Resumen:
|
[CA] La tomata ‘Valenciana del Perelló’, originaria de l’horta de València, representa una de les més importants i apreciades varietats tradicional valencianes de consum en fresc. A pesar d’açò manquem d’una tipificació i ...[+]
[CA] La tomata ‘Valenciana del Perelló’, originaria de l’horta de València, representa una de les més importants i apreciades varietats tradicional valencianes de consum en fresc. A pesar d’açò manquem d’una tipificació i caracterització en profunditat, el que dificulta identificar de manera especifica i objectiva característiques distintives d’aquest tipus de tomata tant especial. En aquest treball comparem les característiques genètiques i fenotípiques de la tomata la ‘Valenciana’ i, concretament la ‘Valenciana del Perelló’ amb un conjunt de mes de 1000 varietats de tomates tradicionals Europees amb la finalitat de proporcionar les bases per distingir la tomata ‘Valenciana’ del Perelló’ d’aquelles pertanyents a altres varietats tradicionals anomenades també valencianes o aquelles que són similars dins del conjunt tradicional europeu. La caracterització morfològica, basada en 10 caràcters morfològics i qualitatius ens indica que encara que hi ha diferències poblacionals, no són suficients per discriminar entre tipus varietals. El genotipat de les varietats tradicionals europees revela una estructura genètica ben definida per a la varietat de tomata ‘Valenciana del Perelló’ i respecte a altres tomates valencianes o tomates europees de característiques similars. En particular, 18 variants de seqüència SNPs en llocs específics del genoma de la tomata són suficients per distingir clarament la tomata ‘Valenciana’ tipus ‘ el Perelló’ de les altres varietats de tomata ‘Valenciana’ i la tomata ‘Valenciana’ del conjunt de tomata tradicional europeu. Tenint en compte açò, els nostres resultats proporcionen l’empremta genètica de la tomata ‘Valenciana del Perelló’, punt de partida per a la valorització d’aquesta varietat local i per a la seua utilització en programes de millora o el seu us certificat en mercats de productes d’alta qualitat.
[-]
[EN] The ‘Valenciana d’El Perelló’ tomato, originating from the Spanish
region l’Horta de València, represents one of the most important and
appreciated Valencian landraces for fresh market. Despite this, we still lack
a ...[+]
[EN] The ‘Valenciana d’El Perelló’ tomato, originating from the Spanish
region l’Horta de València, represents one of the most important and
appreciated Valencian landraces for fresh market. Despite this, we still lack
a detailed typification and characterization of this variety which is a
prerequisite for identifying specific and objective distinctive characteristics
of this type of tomato. In this work we compared genetic and phenotypic
traits of the tomato variety ‘Valenciana’, in particular the ‘Valenciana d’El
Perelló’, against more than 1000 traditional varieties in order to provide the
basis to distinguish the tomato ‘Valenciana d’El Perelló’ from a number of
other landraces named ‘Valenciana’ or to those similar within the traditional
European tomato collection. Morphological characterization, based in 10
fruit morphological and qualitative traits indicated that despite differences
between populations, these traits do not discriminate varietal types. The
genotyping of European traditional varieties reveal a well defined genetic
structure of ‘Valenciana d’El Perelló’ with respect to other Valencian or
European tomatoes with similar characteristics. In particular, 18 sequence
SNP variants are sufficient to distinguish clearly the tomato ‘Valenciana
d’El Perelló’ type from other ‘Valenciana’ varieties and the ‘Valenciana’
variety from the rest of European traditional tomato. Taking this into
account, our results provide the ‘Valenciana d’El Perelló’ tomato genetic
fingerprint, starting point for the valorization of this landrace and for its use
in breeding programs or its certified use in high quality markets.
[-]
|