Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author | Boza, Sofía | es_ES |
dc.contributor.author | Mora, Marcos | es_ES |
dc.contributor.author | Nuñez, Aracely | es_ES |
dc.contributor.author | Espinoza, Macarena | es_ES |
dc.contributor.author | Orellana, Karina | es_ES |
dc.coverage.spatial | east=-70.6692655; north=-33.4488897; name=Santiago de Chile, Región Metropolitana, Xile | es_ES |
dc.date.accessioned | 2022-07-06T10:14:18Z | |
dc.date.available | 2022-07-06T10:14:18Z | |
dc.date.issued | 2022-06-22 | |
dc.identifier.issn | 1578-0732 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10251/183867 | |
dc.description.abstract | [EN] Vegetable production is common in peri-urban agriculture where produce is sold in nearby towns, and the Santiago Metropolitan Region (SMR) in Chile is no exception. The objective of this article is to explore the productive, commercial and management strategies of small-scale vegetable growers at the SMR, their attitudes towards their activity, and to identify different profiles. We surveyed in person 170 farmers. The data was analyzed using descriptive and multivariate techniques. Results suggestthat different characteristics and strategies are concomitant to certain attitudes that vegetable growers hold towards key aspects such as innovation or willingness to associate. | es_ES |
dc.description.abstract | [ES] La horticultura es común en la agricultura periurbana, en la cual los productos pueden ser vendidos en urbes próximas, como el caso de la Región Metropolitana de Santiago (RMS). Esta investigación tiene por objeto explorar las estrategias productivas, comerciales y de gestión, así como las actitudes, de los pequeños horticultores en la RMS e identificar perfiles. Se encuestó en persona a 170 agricultores. Los datos fueron analizados mediante técnicas descriptivas y multivariantes. Los resultados sugieren que las diferentes características y estrategias son concomitantes a las actitudes de los horticultoresrespecto a aspectos como la innovación o la voluntad de asociarse. | es_ES |
dc.description.sponsorship | Financial support from the Corporación de Fomento de la Producción, CORFO (Chilean Economic Development Agency) and the Servicio Ministerial de Agricultura Metropolitano (Metropolitan Ministerial Agriculture Service) for the project PTI Hortícola is gratefully acknowledged. The authors would like to thank to all the professionals who collaborated in the application and typing of surveys. | es_ES |
dc.language | Inglés | es_ES |
dc.publisher | Universitat Politècnica de València | es_ES |
dc.relation.ispartof | Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics | es_ES |
dc.rights | Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) | es_ES |
dc.subject | Vegetable growing | es_ES |
dc.subject | Peri-urban farming | es_ES |
dc.subject | Metropolitan Region | es_ES |
dc.subject | Chile | es_ES |
dc.subject | Horticultura | es_ES |
dc.subject | Agricultura periurbana | es_ES |
dc.subject | Región Metropolitana | es_ES |
dc.title | Exploring the attitudes and strategies of peri-urban vegetable growers in the Santiago Metropolitan Region of Chile | es_ES |
dc.title.alternative | Explorando las actitudes y estrategias de los horticultores periurbanos en la Región Metropolitana de Santiago | es_ES |
dc.type | Artículo | es_ES |
dc.identifier.doi | 10.7201/earn.2022.01.03 | |
dc.rights.accessRights | Abierto | es_ES |
dc.description.bibliographicCitation | Boza, S.; Mora, M.; Nuñez, A.; Espinoza, M.; Orellana, K. (2022). Exploring the attitudes and strategies of peri-urban vegetable growers in the Santiago Metropolitan Region of Chile. Economía Agraria y Recursos Naturales - Agricultural and Resource Economics. 22(1):53-67. https://doi.org/10.7201/earn.2022.01.03 | es_ES |
dc.description.accrualMethod | OJS | es_ES |
dc.relation.publisherversion | https://doi.org/10.7201/earn.2022.01.03 | es_ES |
dc.description.upvformatpinicio | 53 | es_ES |
dc.description.upvformatpfin | 67 | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.description.volume | 22 | es_ES |
dc.description.issue | 1 | es_ES |
dc.identifier.eissn | 2174-7350 | |
dc.relation.pasarela | OJS\15114 | es_ES |
dc.contributor.funder | Corporación de Fomento de la Producción, Chile | es_ES |
dc.contributor.funder | Ministerio de Agricultura, Chile | es_ES |
dc.description.references | Aguiar, L.C., DelGrossi, M.E. & Thomé, K.M. (2018). "Short food supply chain: Characteristics of a family farm". Ciência Rural, 48(5), e20170775. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20170775 | es_ES |
dc.description.references | BCN. (2020). Indicadores sociodemográficos y económicos Región Metropolitana. Retrieved from: https://www.bcn.cl/siit/nuestropais/region13/indica.htm | es_ES |
dc.description.references | Bourdieu, P. (1984). Distinction. Abingdon, United Kingdom: Routledge. Boza, S., Marcos, G. Cortés, M. & Mora, M. (2016). "Profiles based on attitudes toward public support programs of rural micro entrepreneurs of central Chile". Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, 48(2), 161-175. Retrieved from: https://bdigital.uncu.edu.ar/8695 | es_ES |
dc.description.references | Boza, S., Cortés, M. Prieto, C. & Muñoz, T. (2018). "Caracterización y actitudes de los horticultores de la Región Metropolitana de Santiago, Chile". Idesia (Arica), 36(4), 99-107. https://doi.org/10.4067/S0718-34292018005002802 | es_ES |
dc.description.references | Boza, S., Mora, M. Osorio, F. & Muñoz, J. (2019). "Family farmers' reluctance toward incorporating into the formal economy". Economía Agraria y Recursos Naturales, 18(2), 75-92. https://doi.org/10.7201/earn.2018.02.04 | es_ES |
dc.description.references | Cáceres, C. (2015). "Expansión residencial en comunas periurbanas de Santiago de Chile: organización territorial y nuevas lógicas de generación de centralidades urbanas en el Santiago periurbano". DU&P: Revista de Diseño Urbano y Paisaje, 12(30), 18-24. Retrieved from: http://dup.ucentral.cl/pdf/dup_30_ceesar_caceres_seguel%20.pdf | es_ES |
dc.description.references | Espacio & Fomento. (2016). Estudio para el desarrollo de los mercados locales para mejorar el acceso a frutas y hortalizas frescas en las regiones Metropolitana y del General Libertador Bernardo O'Higgins. Santiago de Chile: ODEPA. | es_ES |
dc.description.references | Etikan, I., Musa, S.A. & Alkassim, R. S. (2016). "Comparison of Convenience Sampling and Purposive Sampling". American Journal of Theoretical and Applied Statistics, 5(1), 1-4. https://doi.org/10.11648/j.ajtas.20160501.11 | es_ES |
dc.description.references | FAO. (1999). Urban and Peri-Urban Agriculture. Retrieved from: http://www.fao.org/unfao/bodies/coag/coag15/x0076e.htm | es_ES |
dc.description.references | FAO. (2015). Promotion of Fruit and Vegetables for Health. Retrieved from: http:// www.fao.org/3/a-i4935e.pdf | es_ES |
dc.description.references | FAO. (2018). FAO's work on family farming. Retrieved from: http://www.fao.org/3/CA1465EN/ca1465en.pdf | es_ES |
dc.description.references | Haddock, G. & Maio, G. (2008). "Attitudes: Content, structure and functions". In Hewstone, M., Stroebe, W. & Jonas, K. (Eds.): Introduction to social psychology: A European perspective (pp. 112-133). Oxford, United Kingdom: Blackwell Publishing. | es_ES |
dc.description.references | INE. (2018). Encuesta de superficie hortícola. Retrieved from: https://www.ine.cl/estadisticas/economia/agricultura-agroindustria-y-pesca/hortalizas | es_ES |
dc.description.references | Jager, J., Putnick, D.L. & Bornstein, M.H. (2017). "More than Just Convenient: The Scientific Merits of Homogeneous Convenience Samples". Monographs of the Society for Research in Child Development, 82(2), 13-30. https://doi.org/10.1111/mono.12296 | es_ES |
dc.description.references | Kohler, U. (2019). "Possible Uses of Nonprobability Sampling for the Social Sciences". Survey Methods: Insights from the Field. http://dx.doi.org/10.13094/SMIF-2019-00014 | es_ES |
dc.description.references | Malhotra, N.K., Ortiz Salinas, M.E. & Benassini, M. (2008). Investigación de mercados. México DF, México: Pearson Educación. | es_ES |
dc.description.references | Ministerio de Desarrollo Social. (2018). Síntesis de Resultados CASEN 2017. Educación. Retrieved from: http://observatorio.ministeriodesarrollosocial.gob.cl/casen-multidimensional/casen/casen_2017.php | es_ES |
dc.description.references | Mora, M, Cortés, M. Sanhueza, C. & Sáenz, C. (2013). "Innovation requirements for the development of cactus pear for export: A new item to be incorporated to the Chilean fruit export sector". Acta Horticulturae, 995, 229-236. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2013.995.27 | es_ES |
dc.description.references | Mora, M., Lerdon, J. Torralbo, L. Salazar, J. Boza, S. & Vásquez, R. (2012). "Definición de las brechas en el uso de las TIC's para la innovación productiva en PYMES del sector pecuario chileno". Journal of Technology Management and Innovation, 7(2), 171-182. https://doi.org/10.4067/S0718-27242012000200014 | es_ES |
dc.description.references | Nagel, J. & Martínez, C. (2015). Desarrollo de modelos de negocios de base asociativa para la agricultura familiar campesina frutícola de Chile. Retrieved from: http://bibliotecadigital.fia.cl/handle/20.500.11944/145540 | es_ES |
dc.description.references | OECD & Eurostat. (2018). Oslo Manual. Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation, 4th Edition. Luxembourg: OECD Publishing. | es_ES |
dc.description.references | Pertuzé, R., Pinto, A. & Medina, C. (2019). Producción y comercialización de hortalizas en la Región de Aysén. Santiago, Chile: Universidad de Chile. | es_ES |
dc.description.references | Pingali, P. (2015). "Agricultural policy and nutrition outcomes - getting beyond the preoccupation with staple grains". Food Security, 7(3), 583-591. https://doi.org/10.1007/s12571-015-0461-x | es_ES |
dc.description.references | Rimisp. (2015). Agricultura familiar y circuitos cortos en Chile: situación actual, restricciones y potencialidades. Retrieved from: www.odepa.gob.cl | es_ES |
dc.description.references | Schreinemachers, P., Simmons, E.B. & Wopereis, M.C.S. (2018). "Tapping the economic and nutritional power of vegetables". Global Food Security, 16, 36-45. https://doi.org/10.1016/j.gfs.2017.09.005 | es_ES |
dc.description.references | Trigo, E.J. & Elverdin, P. (2019). Los sistemas de investigación y transferencia de tecnología agropecuaria de América Latina y el Caribe en el marco de los nuevos escenarios de ciencia y tecnología. Serie 2030 - Alimentación, agricultura y desarrollo rural en América Latina y el Caribe. Santiago, Chile: FAO. https://doi.org/10.5377/recoso.v2i3.13437 | es_ES |
dc.description.references | Von Cramon-Taubadel, S. & Saldias, R. (2014). "Access to credit and determinants of technical inefficiency of specialized smallholder farmers in Chile". Chilean Journal of Agricultural Research, 74(4), 413-420. https://doi.org/10.4067/S0718-58392014000400006 | es_ES |