Resumen:
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[EN] The temporal difference existing between the planning of the supply and the demand of agrarian products has caused that the theories about the formation of price expectations have a traditionally great importance in such sectors as those of vegetables and fruits. The tendency to a greater connexion between production and commercialisation in associated entities (in productive place) implies an increase of the efficiency on the use of available information to make forecats on the different variables in the market. The aim of the present study is to determine empirically the existence of price valuations, taking as a reference the production-comercialisation in the south-easterm horticultural sector of Spain, consider enterprises that sell fruits and vegetable institutions of food distribution in the framework of the European Union. For this purpuse, it has been started from the combination of traditional formulations of expectations based on retarded variables, on the one hand, and models of rational expectations, on the other. By this method is deduced the use of complementary information to the price retards; also, the relation existing between that use of information to both the degree of response of the supply regarding the fluctuations in prices and the efficiency on expectative formation is analysed.
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[ES] La diferencia temporal existente entre la planificación de la oferta y la demanda de productos agrarios, conlleva a que, tradicionalmente, en sectores como el de frutas y hortalizas cobren gran interés las teorías ...[+]
[ES] La diferencia temporal existente entre la planificación de la oferta y la demanda de productos agrarios, conlleva a que, tradicionalmente, en sectores como el de frutas y hortalizas cobren gran interés las teorías sobre formación de expectativas de precios. En las últimas décadas, la tendencia hacia una mayor interrelación entre la producción y la comercialización (en origen) presente en entidades asociativas implica un aumento de la disponibilidad y utilización de la información para realizar previsiones sobre las distintas variables. El objeto de este estudio es determinar empíricamente la existencia de estimaciones sobre el precio, tomando como referencia actividad productoracomercializadora del sector hortofrutícola del sureste español, que tiene como destinos principales los mercados y centros de distribución alimentaria en el ámbito de la Unión Europea. Para ello, se parte de la combinación de las formulaciones tradicionales de expectativas basadas en variables retardadas y de los modelos de expectativas racionales. Dicho método permite deducir el uso de información complementaria a los retardos de precio; adicionalmente, se analiza la relación de este hecho con el grado de respuesta de la oferta ante las oscilaciones de precio, así como, con la eficiencia en la formación de expectativas.
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