[EN] This final degree aims to determine the optimum ripeness of the olives from three
different cultivars for a particular olive growing area, with the aim of obtaining the best
possible oil organoleptic characteristics. ...[+]
[EN] This final degree aims to determine the optimum ripeness of the olives from three
different cultivars for a particular olive growing area, with the aim of obtaining the best
possible oil organoleptic characteristics. Samples were set at different times of the evolution of
fruit ripening considering and changing color. The olives are harvested by sampling randomly
from the set of trees of different cultivars of olives on the basis of study, with a uniform and
comprehensive sampling of all areas of the tree and all the trees. Below are weighed and
measured the olives, and then weighed and measured the endocarp, in order to assess the
evolving weight and size of the pulp and endocarp in the maturation stage, so you can study
what the optimal timing of fruit growth and correlate with the rate of colorimetric maturation.
Thus a method that allows an optimal time to harvest for each cultivar of olives in this
ecosystem is achieved. Besides fruits and endocarp cultivars under study are pomological
characterized. A final comparison of the color of the oils of each cultivar to establish
differences between them at the time of optimum harvest takes place.
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[ES] Este trabajo final de grado pretende conocer el momento óptimo de maduración de
las aceitunas de tres cultivares distintos para una zona olivícola concreta, con el objetivo de
obtener el aceite con las mejores ...[+]
[ES] Este trabajo final de grado pretende conocer el momento óptimo de maduración de
las aceitunas de tres cultivares distintos para una zona olivícola concreta, con el objetivo de
obtener el aceite con las mejores características organolépticas posibles. Se establecen
muestreos en los distintos momentos de la evolución de los frutos teniendo en cuenta la
maduración y el cambio de color. Las aceitunas se recolectan haciendo un muestreo al azar del
conjunto de árboles de los distintos cultivares de las aceitunas en la base de estudio, siendo
una muestra uniforme y global de todas las zonas del árbol y de todos los árboles. A
continuación se pesan y miden las aceitunas, y luego se pesa y mide el endocarpio, para así
evaluar cómo evoluciona el peso y el tamaño de la pulpa y del endocarpio en la etapa de
maduración, y poder así estudiar cual es el momento óptimo de crecimiento del fruto y
correlacionarlo con el índice de maduración colorimétrica. De esta forma se logra un método
que permita un momento óptimo de recolección para cada cultivar de aceituna en este
ecosistema. Además se caracterizan pomológicamente frutos y endocarpios de los cultivares
en estudio. Se realiza una comparación final del color de los aceites de cada cultivar que
permita establecer diferencias entre ellos en el momento de recolección óptima.
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