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How changes in consumer behaviour and retailingaffect competence requirements for food producersand processors

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How changes in consumer behaviour and retailingaffect competence requirements for food producersand processors

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dc.contributor.author Grunert, Klaus G. es_ES
dc.date.accessioned 2018-10-18T10:07:33Z
dc.date.available 2018-10-18T10:07:33Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.issn 1578-0732
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/110848
dc.description.abstract [EN] This paper analyses the changing competence requirements which members of the food chain face in their pursuit of competitive advantage. Two groups of trends serve as point of departure: more dynamic and heterogeneous consumer demands, which can be analysed in terms of consumer demands for sensory, health, process and convenience qualities, and changing roles for retailers in the food chain. Based on these trends, it is argued that competencies which can increase producers’level of market orientation get increased weight in the attainment of competitive advantage, and three types of competencies are singled out as especially important: consumer understanding, relationship management, and new product development. The development of market-related competencies aimed at exploiting trends in consumer behaviour and retailing will also entail changing forms of cooperation among members of the value chain, which favour both new ways of adding value but also new ways of matching consumer heterogeneity with heterogeneity in agricultural raw materials. es_ES
dc.description.abstract [ES] Este trabajo analiza el cambio en los requisitos de la competencia de los miembros de la cadena alimentaria cara a conseguir sus propósitos de obtener una ventaja competitiva. Dos grupos de tendencias sirven como punto de partida: una más dinámica y heterogénea demanda por parte de los consumidores, que se puede analizar en términos de demanda de calidad sensorial, de salud, de proceso y conveniencia; y por otro lado, un cambio en el papel de los distribuidores en la cadena alimentaria. Basándose en estas tendencias, se discute que la competencia, la cual puede incrementar el nivel de orientación al mercado de los productores, incrementa el peso del logro de la ventaja competitiva, distinguiéndose tres tipos de competencia como especialmente importantes: el entendimiento del consumidor, la gestión de las relaciones y el desarrollo de nuevos productos. El desarrollo de las competencias relacionadas con el mercado y destinadas a explorar las tendencias del comportamiento del consumidor y la distribución supondrá cambios en la forma de cooperación entre los miembros en la cadena, lo que favorecerá nuevas vías de añadir valor y también de encajar la heterogeneidad del consumidor. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València
dc.relation.ispartof Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Comportamiento del consumidor es_ES
dc.subject Distribución es_ES
dc.subject Competitividad es_ES
dc.subject Nuevas tendencias es_ES
dc.subject Cadena alimentaria es_ES
dc.subject Consumer behaviour es_ES
dc.subject Retailing es_ES
dc.subject Competence es_ES
dc.subject New trends es_ES
dc.subject Food chain es_ES
dc.title How changes in consumer behaviour and retailingaffect competence requirements for food producersand processors es_ES
dc.title.alternative Cómo los cambios en el comportamiento del consumidor y la distribución afectan a la competencia de los productores y procesadores de alimentos es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.date.updated 2018-10-18T09:55:27Z
dc.identifier.doi 10.7201/earn.2006.11.01
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.description.bibliographicCitation Grunert, KG. (2006). How changes in consumer behaviour and retailingaffect competence requirements for food producersand processors. Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics. 6(11):3-22. https://doi.org/10.7201/earn.2006.11.01 es_ES
dc.description.accrualMethod SWORD es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.7201/earn.2006.11.01 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 3 es_ES
dc.description.upvformatpfin 22 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 6
dc.description.issue 11
dc.identifier.eissn 2174-7350


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