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Properties of PLA films with cinnamic acid: Effect of the processing method

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Properties of PLA films with cinnamic acid: Effect of the processing method

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dc.contributor.author Ordóñez, Ramón es_ES
dc.contributor.author Atarés Huerta, Lorena María es_ES
dc.contributor.author Chiralt, A. es_ES
dc.date.accessioned 2023-10-05T18:01:21Z
dc.date.available 2023-10-05T18:01:21Z
dc.date.issued 2022-05 es_ES
dc.identifier.issn 0960-3085 es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10251/197762
dc.description.abstract [EN] Polylactic acid (PLA) is a sustainable material for food packaging applications. The incorporation of cinnamic acid (CA) into PLA films was studied to obtain antimicrobial films, using two different techniques for film production, namely casting and thermal processing (TP). Whereas CA could be successfully incorporated at 5 and 10% w/w into TP films, only 3% w/w could be used in cast films without observing any crystallisation of CA. The acid reduced the glass transition temperature in TP films, while also improving their thermal resistance. Cast films retained a little proportion of the casting solvent which contributed to their plasticisation. The processing method greatly affected the mechanical properties of the films, with the cast films being significantly more plastic and stretchable. CA reduced the film¿s stiffness and resistance to break and improved their water vapour and oxygen barrier capacity. Antibacterial assays with Listeria innocua did not show significant growth inhibition for any film, but the observed inhibition could be related to the acid concentration. This suggested that only a small amount of acid near the film surface could be released. Further research to promote the superficial concentration of cinnamic acid into PLA films is required to obtain active materials. es_ES
dc.description.sponsorship The authors thank the Agencia Estatal de Investigación (Ministerio de Ciencia e Innovación, Spain) for the financial support through project PID2019-105207RB-I00. es_ES
dc.language Inglés es_ES
dc.publisher Elsevier es_ES
dc.relation.ispartof Food and Bioproducts Processing es_ES
dc.rights Reserva de todos los derechos es_ES
dc.subject PLA es_ES
dc.subject Cinnamic acid es_ES
dc.subject Active packaging es_ES
dc.subject Casting es_ES
dc.subject Thermal-processing es_ES
dc.subject.classification TECNOLOGIA DE ALIMENTOS es_ES
dc.title Properties of PLA films with cinnamic acid: Effect of the processing method es_ES
dc.type Artículo es_ES
dc.identifier.doi 10.1016/j.fbp.2022.02.002 es_ES
dc.relation.projectID info:eu-repo/grantAgreement/AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PID2019-105207RB-I00/ES/USO DE ACIDOS FENOLICOS PARA LA OBTENCION DE MATERIALES MULTICAPA ACTIVOS PARA EL ENVASADO DE ALIMENTOS/ es_ES
dc.rights.accessRights Abierto es_ES
dc.contributor.affiliation Universitat Politècnica de València. Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural - Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural es_ES
dc.description.bibliographicCitation Ordóñez, R.; Atarés Huerta, LM.; Chiralt, A. (2022). Properties of PLA films with cinnamic acid: Effect of the processing method. Food and Bioproducts Processing. 133:25-33. https://doi.org/10.1016/j.fbp.2022.02.002 es_ES
dc.description.accrualMethod S es_ES
dc.relation.publisherversion https://doi.org/10.1016/j.fbp.2022.02.002 es_ES
dc.description.upvformatpinicio 25 es_ES
dc.description.upvformatpfin 33 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_ES
dc.description.volume 133 es_ES
dc.relation.pasarela S\459459 es_ES
dc.contributor.funder Agencia Estatal de Investigación es_ES
dc.contributor.funder Universitat Politècnica de València es_ES
dc.subject.ods 02.- Poner fin al hambre, conseguir la seguridad alimentaria y una mejor nutrición, y promover la agricultura sostenible es_ES
dc.subject.ods 03.- Garantizar una vida saludable y promover el bienestar para todos y todas en todas las edades es_ES
dc.subject.ods 08.- Fomentar el crecimiento económico sostenido, inclusivo y sostenible, el empleo pleno y productivo, y el trabajo decente para todos es_ES
dc.subject.ods 13.- Tomar medidas urgentes para combatir el cambio climático y sus efectos es_ES
dc.subject.ods 15.- Proteger, restaurar y promover la utilización sostenible de los ecosistemas terrestres, gestionar de manera sostenible los bosques, combatir la desertificación y detener y revertir la degradación de la tierra, y frenar la pérdida de diversidad biológica es_ES


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