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Monofloral honey authentication by voltammetric electronic tongue: A comparison with 1H NMR spectroscopy

RiuNet: Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica de Valencia

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Monofloral honey authentication by voltammetric electronic tongue: A comparison with 1H NMR spectroscopy

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dc.contributor.author Lozano-Torres, Beatriz es_ES
dc.contributor.author Martínez-Bisbal, M.Carmen es_ES
dc.contributor.author Soto Camino, Juan es_ES
dc.contributor.author Juan-Borras, María del Sol es_ES
dc.contributor.author Martínez-Máñez, Ramón es_ES
dc.contributor.author Escriche Roberto, Mª Isabel es_ES
dc.date.accessioned 2023-07-10T18:02:55Z
dc.date.available 2023-07-10T18:02:55Z
dc.date.issued 2022-07-30 es_ES
dc.identifier.issn 0308-8146 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/194789
dc.description.abstract [EN] Proton-nuclear-magnetic-resonance-spectroscopy (H-1 NMR) is the widely accepted reference method for monitoring honey adulteration; however, the need to find cheaper, faster, and more environmentally friendly methodologies makes the voltammetric-electronic-tongue (VET) a good alternative. The present study aims to demonstrate the ability of VET (in comparison with H-1 NMR) to predict the adulteration of honey with syrups. Samples of monofloral honeys (citrus, sunflower and heather, assessed by pollen analysis) simulating different levels of adulteration by adding syrups (barley, rice and corn) from 2.5 to 40% (w/w) were analyzed using both techniques. According to the indicators (slope, intercept, regression coefficient-R-2, root mean square error of prediction-RMSEP) of the partial-least-squares (PLS) regression models, in general terms, the performance of these models obtained by both techniques was good, with an average error lower than 5% in both cases. These results support the use of VET as a screening technique to easily detect honey adulteration with syrups. es_ES
dc.description.sponsorship The authors are grateful for financial support from the "Ministerio de Ciencia e Innovacion, Agencia Estatal de Investigacon" of Spain under the project PID2019-106800RB-I00 (2019). Also, we wish to thank the Spanish Government (project RTI2018-100910-B-C41 (MCUI/FEDER, EU)), the Generalitat Valenciana (project PROMETEO 2018/024 B.L-T) and the Spanish "Ministerio de Educacion, Cultura y Deporte" (PhD grant FPU15/02707). es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Elsevier es_ES
dc.relation.ispartof Food Chemistry es_ES
dc.rights Reconocimiento - No comercial - Sin obra derivada (by-nc-nd) es_ES
dc.subject Monofloral honey es_ES
dc.subject Pollen analysis es_ES
dc.subject Adulteration es_ES
dc.subject Voltammetric-electronic-tongue es_ES
dc.subject 1H NMR spectroscopy es_ES
dc.subject.classification QUIMICA INORGANICA es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.title Monofloral honey authentication by voltammetric electronic tongue: A comparison with 1H NMR spectroscopy es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.1016/j.foodchem.2022.132460 es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PID2019-106800RB-I00/ES/ANALISIS POLINICO AUTOMATICO EMPLEANDO REDES NEURONALES CONVOLUCIONALES: APLICACION A LA CLASIFICACION MONOFLORAL DE LA MIEL/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/GVA//PROMETEO2018%2F024/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/RTI2018-100910-B-C41/ES/MATERIALES POROSOS INTELIGENTES MULTIFUNCIONALES Y DISPOSITIVOS ELECTRONICOS PARA LA LIBERACION DE FARMACOS, DETECCION DE DROGAS Y BIOMARCADORES Y COMUNICACION A NANOESCALA/ es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/MECD//FPU15%2F02707/ES/FPU15%2F02707/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingenieros Industriales - Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Gestión en la Edificación - Escola Tècnica Superior de Gestió en l'Edificació es_ES
dc.description.bibliographicCitation Lozano-Torres, B.; Martínez-Bisbal, M.; Soto Camino, J.; Juan-Borras, MDS.; Martínez-Máñez, R.; Escriche Roberto, MI. (2022). Monofloral honey authentication by voltammetric electronic tongue: A comparison with 1H NMR spectroscopy. Food Chemistry. 383(132460):1-8. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132460 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132460 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 1 es_ES
dc.description.upvformatpfin 8 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 383 es_ES
dc.description.issue 132460 es_ES
dc.identifier.pmid 35182878 es_ES
dc.relation.pasarela S\456319 es_ES
dc.contributor.funder Generalitat Valenciana es_ES
dc.contributor.funder AGENCIA ESTATAL DE INVESTIGACION es_ES
dc.contributor.funder Agencia Estatal de Investigación es_ES
dc.contributor.funder European Regional Development Fund es_ES
dc.contributor.funder Ministerio de Educación, Cultura y Deporte es_ES


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