Resumen:
|
[CA] Malgrat estar vivint un moment històric que molts defineixen com l'era de la informació els joves no estan acostumats a seleccionar-la. De fet, en molts casos tenen accés a estereotips sexistes que afavoreixen la ...[+]
[CA] Malgrat estar vivint un moment històric que molts defineixen com l'era de la informació els joves no estan acostumats a seleccionar-la. De fet, en molts casos tenen accés a estereotips sexistes que afavoreixen la desigualtat entre sexes. En un país com el nostre la majoria de la població fa ús de les noves tecnologies i, com no podia ser d’una altra manera, d'Internet. D'una forma molt senzilla poden quedar en el subconscient pautes de conducta nocives per a la societat.
El fet que les dones som un 50% de la població agreuja la situació. Cal recordar que en l’actualitat els drets fonamentals de les dones a diferents parts del món continuen sent violats i menyspreats, la qual cosa em sembla motiu més que suficient per combatre aquesta situació.
Resulta difícil de creure, però cada vegada es denuncia més, el nombre de víctimes es manté: l’any 2012 denunciaren un 19’4% de les víctimes, mentre que al 2013 ho feren un 20’4%. En el que portem d’any han denunciat el 26’8% (últimes dades a 5 de setembre del 2014); a més, augmenta el nivell de violència masclista entre parelles joves i adolescents. Tot això resulta com a mínim alarmant. Aquest tipus de violència afecta directament les vides de les víctimes i les seues famílies.
Si analitzem la legislació existent, podem adonar-nos-en que dins de les competències de l’Administració Pública trobem aquelles dirigides a la realització dels plans de prevenció i sensibilització. Hom considera oportuna la sensibilització entre els més joves, ja que aquest sector poblacional corre grans riscos d’invisibilitat. Així doncs, què és millor que un entorn educatiu i formatiu? Considerem l’institut de secundària com un espai interessant on dur a terme els plans de prevenció i sensibilització, ja que a aquest entorn és un dels espais on es dóna el procés de socialització. A més a més som conscients de què l’entorn educatiu té la possibilitat i capacitat d’influir de manera directa i positiva entre els i les estudiants.
El nostre treball de final de carrera té com a objectiu el disseny i desenvolupament d’un pla de sensibilització i prevenció contra la violència de gènere. Per tant, conté una proposta d’un conjunt d’activitats i tallers dirigits als estudiants de l’ institut Pere d’Esplugues de La Pobla Llarga.
Cal tenir en compte que les circumstàncies personals d’aquests estudiants els fan ser especialment vulnerables pel fet de viure en un entorn rural i de pertànyer majoritàriament a famílies de classe mitjana-baixa. . Cal aclarir que tot i que la violència de gènere no entén de classes dins d’aquest àmbit es donen circumstàncies especials que fan que la incidència d’aquesta realitat siga superior: Famílies afectades majoritàriament per la situació de crisi econòmica que estem passant.
Amb tot això considerem oportú remarcar que pensem que aquest pla podria contribuir a llarg termini a eradicar la problemàtica de soca-rel. Es pretén donar visibilitat a aquest desagradable fenomen i que cada individu prenga un paper actiu de manera individual o col·lectiva per combatre’l.
Un altre motiu pel qual creiem que podem aconseguir l’objectiu marcat és perquè amb informació, educació i formació els casos de violència masclista es poden evitar. I, al cap i a la fi, el comportament masclista és una actitud apresa. També es poden aprendre valors més justs i igualitaris prenent una actitud crítica davant
la realitat. Aquesta última és una de les raons de ser de tota activitat de prevenció i sensibilització
Atesa la situació econòmica aquest pla és perfectament compatible amb les, tan nomenades en els últims temps, polítiques d’austeritat. Òbviament, prevenir també es sinònim d’estalviar.
[-]
|