[EN] The main objective of this work is to study the antifungal ability of essential oils of Bay leaf (Laurus nobilis) y Clove (Syzygium aromaticum) frente a Fusarium sambucinum isolated from Valencia rice. The bioassays ...[+]
[EN] The main objective of this work is to study the antifungal ability of essential oils of Bay leaf (Laurus nobilis) y Clove (Syzygium aromaticum) frente a Fusarium sambucinum isolated from Valencia rice. The bioassays were conducted over dose of 300 μg/mL from the essential oil in the PDA culture medium. It was calculated the speed of growth of the fungi (mm/day), the daily average radial growth (mm), and the micelial growth inhibition (MGI).
The speed of growth of the fungi was 6.60 mm/day in PDA, 4.85 mm/day in bay leaf and 1.91 mm/day in clove. The clove essential oil reduced a reduction up 70% the speed of growth of the fungi, similar result to the one of the MGI.
The addition of these essential oils, especially the clove oil, could be an alternative of practical application for the control of Fusarium sambucinum. So essential oil of Clove (Syzygium aromaticum) could be used as ecofriendly preservative for field and stored Valencia rice.
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[ES] En el presente trabajo se estudia la capacidad antifúngica de los aceites esenciales de Laurel (Laurus nobilis) y Clavo (Syzygium aromaticum) frente a Fusarium sambucinum aislado del arroz de Valencia. Los bioensayos ...[+]
[ES] En el presente trabajo se estudia la capacidad antifúngica de los aceites esenciales de Laurel (Laurus nobilis) y Clavo (Syzygium aromaticum) frente a Fusarium sambucinum aislado del arroz de Valencia. Los bioensayos se realizaron a la dosis de 300 μg/mL del aceite esencial en el medio de cultivo PDA. Se calculó la velocidad de crecimiento del hongo (mm/día), el crecimiento medio radial diario (mm) y la inhibición del crecimiento miceliar (MGI). La velocidad de crecimiento del hongo fue de 6,60 mm/día en PDA, 4,85 mm/día en Laurel y de 1,91 mm/día en clavo. El aceite de clavo redujo más del 70% la velocidad de crecimiento del hongo, resultado similar al del MGI.
La adición de estos aceites esenciales, especialmente el aceite de clavo, podría ser una alternativa de aplicación práctica para el control de Fusarium sambucinum. Así aceite esencial de clavo (Syzygium aromaticum) podría ser utilizado como conservante respetuoso con el medio ambiente en campo y en el almacén del arroz.
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