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Using rice straw fractions to develop reinforced, active PLA-starch bilayers for meat preservation

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Using rice straw fractions to develop reinforced, active PLA-starch bilayers for meat preservation

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dc.contributor.author Vieira-De Freitas, Pedro Augusto es_ES
dc.contributor.author González Martínez, María Consuelo es_ES
dc.contributor.author Chiralt, A. es_ES
dc.date.accessioned 2024-04-11T08:00:43Z
dc.date.available 2024-04-11T08:00:43Z
dc.date.issued 2023-03-30 es_ES
dc.identifier.issn 0308-8146 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/203342
dc.description.abstract [EN] Bilayers from thermoplastic corn starch (TPS) and PLA were obtained, incorporating or not rice straw (RS) valorised fractions: active extract (es) into PLA and cellulose fibres (cf) into TPS films. The films were obtained by thermoprocessing while the bilayers were obtained by thermocompression of the different monolayers (TPS-PLA, TPScf-PLA, TPS-PLAes and TPScf-PLAes). TPS conferred oxygen barrier capacity to the laminates, which was improved by the cf incorporation. The extract slightly reduced the PLA resistance but improved their oxygen barrier capacity. The tensile and barrier properties of the bilayers revealed changes in the performance of each layer associated with the interlayer compound migration. The TPScf-PLAes bags exhibited noticeable antioxidant capacity when used in meat packaging and reduced microbial counts throughout cold storage. Therefore, these bilayers have considerable potential to extend the shelf-life of meat samples, preserving their quality and safety for longer, while using RS fractions permits its valorisation. es_ES
dc.description.sponsorship Funding This work was supported by Generalitat Valenciana [grant number GrisoliaP/2019/115] and project PID2019-105207RB-I00/AEI/10.13039/501100011033. Funding for open access charge: CRUE-Universitat Politècnica de València. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Elsevier es_ES
dc.relation.ispartof Food Chemistry es_ES
dc.rights Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) es_ES
dc.subject Active food packaging es_ES
dc.subject Phenolic compounds es_ES
dc.subject Antioxidant activity es_ES
dc.subject Cellulose fibres es_ES
dc.subject Rice straw valorisation es_ES
dc.subject Meat shelf life es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.title Using rice straw fractions to develop reinforced, active PLA-starch bilayers for meat preservation es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.1016/j.foodchem.2022.134990 es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PID2019-105207RB-I00/ES/USO DE ACIDOS FENOLICOS PARA LA OBTENCION DE MATERIALES MULTICAPA ACTIVOS PARA EL ENVASADO DE ALIMENTOS/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/GENERALITAT VALENCIANA//GRISOLIAP%2F2019%2F115//AYUDA SANTIAGO GRISOLIA PROYECTO VALORIZACION DE LA PAJA DE ARROZ/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Instituto Universitario de Ingeniería de Alimentos para el Desarrollo - Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.description.bibliographicCitation Vieira-De Freitas, PA.; González Martínez, MC.; Chiralt, A. (2023). Using rice straw fractions to develop reinforced, active PLA-starch bilayers for meat preservation. Food Chemistry. 405. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134990 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134990 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 405 es_ES
dc.identifier.pmid 36417804 es_ES
dc.relation.pasarela S\481297 es_ES
dc.contributor.funder GENERALITAT VALENCIANA es_ES
dc.contributor.funder AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACION es_ES
dc.contributor.funder Universitat Politècnica de València es_ES
dc.subject.ods 02.- Poner fin al hambre, conseguir la seguridad alimentaria y una mejor nutrición, y promover la agricultura sostenible es_ES
dc.subject.ods 07.- Asegurar el acceso a energías asequibles, fiables, sostenibles y modernas para todos es_ES
dc.subject.ods 08.- Fomentar el crecimiento económico sostenido, inclusivo y sostenible, el empleo pleno y productivo, y el trabajo decente para todos es_ES
dc.subject.ods 12.- Garantizar las pautas de consumo y de producción sostenibles es_ES
dc.subject.ods 14.- Conservar y utilizar de forma sostenible los océanos, mares y recursos marinos para lograr el desarrollo sostenible es_ES
dc.subject.ods 15.- Proteger, restaurar y promover la utilización sostenible de los ecosistemas terrestres, gestionar de manera sostenible los bosques, combatir la desertificación y detener y revertir la degradación de la tierra, y frenar la pérdida de diversidad biológica es_ES


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