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Evaluation of fusaric acid transformation by sac fungi and Rhodococcus erythropolis

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Evaluation of fusaric acid transformation by sac fungi and Rhodococcus erythropolis

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dc.contributor.advisor Armengol Fortí, Josep es_ES
dc.contributor.advisor Karlovsky, Petr es_ES
dc.contributor.author Harizi, Adda es_ES
dc.date.accessioned 2021-06-02T10:33:51Z
dc.date.available 2021-06-02T10:33:51Z
dc.date.created 2021-04-30
dc.date.issued 2021-06-02 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/167143
dc.description.abstract [EN] Three phytopathogenic and one saprophytic fungi, as well as one bacterium strain, have been subject to our study for the sake of examining their ability to degrade the host nonspecific phytotoxin fusaric acid (FA) that is synthesized by numerous Fusarium spp. Despite the fact that its direct involvement in plant pathogenicity is still poorly understood, it is believed to contribute relatively to the virulence factor of Fusarium wilt disease in so many agricultural crops. Except for Fusarium graminearum, the rest of the fungal and bacterium strains were unable to transform FA that was incubated in minimal medium for three days. However, the HPLC-DAD analysis of culture from Fusarium graminearum FG71 strain incubated with FA in the minimal medium during 72 hours revealed the formation of a new compound accompanied by a proportional decrease of FA across time. The mass spectrometry analysis affirmed the metabolite as 5-butyl-2-pyridinemethanol, stated here as fusarinol, one less phytotoxic derivative of FA. Thus, F. graminearum FG71 strain might be a promising biological tool to detoxify FA and could be employed in Fusarium wilt control mechanisms. Nevertheless, further detailed studies are recommended and need to take place in the future in order to verify and confirm our findings. es_ES
dc.description.abstract [ES] Tres hongos fitopatógenos y uno saprofito, así como una cepa de bacteria, han sido objeto de nuestro estudio con el fin de examinar su capacidad para degradar el ácido fusárico (FA), fitotoxina inespecífica del huésped, que es sintetizado por numerosos Fusarium spp. A pesar de que su participación directa en la patogenicidad de las plantas aún no se comprende bien, se cree que FA contribuye relativamente al factor de virulencia de la enfermedad del marchitamiento por Fusarium en muchos cultivos agrícolas. A excepción de Fusarium graminearum, el resto de las cepas de hongos y bacterias no pudieron transformar el FA que se incubó en un medio mínimo durante tres días. Sin embargo, el análisis por HPLC-DAD del cultivo de la cepa Fusarium graminearum FG71 incubada con FA en el medio mínimo durante 72 horas, reveló la formación de un nuevo compuesto acompañado de una disminución proporcional de FA a lo largo del tiempo. El análisis de espectrometría de masas confirmó el metabolito como 5-butil-2-piridinmetanol, indicado aquí como fusarinol, un derivado menos fitotóxico de FA. Por lo tanto, la cepa F. graminearum FG71 podría ser una herramienta biológica prometedora para desintoxicar la FA y podría emplearse en los mecanismos de control del marchitamiento por Fusarium. No obstante, se recomiendan más estudios detallados que deben realizarse en el futuro para verificar y confirmar nuestros hallazgos. es_ES
dc.format.extent 48 es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Fitotoxicidad es_ES
dc.subject Fusarium graminearum es_ES
dc.subject Marchitez por Fusarium es_ES
dc.subject Patogenicidad es_ES
dc.subject Fusarium wilt es_ES
dc.subject Pathogenicity es_ES
dc.subject Phytotoxins es_ES
dc.subject.classification PRODUCCION VEGETAL es_ES
dc.subject.other Máster Universitario Erasmus Mundus en Sanidad Vegetal en Agricultura Sostenible/ European Master degree in Plant Health in Sustainable Cropping Systems-Màster Universitari Erasmus Mundus en Sanitat Vegetal en Agricultura Sostenible / European Master's Degree in Plant Health in Sustainable Cropping Systems es_ES
dc.title Evaluation of fusaric acid transformation by sac fungi and Rhodococcus erythropolis es_ES
dc.title.alternative Evaluación de la transformación de ácido fusárico por hongos ascomicetos y Rhodococcus erythropolis es_ES
dc.type Tesis de máster es_ES
dc.rights.accessRights Cerrado es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Ecosistemas Agroforestales - Departament d'Ecosistemes Agroforestals es_ES
dc.description.bibliographicCitation Harizi, A. (2021). Evaluation of fusaric acid transformation by sac fungi and Rhodococcus erythropolis. Universitat Politècnica de València. http://hdl.handle.net/10251/167143 es_ES
dc.description.accrualMethod TFGM es_ES
dc.relation.pasarela TFGM\143532 es_ES
dc.contributor.funder European Commission es_ES


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