Resumen:
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[EN] The "Garrofó Valencià" or “Garrofó” (Phaseolus lunatus L.) is one of the best-known Valencian agricultural products. Recently, there has been an increase in the demand for this Valencian bean, characterized by its ...[+]
[EN] The "Garrofó Valencià" or “Garrofó” (Phaseolus lunatus L.) is one of the best-known Valencian agricultural products. Recently, there has been an increase in the demand for this Valencian bean, characterized by its quality, but also by its morphological diversity. In this work, a characterization for nutritional quality components of a collection of 31 Valencian entries of "Garrofó" is carried out. This collection includes a diversity of types in terms of growth habit, as well as grain pigmentation (‘Cella’ type, ‘Cella amb punts’, ‘Cella reduïda’, ‘Pintat’ and ‘Ull de Perdiu’). The objective is to obtain information in these entries about their content in humidity, fat, protein, fiber, carbohydrates, polyphenols, antioxidants and mineral content evaluated from the percentage of ashes. On the other hand, the energy value of these entries of “Garrofó” was also calculated. The data generated will make it possible to obtain the quality profiles associated with each of the existing “Garrofó” varietal types. In addition, information will be obtained on the differences between this bean and other foreign beans that are often sold as "Garrofó". This will crucially contribute to the establishment of this as a Valencian agricultural product of differentiated quality. Finally, parallel to this essay, these Valencian entries of "Garrofò" were phenotypically characterized using some descriptors to establish relationships between their phenotypic and nutritional characteristics.
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[ES] El “Garrofó Valencià” o “Garrofó” (Phaseolus lunatus L.) es uno de los productos agrarios genuinamente valencianos más conocidos. Recientemente, se está produciendo un incremento de la demanda de este judión valenciano, ...[+]
[ES] El “Garrofó Valencià” o “Garrofó” (Phaseolus lunatus L.) es uno de los productos agrarios genuinamente valencianos más conocidos. Recientemente, se está produciendo un incremento de la demanda de este judión valenciano, caracterizado por su calidad, pero también por su diversidad morfológica. En este trabajo se realiza una caracterización para componentes de calidad nutricional de una colección de 31 entradas valencianas de “Garrofó”. Esta colección incluye diversidad de tipos en cuanto a su hábito de crecimiento, así como de pigmentación del grano (tipo ‘Cella’, ‘Cella amb punts’, ‘Cella reduïda’, ‘Pintat’ y ‘Ull de Perdiu’). El objetivo es obtener información en estas entradas sobre su contenido en humedad, grasa, proteína, fibra, hidratos de carbono, polifenoles, antioxidantes y contenido en minerales evaluado a partir del porcentaje en cenizas. Por otra parte, se calculó también el valor energético o calórico de dichas entradas de “Garrofó”. Los datos generados permitirán obtener los perfiles de calidad asociados a cada uno de los tipos varietales del “Garrofó” existentes. Además, se obtendrá información sobre las diferencias de este respecto a otros judiones de procedencia foráneo que muchas veces se venden como “Garrofó”. Esto contribuirá de forma crucial al establecimiento de este como un producto agrario valenciano de calidad diferenciada. Por último, paralelamente a este ensayo, se caracterizaron fenotípicamente estas entradas valencianas de “Garrofò” haciendo uso de diversos descriptores con el objetivo de establecer relaciones entre sus características fenótípicas y nutricionales.
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