[CA] Amb el progrés de la humanitat en les últimes dècades hi ha hagut un increment
considerable de la població mundial i açò ha dut com a conseqüència un augment de la
quantitat de residus generats. Per tal de combatre ...[+]
[CA] Amb el progrés de la humanitat en les últimes dècades hi ha hagut un increment
considerable de la població mundial i açò ha dut com a conseqüència un augment de la
quantitat de residus generats. Per tal de combatre aquest increment l'objectiu del present
projecte és dissenyar una planta de compostatge que tracte els residus produïts en el
procés de vinificació en la Bodega Cooperativa de Castalla.
La mateixa indústria ha proporcionat les dades dels residus que es generen a l'any, 86600
kg/any d'orujo de raïm i 46880 kg/any de lies, i gràcies a estudis anteriors s'ha pogut
conéixer la composició química i física d'aquestes matèries.
En el treball s'emmarca des d'un marc teòric quin és el procés del raïm des que entra en
la Bodega fins que ix de la planta de compostatge (convertit en compost) i quins són els
productes i subproductes obtinguts.
Mitjançant fórmules matemàtiques s'ha dimensionat la planta i seleccionat la maquinària
i el terreny necessaris per a desenvolupar el projecte. Una vegada fet açò s'han estudiat
els fluxos econòmics i calculat el VAN i el TIR, determinant que la inversió en la planta
de compostatge és un negoci rendible tant econòmicament com mediambientalment. Ja
que el compost orgànic és un perfecte substitut dels fertilitzants químics utilitzats en la
indústria agrònoma, que són més perjudicials per al medi ambient
[-]
[EN] Due to the progress of the humanity, in the las decades there has been a considerable
increase of the worlds population and this has bring as a consequence an elevation of
the quantity of wastes generated. With the ...[+]
[EN] Due to the progress of the humanity, in the las decades there has been a considerable
increase of the worlds population and this has bring as a consequence an elevation of
the quantity of wastes generated. With the aim of fighting this increase the ambition of
this project is to design a composting plant to treat the wastes generated in the process
of obtaining wine by the Bodega Cooperativa de Castalla.
The industry has provided us the quantity of wastes that are generated per year, 86600
kg/year of grape marc and 46800 kg/year of wine lees, and thanks to previous studies
we have been able to know the chemical and physical composition of this substances.
In the project is explained the process that grapes suffer when they enter the winery, till
they go out from the compost plant (converted in compost) and which are the principall
and secondary products that are produced.
With the help of mathematical operations, the plant has been design and it has been
chosen the necessary machines and surface to develop the project. One this was done,
the economical flows have been studied and VAN and TIR were calculated, what
confirmed that the project is efficient economically and environmentally. The organic
compost is the perfect substitute for chemical fertilizers that are use in the agronomic
industry, which are more harmful for the environment.
[-]
[ES] Con el progreso de la humanidad en las últimas décadas ha habido un incremento
considerable en la población mundial y esto ha traído como consecuencia un incremento
de la cantidad de residuos generados. Para combatir ...[+]
[ES] Con el progreso de la humanidad en las últimas décadas ha habido un incremento
considerable en la población mundial y esto ha traído como consecuencia un incremento
de la cantidad de residuos generados. Para combatir este incremento el objetivo del
presente trabajo es diseñar una planta de compostaje que trate los residuos producidos
en el proceso de vinificación en la Bodega Cooperativa de Castalla.
La misma industria ha proporcionado los datos de los residuos que se generan al año,
86600 kg/año de orujo de uva y 46880 kg/año de lías, y gracias a estudios anteriores se
ha podido conocer la composición química i física de estas materias.
En el trabajo se enmarca des de un marco teórico cuál es el proceso de la uva des de que
entra en la bodega hasta que sale de la planta de compostaje (convertida en compost) y
cuáles son los productos y subproductos obtenidos.
Mediante fórmula matemáticas se ha dimensionado la planta y seleccionado la
maquinaria y el terreno necesarios para desarrollar el proyecto. Una vez hecho esto se
han estudiado los flujos económicos y calculado el VAN y el TIR, determinando que la
inversión en la planta de compostaje es rentable tanto económicamente como
medioambientalmente. Ya que el compost orgánico es un sustituto perfecto de los
fertilizantes químicos utilizados en la industria agrónoma, que son más perjudiciales
para el medio ambiente.
[-]
|