Camacho Vidal, MM.; Casanova, MÁ.; Fenollosa Ribera, ML.; Ribal Sanchis, FJ.; Martínez-Lahuerta, JJ.; Martínez Navarrete, N. (2018). Economic feasibility of freeze-drying to obtain powdered fruit. En IDS 2018. 21st International Drying Symposium Proceedings. Editorial Universitat Politècnica de València. 827-834. https://doi.org/10.4995/IDS2018.2018.7479
Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://hdl.handle.net/10251/117342
Título:
|
Economic feasibility of freeze-drying to obtain powdered fruit
|
Autor:
|
Camacho Vidal, Mª Mar
Casanova, Miguel Ángel
Fenollosa Ribera, María Loreto
Ribal Sanchis, Francisco Javier
Martínez-Lahuerta, Juan José
Martínez Navarrete, Nuria
|
Entidad UPV:
|
Universitat Politècnica de València. Centro de Investigación de Ingeniería Económica - Centre d'Investigació d'Enginyeria Econòmica
Universitat Politècnica de València. Facultad de Administración y Dirección de Empresas - Facultat d'Administració i Direcció d'Empreses
Universitat Politècnica de València. Departamento de Tecnología de Alimentos - Departament de Tecnologia d'Aliments
Universitat Politècnica de València. Departamento de Economía y Ciencias Sociales - Departament d'Economia i Ciències Socials
Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural
|
Fecha difusión:
|
|
Resumen:
|
[EN] Fruit is a highly valuable food whose consumption should be encouraged. In addition, it would be desirable to design processes and products to channel the surplus and take advantage of the post-harvest losses that ...[+]
[EN] Fruit is a highly valuable food whose consumption should be encouraged. In addition, it would be desirable to design processes and products to channel the surplus and take advantage of the post-harvest losses that limit its fresh marketing. Freeze-drying is a known industrial process that permits the obtaining of high quality products, despite having always been labeled as very expensive. In this study, the economic feasibility of freeze-drying to obtain powdered fruit has been proven, as it yields a product more than twice as cheap as when obtained by spray-drying, recognized for its low cost.
[-]
|
Palabras clave:
|
Drying
,
Dehydration
,
Dewatering
,
Emerging technologies
,
Products quality
,
Process control
,
Environmental
,
Evaporation
,
Sublimation
,
Diffusion
,
Energy
,
Intensification
,
Freeze-drying
,
Spray-drying
,
Economic profitability
,
Production costs
|
Derechos de uso:
|
Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd)
|
ISBN:
|
9788490486887
|
Fuente:
|
IDS 2018. 21st International Drying Symposium Proceedings.
|
DOI:
|
10.4995/IDS2018.2018.7479
|
Editorial:
|
Editorial Universitat Politècnica de València
|
Versión del editor:
|
http://ocs.editorial.upv.es/index.php/IDS/ids2018/paper/view/7479
|
Título del congreso:
|
21st International Drying Symposium
|
Lugar del congreso:
|
Valencia, Spain
|
Fecha congreso:
|
Septiembre 11-14, 2018
|
Código del Proyecto:
|
info:eu-repo/grantAgreement/MINECO//AGL2012-39103/ES/EFECTO DEL PROCESADO EN LA CALIDAD DEL POMELO EN POLVO Y EN LA BIODISPONIBILIDAD DE SUS COMPONENTES FUNCIONALES/
|
Agradecimientos:
|
The authors thank the Ministerio de Economía y Competitividad for the financial support given through the Project AGL 2012-39103.
|
Tipo:
|
Capítulo de libro
Comunicación en congreso
|