[EN] A global scenario of increasing vulnerability of water resources in Spain makes it increasingly necessary to find alternative sources to meet demand and to encourage natural resources conservation. Among others, ...[+]
[EN] A global scenario of increasing vulnerability of water resources in Spain makes it increasingly necessary to find alternative sources to meet demand and to encourage natural resources conservation. Among others, desalination of seawater and brackish waters It is one of the most developed options. The desalination capacity of Spain by using reverse osmosis membranes is higher than 3 hm3/day, which represents 2% of
the supply in agriculture and 5% of domestic consumption. Its energy intensity that has been decreasing in recent years up to 2.5 kWh/m3 for seawater, makes the costs of the water produced are still high compared to conventional water supply. That is why desalination plants only operate at full capacity during periods of high drought despite the high investment made. In this paper a new energy approach of the desalination process is presented to show which variables affect energy consumption. In addition,
different future actions are explored that will reduce this consumption even further to make desalination more economically viable as a new safe water resource securing the water supply at any time.
[-]
[ES] La situación de vulnerabilidad creciente de los recursos hídricos en España hace que
cada vez sea más necesaria la búsqueda de fuentes alternativas para satisfacer la
demanda y favorecer la conservación de los medios ...[+]
[ES] La situación de vulnerabilidad creciente de los recursos hídricos en España hace que
cada vez sea más necesaria la búsqueda de fuentes alternativas para satisfacer la
demanda y favorecer la conservación de los medios naturales. Entre otras, la desalación
de aguas marinas y salobres es una opción de las más desarrolladas. La capacidad
desaladora de España mediante membranas de osmosis inversa supera los 3 hm3/dia
lo que representa el 2% del suministro en agricultura y el 5% del consumo doméstico.
Su intensidad energética que ha ido disminuyendo en los últimos años hasta 2.5
kWh/m3 para agua de mar, hace que los costes del agua producida sean todavía
elevados en comparación con el agua potabilizada convencional. Por ello, las plantas
desaladoras solo funcionan a pleno rendimiento en periodos de elevada sequía a pesar
de la elevada inversión realizada. En este trabajo se aborda un nuevo análisis energético
de la desalación de agua de mar para observar que variables afectan en mayor medida
al consumo de energía. Además, se exploran diferentes acciones de futuro que
permitirán reducir aún más dicho consumo para hacer más económicamente viable la
desalación como una nueva fuente segura de agua que garantice el suministro en todo
momento.
[-]
|