Resumen:
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[EN] This Master Thesis is in the context of the breeding program and artificial insemination of Murcia-Granada breed of Valencia that develops AMURVAL (Goat's Association of Murciano-Grenadine breed of Valencia), the ...[+]
[EN] This Master Thesis is in the context of the breeding program and artificial insemination of Murcia-Granada breed of Valencia that develops AMURVAL (Goat's Association of Murciano-Grenadine breed of Valencia), the CITA-IVIA and UPV. Two databases of DHI managed AMURVAL (1- genealogy genotyping; 2- milk production, fat and protein percentages standardized lactations) were used, with information from 18,430 animals and 44,661 valid lactations obtained between 2007 and 2014. The objectives were to: 1) Determine the number of inseminations performed by male for a daughter with valid lactation; 2) Estimation of variance components of the characters studied; 3) Observe how they have been changing annually genetic evaluations of male insemination; 4) Estimation of the fiability of the values of improving males, and study of the relationship of this fiability with the number of daughters with lactations valid for male. Genetic testing was performed using a repeatability animal model, which included the fixed effects of herd-year-season, number of kids born and parity, and the permanent effects and animal as random effects. The determination of the components of variance was performed with the VCE 6.0 program and estimated by BLUP reliabilities F90 program.
An average of 6.7 inseminations were obtained for a daughter with valid lactations, excessively high value. We suggest that the association increase the number of inseminations per herd and reduce data loss daughters insemination.
The estimated heritabilities were 0.27 for milk production, 0.34 for fat percentage and 0.57 for protein percentage. Genetic correlations were 0.52 between percentages of fat and protein and were negative, -0.39 and -0.29 between milk yield and fat and protein percentages, respectively.
It is necessary to wait until the third annual genetic evaluation of males to have higher correlation of 0.95 with subsequent genetic evaluations for milk production (and also for the overall index). For the percentage of fat enough to wait for the second annual assessment, while for protein percentage in the first evaluation and greater than 0.95 correlation with subsequent genetic evaluations are reached.
Fiability values for males improved dairy character are very similar (although slightly lower) than the theoretical fiabilities calculated according to the formula of the progeny test accuracy.
(inglés)
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[ES] Esta Tesis de Máster se sitúa en el contexto del programa de mejora genética e inseminación artificial de la raza Murciano-Granadina de la Comunidad Valenciana que desarrolla AMURVAL (Asociación de Ganaderos de Caprino ...[+]
[ES] Esta Tesis de Máster se sitúa en el contexto del programa de mejora genética e inseminación artificial de la raza Murciano-Granadina de la Comunidad Valenciana que desarrolla AMURVAL (Asociación de Ganaderos de Caprino de Raza Murciano-Granadina de la Comunidad Valenciana), el CITA-IVIA y la UPV. Se utilizaron dos bases de datos del control lechero que gestiona AMURVAL (1- genealogía por genotipado ; 2- producción de leche, porcentajes de grasa y proteína de lactaciones estandarizadas), con la información de 18.430 animales y 44.661 lactaciones válidas obtenidas entre los años 2007 y 2014. Se plantearon los siguientes objetivos: 1)Determinar el número de inseminaciones a realizar por macho para obtener una hija con lactación válida; 2) Estimación de los componentes de varianza de los caracteres estudiados; 3) Observar cómo han ido cambiando anualmente las evaluaciones genéticas de los machos de inseminación; 4) Estimación de las fiabilidades de los valores de mejora de los machos, y estudio de la relación de esta fiabilidad con el número de hijas con lactaciones válidas por macho. La evaluación genética se realizó con un modelo animal de repetibilidad, que contempló los efectos fijos de rebaño-año-estación, número de cabritos nacidos y número de parto, así como los efectos permanente y animal como efectos aleatorios. La determinación de los componentes de varianza se realizó con el programa VCE 6.0 y las fiabilidades estimadas mediante el programa BLUP F90. Se obtuvieron un promedio de 6,7 inseminaciones para obtener una hija con lactaciones válidas, valor excesivamente elevado. Se aconseja que la asociación incremente el número de inseminaciones por rebaño y disminuya la pérdida de datos de las hijas de inseminación. Las heredabilidades estimadas fueron de 0,27 para producción de leche, de 0,34 para porcentaje de grasa y de 0,57 para porcentaje de proteína. Las correlaciones genéticas fueron de 0,52 entre porcentajes de grasa y de proteína y fueron negativas, -0,39 y -0,29, entre producción de leche y porcentajes de grasa y proteína, respectivamente. Se precisa esperar hasta la tercera evaluación genética anual de los machos para tener correlaciones mayores de 0,95 con las evaluaciones genéticas posteriores en producción de leche (y también para el índice global). En el caso del porcentaje de grasa bastaría esperar a la segunda evaluación anual, mientras que para el porcentaje de proteína ya en la primera evaluación se alcanzan correlaciones superiores a 0,95 con las evaluaciones genéticas posteriores. Las fiabilidades de los valores de mejora de los machos para el carácter producción de leche son muy similares (aunque ligeramente inferiores) a las fiabilidades teóricas calculadas según la fórmula de la precisión del test de progenie. (español)
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