Abstract:
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[EN] Paprika and chilies and peppers are one of the most important vegetable crops in Spain and the world. All denominations encompass a complex of various cultivated species of the genus Capsicum, of which pepper (C. ...[+]
[EN] Paprika and chilies and peppers are one of the most important vegetable crops in Spain and the world. All denominations encompass a complex of various cultivated species of the genus Capsicum, of which pepper (C. annuum) is the most common and important economically and has the greatest genetic diversity.
Spain has long been the gateway of materials brought from the American continent, which led to a multitude of varieties and landraces. These materials are a very important gene pool. Unfortunately less cultivated types are at risk of being lost by genetic erosion, thereby being important to concentrate efforts to preserve the gene pool, identifying and characterizing these traditional cultivars. In this paper the morphoagronomic characterization was performed based on: i) IPGRI descriptors 32 and ii) 37 characters Tomato fruit of the Analyser software to a set of 79 traditional varieties, mainly the large type or pepper, the most widespread in Spain, and including materials between Spaniards and foreigners. PCAs for the first two components of total variability explained 30.8% for IPGRI characters, characters from 60.2% to 40.1% Tomato Analyser and for the pooled analysis. Descriptors related to fruit and plant are most discriminate cultivars within IPGRI characters. Tomato Analyzer for descriptors related characters shaped fruit, pericarp thickness and eccentricity are the most important when it comes to discriminating cultivars of pepper. The combination of both methods allows better explain the variability and increases the ability to discriminate materials, which is particularly interesting with very close phylogenetically entries.
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[ES] Pimientos, chiles y ajíes suponen uno de los cultivos hortícolas de mayor importancia en España y el mundo. Todas las denominaciones abarcan un complejo de varias especies cultivadas pertenecientes al género Capsicum, ...[+]
[ES] Pimientos, chiles y ajíes suponen uno de los cultivos hortícolas de mayor importancia en España y el mundo. Todas las denominaciones abarcan un complejo de varias especies cultivadas pertenecientes al género Capsicum, de las cuales el pimiento (C. annuum) es la más común e importante económicamente y presenta la mayor diversidad genética. España durante mucho tiempo fue la puerta de entrada de materiales traídas desde el continente americano, lo que condujo a una multitud de variedades y ecotipos locales. Estos materiales suponen un acervo genético muy importante. Lamentablemente los tipos menos cultivados sufren el riesgo de perderse por erosión genética, siendo por ello importante concentrar esfuerzos para preservar este acervo genético, identificando y caracterizando estos cultivares tradicionales. En el presente trabajo se realizó la caracterización morfoagronómica basada en: i) 32 descriptores IPGRI y ii) 37 caracteres de fruto del software Tomato Analyser, para un conjunto de 79 variedades tradicionales, fundamentalmente del tipo grueso o morrón, el más extendido en España, e incluyendo materiales entre españoles y extranjeros. Los PCAs, para las dos primeras componentes del total de la variabilidad existente explican el 30,8% para caracteres IPGRI, 60,2% para caracteres de Tomate Analyser y 40,1% para el análisis combinado. Los descriptores relacionados con el fruto y planta son los que más discriminan cultivares dentro de los caracteres IPGRI. Para descriptores de Tomato Analyzer los caracteres relacionados con la forma de fruto, excentricidad y grosor de pericarpio son los más importantes a la hora de discriminar las cultivares de pimiento. La combinación de ambas metodologías permite explicar mejor la variabilidad existente e incrementa la capacidad de discriminar materiales, lo cual es especialmente interesante con entradas muy próximas filogenéticamente.
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