[EN] In this article I examine the North Atlantic Free Trade Agreement (NAFTA) to investigate its impact on agriculture and the rural economy in Mexico and assess the policies the country has adopted to support the process. ...[+]
[EN] In this article I examine the North Atlantic Free Trade Agreement (NAFTA) to investigate its impact on agriculture and the rural economy in Mexico and assess the policies the country has adopted to support the process. The first conclusion is that NAFTAhas confirmed some predictions (an increase in the trading of agricultural and fresh fish products between member countries and price cuts to Mexican producers of non-competitive crops). The second conclusion is the non-fulfilment of other predictions, an important one of which was an increase in the production of Mexican maize —the country’s main crop and form of human sustenance, and considered non-competitive. The Mexican experience, however, shows that the polarized view of some political agents, which is reflected in their choice of public policies, has led to contradictions between goals and policies, that is, the protection of food safety and sovereignty in the context of an agricultural trade liberalization framework. The article concludes by indicating some of the lessons the Mexican experience has to offer to other Latin American countries with existing or pending free trade agreements.
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[ES] En el artículo examino el Tratado de Libre Comercio de América del Norte (TLCAN o NAFTA por sus siglas en inglés) con el objeto de analizar el impacto sobre la agricultura y la economía rural en México, y evaluar las ...[+]
[ES] En el artículo examino el Tratado de Libre Comercio de América del Norte (TLCAN o NAFTA por sus siglas en inglés) con el objeto de analizar el impacto sobre la agricultura y la economía rural en México, y evaluar las políticas introducidas por este último país para acompañar el proceso. La primera conclusión es que el TLCAN ha cubierto algunas de las predicciones (aumento en el comercio agropecuario entre los países firmantes y reducción de los precios al productor de cultivos no competitivos producidos en México). La segunda conclusión es que otras redicciones no se han cumplido, destacando el aumento en la producción de maíz en México —el principal cultivo y alimento humano en el país, considerado no competitivo. La experiencia mexicana, sin embargo, muestra que la visión polarizada que presentan varios agentes políticos con respecto a la elección de políticas públicas apropiadas ha provocado contradicción en sus objetivos e instrumentos; a saber: la promoción de la seguridad y soberanía alimenticia en un marco de liberalización en el comercio agrícola. El artículo concluye con las lecciones que la experiencia mexicana puede ofrecer a otros países de Latinoamérica con acuerdos de liberalización de mercado nuevos o en proceso de discusión.
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