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dc.contributor.author | Fernández-Olmos, Marta | es_ES |
dc.contributor.author | Rosell-Martínez, Jorge | es_ES |
dc.contributor.author | Espitia-Escuer, Manuel A. | es_ES |
dc.date.accessioned | 2019-03-06T08:36:48Z | |
dc.date.available | 2019-03-06T08:36:48Z | |
dc.date.issued | 2011-10-14 | |
dc.identifier.issn | 1578-0732 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/117710 | |
dc.description.abstract | [EN] This article develops and tests a model of integration of the first stage of the wine value chain, i.e. the viticulture activity. The model, derived from the transaction cost analysis developed principally by Williamson, is formulated as a tobit function, which is estimated with data from the wine industry in the Rioja’s denomination of origin. The nature of the relationship between product quality and vertical integration is also established. Consistently with the transaction cost theory, integration is associated with increasing levels of asset specificity and uncertainty. Results also indicate that the winery size significantly affects make-buy choices. As expected, more vertical integration appears to be associated with higher product quality. | es_ES |
dc.description.abstract | [ES] El presente trabajo desarrolla y comprueba empíricamente un modelo de integración vertical de la primera etapa de la cadena de valor del vino, la viticultura. El modelo, derivado del análisis de costes de transacción, desarrollado principalmente por Williamson, se formula como una función tobit que se estima con datos de la industria del vino en la denominación de origen calificada (DOC) de Rioja. También se ha establecido la naturaleza de la relación entre la calidad del producto y la integración vertical. De acuerdo con la teoría de los costes de transacción, la integración vertical está positivamente relacionada con la especificidad y con la incertidumbre. Nuestros resultados también encuentran que el tamaño de la bodega es una variable a considerar en la decisión de fabricar o comprar. Como se esperaba, nuestros resultados sugieren que una mayor integración vertical está asociada con una mayor calidad del producto. | es_ES |
dc.language | Español | es_ES |
dc.publisher | Universitat Politècnica de València | |
dc.relation.ispartof | Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics | |
dc.rights | Reserva de todos los derechos | es_ES |
dc.subject | Integración vertical | es_ES |
dc.subject | Industria del vino | es_ES |
dc.subject | Teoría de costes de transacción | es_ES |
dc.subject | Vertical integration | es_ES |
dc.subject | Wine industry | es_ES |
dc.subject | Transaction cost theory | es_ES |
dc.title | Transaction costs and vertical integration: An application to the Wine of Rioja | es_ES |
dc.title.alternative | Costes de transacción e integración vertical: Una aplicación al sector de denominación de origen calificada Rioja | es_ES |
dc.type | Artículo | es_ES |
dc.date.updated | 2019-03-05T13:31:56Z | |
dc.identifier.doi | 10.7201/earn.2009.02.02 | |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Fernández-Olmos, M.; Rosell-Martínez, J.; Espitia-Escuer, MA. (2011). Transaction costs and vertical integration: An application to the Wine of Rioja. Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics. 9(2):27-50. https://doi.org/10.7201/earn.2009.02.02 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | SWORD | es_ES |
dc.relation.publisherversion | https://doi.org/10.7201/earn.2009.02.02 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 27 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 50 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.description.volume | 9 | |
dc.description.issue | 2 | |
dc.identifier.eissn | 2174-7350 |