Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author | Pascual, Unai | es_ES |
dc.contributor.author | Narloch, Ulf | es_ES |
dc.contributor.author | Nordhagen, Stella | es_ES |
dc.contributor.author | Drucker, Adam G. | es_ES |
dc.date.accessioned | 2019-03-07T13:41:57Z | |
dc.date.available | 2019-03-07T13:41:57Z | |
dc.date.issued | 2011-10-31 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/117807 | |
dc.description.abstract | [EN] Subsistence-based and natural resource-dependent societies are especially vulnerable to climate change. In such contexts, food security needs to be strengthened by investing in the adaptability of food systems. This paper looks into the role of agrobiodiversity conservation for food security in the face of climate change. It identifies agrobiodiversity as a key public good that delivers necessary services for human wellbeing. We argue that the public values provided by agrobiodiversity conservation need to be demonstrated and captured. We offer an economic perspective of this challenge and highlight ways of capturing at least a subset of the public values of agrobiodiversity to help adapt to and reduce the vulnerability of subsistence based economies to climate change. | es_ES |
dc.description.abstract | [ES] Las sociedades dependientes de recursos naturales de subsistencia son especialmente vulnerables al cambio climático. En este contexto, la seguridad alimentaria debe de fortalecerse mediante la inversión en la adaptabilidad de los sistemas alimentarios. Este artículo se enfoca en el papel de la conservación de la agrobiodiversidad para la seguridad alimentaria ante el cambio climático y trata la agrobiodiversidad como un bien público que genera servicios básicos para el bienestar humano. Una vez que los valores públicos de la conservación de la agrobiodiversidad son puestos en relieve, éstos deben de ser puestos en valor. Aquí ofrecemos una perspectiva económica de este reto y subrayamos formas para la captura de varios valores públicos de la agrobiodiversidad para la adaptación al cambio climático. | es_ES |
dc.language | Inglés | es_ES |
dc.rights | Reserva de todos los derechos | es_ES |
dc.subject | Cambio climático | es_ES |
dc.subject | Adaptación | es_ES |
dc.subject | Agrobiodiversidad | es_ES |
dc.subject | Climate change | es_ES |
dc.subject | Adaptation | es_ES |
dc.subject | Agrobiodiversity | es_ES |
dc.subject | Economic incentives | es_ES |
dc.subject | Resilience | es_ES |
dc.title | The economics of agrobiodiversity conservation for food security under climate change | es_ES |
dc.title.alternative | La economía de la conservación de la agrobiodiversidad para la seguridad alimentaria ante el cambio climático | es_ES |
dc.type | Artículo | es_ES |
dc.date.updated | 2019-03-07T11:09:50Z | |
dc.identifier.doi | 10.7201/earn.2011.01.09 | |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Pascual, U.; Narloch, U.; Nordhagen, S.; Drucker, AG. (2011). The economics of agrobiodiversity conservation for food security under climate change. 191-220. https://doi.org/10.7201/earn.2011.01.09 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | SWORD | es_ES |
dc.relation.publisherversion | https://doi.org/10.7201/earn.2011.01.09 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 191 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 220 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |