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Comparative application of BI methods on the promotional efforts of snacking products in the non-organized demand market

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Comparative application of BI methods on the promotional efforts of snacking products in the non-organized demand market

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dc.contributor.advisor Peiró Signes, Ángel es_ES
dc.contributor.author Miquel Müller, Pablo Enrique es_ES
dc.coverage.spatial east=-0.4206387; north=39.1680816; name=Carretera Cami d'Albalat, 86, 46600 Alzira, Valencia, Espanya es_ES
dc.date.accessioned 2022-07-06T15:42:04Z
dc.date.available 2022-07-06T15:42:04Z
dc.date.created 2022-06-21
dc.date.issued 2022-07-06 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/183891
dc.description.abstract [EN] This thesis is a practical approach to the Business Intelligence methodology in the commercial efforts of a snacking company. The objective of this thesis is to analyse how methodical and analytical processes of business intelligence affect a non-organized demand market (NOD market), such as the impulse snacking market. The work is structured around three main cases of promotional products, which performance is compared based on the degree of data gathering and analysis applied for the targeting of each one of them . This comparative study intends to discern the performance of each one of the three promotions regarding their overall and short-term market penetration and sales performance. For this purpose, three different degrees previous market data analysis are performed and later the sales data of the three promotions is compared. The whole customer base of the snacking company is used as statistical population and for analysis purposes different statistical methods such as ABC ¿ Analysis, Cluster segmentation and KPI¿s are applied. The thesis is structured in 3 parts, introducing first the company and its performance on the NOD market and the actual BI methodology of the company and its commercial data structure. Followed by a presentation of the three products to be analysed which later several statistical methods are applied on to each promotional products and afterwards their market performance is analysed. The last part of the thesis deals with the limitations and conclusion to be extracted from this comparative study. es_ES
dc.description.abstract [ES] Esta tesis es un acercamiento práctico a la metodología Business Intelligence en los esfuerzos comerciales de una empresa de snacks. El objetivo de esta tesis es analizar cómo los procesos metódicos y analíticos de inteligencia empresarial afectan a un mercado de demanda no organizada (mercado DNO), como es el mercado de los snacks de consumo de impulso. El trabajo se estructura en torno a tres casos principales de productos promocionales, cuyo desempeño se compara en función del grado de recopilación y análisis de datos de cada uno de ellos. Este estudio comparativo tiene como objetivo discernir el desempeño de cada una de las tres promociones con respecto a su penetración de mercado general y de corto plazo y desempeño de ventas. Para ello, se realizan análisis previos de los datos de mercado en tres grados diferentes y posteriormente se comparan los datos de ventas de las tres promociones. Toda la base de clientes de la empresa de snacks se utiliza como población estadística y para fines de análisis se aplican diferentes métodos estadísticos como ABC - Análisis, Segmentación de Cluster y KPI¿s. La tesis está estructurada en 3 partes, presentando primero la empresa y su desempeño en el mercado DNO y la metodología de BI actual de la empresa y su estructura de datos comerciales. Seguido de una presentación de los tres productos a analizar, posteriormente se aplican varios métodos estadísticos a cada uno de los productos promocionales y posteriormente se analiza su desempeño en el mercado. La última parte de la tesis trata sobre las limitaciones y conclusiones a extraer de este estudio comparativo. es_ES
dc.format.extent 103 es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Universitat Politècnica de València es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject Inteligencia empresarial es_ES
dc.subject Mercado de demanda no organizado es_ES
dc.subject Compra por impulso es_ES
dc.subject Análisis ABC es_ES
dc.subject Análisis de clústers es_ES
dc.subject Desempeño de ventas es_ES
dc.subject Productos promocionales es_ES
dc.subject Eficiencia es_ES
dc.subject Efectividad es_ES
dc.subject Business intelligence es_ES
dc.subject Non-organized demand market es_ES
dc.subject Impulse purchase es_ES
dc.subject ABC analysis es_ES
dc.subject Cluster analysis es_ES
dc.subject Sales performance es_ES
dc.subject Promotional products es_ES
dc.subject Efficiency es_ES
dc.subject Effectivity es_ES
dc.subject.classification ORGANIZACION DE EMPRESAS es_ES
dc.subject.other Máster Universitario en Gestión de Empresas, Productos y Servicios-Màster Universitari en Gestió D'Empreses, Productes i Serveis es_ES
dc.title Comparative application of BI methods on the promotional efforts of snacking products in the non-organized demand market es_ES
dc.title.alternative Aplicación comparativa de los métodos de Inteligencia de negocio sobre los esfuerzos promocionales de los snacks en el mercado de demanda no organizada. es_ES
dc.type Tesis de máster es_ES
dc.rights.accessRights Cerrado es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Departamento de Organización de Empresas - Departament d'Organització d'Empreses es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Facultad de Administración y Dirección de Empresas - Facultat d'Administració i Direcció d'Empreses es_ES
dc.description.bibliographicCitation Miquel Müller, PE. (2022). Comparative application of BI methods on the promotional efforts of snacking products in the non-organized demand market. Universitat Politècnica de València. http://hdl.handle.net/10251/183891 es_ES
dc.description.accrualMethod TFGM es_ES
dc.relation.pasarela TFGM\147449 es_ES


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