Resumen:
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[EN] Dental caries is a disease produced by the demineralization of enamel as a consequence of the acid
produced by micro-organisms. Although several acidogenic bacteria have been shown to be related to
caries development, ...[+]
[EN] Dental caries is a disease produced by the demineralization of enamel as a consequence of the acid
produced by micro-organisms. Although several acidogenic bacteria have been shown to be related to
caries development, there is important evidence that so called mutans streptococci are some of the key
cariogenic agents in humans. For this reason, several preventive strategies have been developed in the
last years, ranging from active and passive immunization to the use of mouth rinses or probiotics. In
that sense, the Oral Microbiome Laboratory at the CSISP has isolated colonies from a new
Streptococcus species from dental plaque of individuals that have never suffered from caries and that
has an inhibitory effect over mutans streptococci. The current thesis aims to characterize
phenotypically and genetically strains 7746 and 7747 of the new species S. anticariensis in order to
determine their appropriateness for the development of an anti-caries probiotic. Thus, I performed
microscopic, biochemical, genomic and growth tests, determining the following characteristics: 1)
They are Gram-positive cocci, facultative anaerobes, catalase- and oxidase-negative; 2) Biochemically,
they are characterized by being alkaline phosphatase-, leucine aminopeptidase-, maltose- and lactosepositive;
3) They are mesophilic and with an optimal pH range of 6,0-7,5; 4) They grow on milk, and
the growth medium showing a higher bacterial load is TSB supplemented with 0.1% yeast extract; 5)
The inhibitory effect of S.anticariensis sp.nov against S. mutans is produced only at stationary phase,
being the fraction of the supernatant lower than 3 kDa that with the highest activity; 6) S. anticariensis
sp. Nov is part od the normal commensal microbiota of 118 healthy individuals studied; 7) The
genomes of the two strains do not show genes coding for toxins, virulence factors or mobile elements
that may compromise their safety; 8) They are sensitive to different kinds of antibiotics, including 3rdgeneration
cephalosporins, beta-lactamics, macrolides, synthetic and semisynthetic ones. In general,
the results of the current thesis support that strains 7746 and 7747 are adequate for their use as
potential probiotics, that could be used in a functional food, as it complies with the basic safety and
growth requirements to be administered in humans, showing in vitro the desired beneficial effect.
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[ES]
La caries es una enfermedad causada por la desmineralización del diente a consecuencia d producido
por microorganismos. Aunque varias bacterias acidogénicas han sido relacionada desarrollo de
caries, existe ...[+]
[ES]
La caries es una enfermedad causada por la desmineralización del diente a consecuencia d producido
por microorganismos. Aunque varias bacterias acidogénicas han sido relacionada desarrollo de
caries, existe evidencia notoria de que los Streptococcus del grupo mutans son un agentes
cariogénicos clave en humanos. Por este motivo, diversas estrategias de prevención venido
desarrollando en los últimos años, desde herramientas de inmunización activa y pasiva enjuagues
bucales o probióticos. En este sentido, el Laboratorio del Microbioma Humano de aisló colonias de
una nueva especie de Streptococcus procedente de la placa dental de in adultos que nunca habían
sufrido caries, y que tiene un efecto inhibidor sobre Streptococcus d mutans. La presente tesis
pretende la caracterización fenotípica y genotípica de las cepas 7746 de la nueva especie S.
anticariensis con el fin de determinar su adecuación para el desarroll probiótico anti-caries. Para
ello, se realizaron pruebas microscópicas, bioquímicas, de creci genómicas, determinando las
siguientes características de las cepas estudiadas: 1) Son coco positivos, anaerobios facultativos,
catalasa y oxidasa negativos; 2) Bioquímicamente, se cara por ser fosfatasa alcalina, leucina
aminopeptidasa, maltosa y lactosa positivos; 3) Son b mesófilas y con un pH óptimo de
crecimiento entre 6,0 y 7,5; 4) Crecen de forma adecuada en el medio de cultivo que permite
obtener una mayor cantidad de masa celular es el cald tripticaseína suplementado con extracto de
levadura al 0,1%; 5) El efecto inhibidor de S.antic sp.nov frente a S. mutans es producido cuando
las cepas llegan a fase estacionaria, siendo la de sobrenadante menor a 3 kDa la que demuestra
mayor actividad; 6) S. anticariensis sp. nov de la flora comensal de 118 individuos sanos
estudiados; 7) En los genomas de las cepas no se genes de virulencia, toxinas, ni presencia de
elementos móviles que comprometan la segurida
mismas; 8) Son sensibles a varios tipos de antibióticos, que incluyen los denominados de espectro,
cefalosporinas de tercera generación, beta-lactámicos, macrólidos, sintéticos y semisi Los
resultados de la presente tesis apoyan que las cepas 7746 y 7747 son adecuadas para su u posible
probiótico, que pueda ser incluido en un alimento funcional, enjuague bucal u otra administración
en humanos, ya que cumple con las condiciones básicas de seguridad para p suministrado y
produciendo el efecto beneficioso preventivo deseado in vitro.
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