtena, Pello | es_ES |
dc.contributor.author | Cañizares Sales, Joaquín | es_ES |
dc.contributor.author | Díez Niclós, María José Teresa de Jesús | es_ES |
dc.contributor.author | Prohens Tomás, Jaime | es_ES |
dc.contributor.author | Granell Richart, Antonio | es_ES |
dc.coverage.spatial | east=-0.2784766; north=39.2761486; name=El Perelló, Valencia, Espanya | es_ES |
dc.date.accessioned | 2021-01-14T13:42:27Z | |
dc.date.available | 2021-01-14T13:42:27Z | |
dc.date.issued | 2020-12-09 | |
dc.identifier.isbn | 9788490485699 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/158979 | |
dc.description.abstract | [CA] La tomata ‘Valenciana del Perelló’, originaria de l’horta de València, representa una de les més importants i apreciades varietats tradicional valencianes de consum en fresc. A pesar d’açò manquem d’una tipificació i caracterització en profunditat, el que dificulta identificar de manera especifica i objectiva característiques distintives d’aquest tipus de tomata tant especial. En aquest treball comparem les característiques genètiques i fenotípiques de la tomata la ‘Valenciana’ i, concretament la ‘Valenciana del Perelló’ amb un conjunt de mes de 1000 varietats de tomates tradicionals Europees amb la finalitat de proporcionar les bases per distingir la tomata ‘Valenciana’ del Perelló’ d’aquelles pertanyents a altres varietats tradicionals anomenades també valencianes o aquelles que són similars dins del conjunt tradicional europeu. La caracterització morfològica, basada en 10 caràcters morfològics i qualitatius ens indica que encara que hi ha diferències poblacionals, no són suficients per discriminar entre tipus varietals. El genotipat de les varietats tradicionals europees revela una estructura genètica ben definida per a la varietat de tomata ‘Valenciana del Perelló’ i respecte a altres tomates valencianes o tomates europees de característiques similars. En particular, 18 variants de seqüència SNPs en llocs específics del genoma de la tomata són suficients per distingir clarament la tomata ‘Valenciana’ tipus ‘ el Perelló’ de les altres varietats de tomata ‘Valenciana’ i la tomata ‘Valenciana’ del conjunt de tomata tradicional europeu. Tenint en compte açò, els nostres resultats proporcionen l’empremta genètica de la tomata ‘Valenciana del Perelló’, punt de partida per a la valorització d’aquesta varietat local i per a la seua utilització en programes de millora o el seu us certificat en mercats de productes d’alta qualitat. | es_ES |
dc.description.abstract | [EN] The ‘Valenciana d’El Perelló’ tomato, originating from the Spanish region l’Horta de València, represents one of the most important and appreciated Valencian landraces for fresh market. Despite this, we still lack a detailed typification and characterization of this variety which is a prerequisite for identifying specific and objective distinctive characteristics of this type of tomato. In this work we compared genetic and phenotypic traits of the tomato variety ‘Valenciana’, in particular the ‘Valenciana d’El Perelló’, against more than 1000 traditional varieties in order to provide the basis to distinguish the tomato ‘Valenciana d’El Perelló’ from a number of other landraces named ‘Valenciana’ or to those similar within the traditional European tomato collection. Morphological characterization, based in 10 fruit morphological and qualitative traits indicated that despite differences between populations, these traits do not discriminate varietal types. The genotyping of European traditional varieties reveal a well defined genetic structure of ‘Valenciana d’El Perelló’ with respect to other Valencian or European tomatoes with similar characteristics. In particular, 18 sequence SNP variants are sufficient to distinguish clearly the tomato ‘Valenciana d’El Perelló’ type from other ‘Valenciana’ varieties and the ‘Valenciana’ variety from the rest of European traditional tomato. Taking this into account, our results provide the ‘Valenciana d’El Perelló’ tomato genetic fingerprint, starting point for the valorization of this landrace and for its use in breeding programs or its certified use in high quality markets. | es_ES |
dc.description.sponsorship | Aquest projecte ha rebut financiació del programa Horizon 2020 de la Unió Europea a través del projecte No 634561 [This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 634561]. | es_ES |
dc.format.extent | 11 | es_ES |
dc.language | Catalán | es_ES |
dc.publisher | Editorial Universitat Politècnica de València | es_ES |
dc.relation.ispartof | I Congrés de la Tomaca Valenciana: La Tomaca Valenciana d'El Perelló | es_ES |
dc.rights | Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) | es_ES |
dc.subject | Tradicional | es_ES |
dc.subject | Tomate | es_ES |
dc.subject | Valencia | es_ES |
dc.subject | Empremta genètica | es_ES |
dc.subject | Variabilitat | es_ES |
dc.subject | Traditional | es_ES |
dc.subject | Genetic fingerprint | es_ES |
dc.subject | Variability | es_ES |
dc.title | La tomata ‘Valenciana’ del Perelló: comparació de les seues característiques genètiques i fenotípiques amb el conjunt de tomates tradicionals europees. | es_ES |
dc.type | Capítulo de libro | es_ES |
dc.type | Comunicación en congreso | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.4995/TOMAVAL2017.2017.6196 | |
dc.relation.projectID | info:eu-repo/grantAgreement/EC/H2020/634561/EU/Traditional tomato varieties and cultural practices: a case for agricultural diversification with impact on food security and health of European population/ | es_ES |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario de Conservación y Mejora de la Agrodiversidad Valenciana - Institut Universitari de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Departamento de Biotecnología - Departament de Biotecnologia | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural | es_ES |
dc.contributor.affiliation | Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario Mixto de Biología Molecular y Celular de Plantas - Institut Universitari Mixt de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Pons Puig, C.; Monforte Gilabert, AJ.; Figás Moreno, MDR.; Soler Aleixandre, S.; Blanca Postigo, JM.; Ziarsolo Areitioaurtena, P.; Cañizares Sales, J.... (2020). La tomata ‘Valenciana’ del Perelló: comparació de les seues característiques genètiques i fenotípiques amb el conjunt de tomates tradicionals europees. En I Congrés de la Tomaca Valenciana: La Tomaca Valenciana d'El Perelló. Editorial Universitat Politècnica de València. 141-152. https://doi.org/10.4995/TOMAVAL2017.2017.6196 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | OCS | es_ES |
dc.relation.conferencename | I CONGRÉS DE LA TOMACA VALENCIANA: LA TOMACA VALENCIANA DEL PERELLÓ | es_ES |
dc.relation.conferencedate | Mayo 17-18,2017 | es_ES |
dc.relation.conferenceplace | El Perelló (Sueca) | es_ES |
dc.relation.publisherversion | http://ocs.editorial.upv.es/index.php/TOMAVAL/TOMAVAL2017/paper/view/6196 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 141 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 152 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.relation.pasarela | OCS\6196 | es_ES |
dc.contributor.funder | European Commission | es_ES |